Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παράθυρο» από ΗΠΑ στην Παλαιστίνη να συμμετάσχει στο οικονομικό σχέδιό για το μεσανατολικό

tags :
«Παράθυρο» από ΗΠΑ στην Παλαιστίνη να συμμετάσχει στο οικονομικό σχέδιό για το μεσανατολικό
Ο Kushner αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» για να συμμετάσχουν οι Παλαιστίνιοι στο οικονομικό σχέδιό του, μολονότι το έχουν ήδη απορρίψει
Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τους Παλαιστίνιους, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο οικονομικό σκέλος τους αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε σήμερα (26/6) ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Jared Kushner, κατά το κλείσιμο της διάσκεψης του Μπαχρέιν.
Κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία μποϊκοτάρησε τη σύνοδο αυτήν, ότι δεν έχει βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό, ο γαμπρός του προέδρου Trump πρόσθεσε «αν θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης (των Παλαιστινίων), παρουσιάσαμε ένα εκπληκτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να δεσμευτούν».
«Θα διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας. Όλο αυτό το διάστημα αφήναμε ανοιχτή την πόρτα», πρόσθεσε.
Για την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Jared Kushner προτείνει ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Παλαιστινιακά Εδάφη με στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση Trump, που είναι σαφώς φιλοϊσραηλινή, να επιβάλει μια πολιτική λύση δυσμενή για τους Παλαιστίνιους.
Ο Jared Kushner επανέλαβε ότι το πολιτικό μέρος του σχεδίου, το πιο κρίσιμο, θα αποκαλυφθεί «την κατάλληλη στιγμή».
Η ομάδα του, είπε, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες «όταν θα είναι έτοιμη» και πρόσθεσε «θα δούμε τι θα γίνει».
«Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο (του Μπαχρέιν) εκτίμησαν ότι είναι εφικτές αυτές οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις προτάσεις που έγιναν για τη βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας.
«Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν το Ισραήλ και όλον τον κόσμο ότι ευθύνονται για τα προβλήματα του λαού τους, ενώ στην πραγματικότητα όλοι συμφωνούν πως όλα αυτά είναι εφικτά εάν η κυβέρνησή τους δεχτεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις», είπε.
Ο Jared Kushner υποστήριξε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να πουν το «ναι», όμως παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί και να μην συμβεί ποτέ.
Ούτε το Ισραήλ, ούτε οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή.
Η H. Asraoui, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμμάλα, χαρακτήρισε "πολύ ανειλικρινή» τη διάσκεψη της Μανάμα.
«Έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η (ισραηλινή) κατοχή», τόνισε.
Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, καίγοντας φωτογραφίες του Trump και του Ισραηλινού πρωθυπουργού B. Netanyahu.
«Όχι στη διάσκεψη της προδοσίας, όχι στη διάσκεψη της ντροπής», έγραφε ένα πανό.
Ο ηγέτης της Χαμάς, I. Hanigia, χαρακτήρισε το σχέδιο του Jared Kushner ως «τέχνασμα» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
«Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να δοθούν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, ή σε βάρος της Ιερουσαλήμ ή του δικαιώματος (των προσφύγων) να επιστρέψουν ή σε βάρος της κυριαρχίας και της αντίστασης», τόνισε.
Οι χώρες του Κόλπου που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη εξέφρασαν την υπό όρους στήριξή τους στο σχέδιο του Jared Kushner.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είπε μάλιστα ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».
Ταυτόχρονα όμως, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο, σε πολιτικό επίπεδο, να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί.
«Πιστεύω ότι αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό το ζήτημα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού", είπε ο Σεΐχ Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα μιλώντας στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Kan.
Ο Netanyahu, στενός σύμμαχος του Trump, έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε αυτές τις οικονομικές προτάσεις.
Ωστόσο πολλές αραβικές χώρες, όπως ο Λίβανος, δεν μετείχαν σε αυτήν τη διάσκεψη ενώ άλλες, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος – δύο κράτη που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ– εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργών.
Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Λιβάνου τάσσονται κατά του αμερικανικού σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Al Hariri.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι πλούσιες χώρες του Κόλπου θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιό της, με βάση το οποίο κράτη-δωρητές και επενδυτές θα στηρίξουν με το ποσό των 50 δισεκ. δολαρίων την παλαιστινιακή οικονομία και τις γειτονικές αραβικές χώρες.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Mohamed al Jadaan είπε ότι το σουνιτικό βασίλειο θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση φέρει την ευημερία στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, al Tager, είπε πως «θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτήν την πρωτοβουλία».
Την παραμονή της διάσκεψης, το Ριάντ διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην αραβική πρωτοβουλία που ζητά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και με την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους – τα σημεία αυτά απορρίπτονται από το Ισραήλ.
Δεν είναι σαφές αν η ομάδα του Trump σχεδιάζει να εγκαταλείψει πλήρως τη λύση των δύο κρατών, την οποία στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες άλλες χώρες.
Ο Jared Kushner έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το σχέδιο δεν θα ακολουθεί την αραβική πρόταση.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας T. Blaire, που συμμετείχε στη διάσκεψη, τόνισε ότι είναι αναγκαία μια λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας ότι η ειρήνη απαιτεί τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές πρωτοβουλίες.
«Είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να εφαρμόσει οικονομικά μέτρα χωρίς ισχυρή πολιτική, αλλά είναι επίσης εντελώς μάταιο να πιστεύει κανείς ότι η πολιτική θα δουλέψει χωρίς να την αντιστηρίζει η οικονομία», σημείωσε.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία φτάνει στο 30% στη Δυτική Όχθη και στο 50% στη Γάζα, η οποία επί χρόνια πλήττεται λόγω του αποκλεισμού από το Ισραήλ, τις πρόσφατες περικοπές της ξένης βοήθειας και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή.
«Η Γάζα αυτή τη στιγμή υποφέρει πολύ εξαιτίας της κακής ηγεσίας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Το ερώτημα που η ηγεσία (της Χαμάς) πρέπει να θέσει στον εαυτό της είναι... μισεί τον γείτονά της, το Ισραήλ, περισσότερο απ' όσο αγαπά τους πολίτες και τον λαό της;» είπε ο Jared Kushner.
Στα 179 προτεινόμενα προγράμματα υποδομών και επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στο σχέδιο του Jared Kushner περιλαμβάνεται και ένας διάδρομος μεταφορών, ύψους 5 δισεκ. δολαρίων, για τη σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Γάζα.
Το σχέδιο αυτό έχει αναφερθεί και στο παρελθόν όμως έμεινε στα χαρτιά για λόγους ασφαλείας αλλά και επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Α. Jabari, ο πρόεδρος του Δικτύου Παλαιστινιακών Επιχειρήσεων, είπε στη σύνοδο ότι είναι δύσκολο να οικοδομηθεί μια οικονομία «υπό πολιορκία και με αστάθεια».
«Ειλικρινά, ζητάμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας από τη Χεβρώνα, ο συνιδρυτής μιας οργάνωσης που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών εποίκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης