Τσουνάμι προβλημάτων για την βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης

Τσουνάμι προβλημάτων για την βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης
Τα 2/3 του χάλυβα που εξήχθη στην Αμερική, επέστρεψαν στην Ευρώπη λόγω δασμών

Η βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει "τσουνάμι προβλημάτων" εάν προχωρήσει ο περιορισμός των εισαγωγών, όπως έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους χαλυβουργούς, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου παραγωγού ArcelorMittal.
Από την 1η Ιουλίου 2019, οι χαλυβουργίες εκτός ΕΕ θα δουν αύξηση των δασμών κατά 5%.
Ενώ ο κλάδος παραμένει αισιόδοξος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει πίσω, δήλωσε ο Geert van Poelvoorde, επικεφαλής των προϊόντων της ArcelorMittal στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παραγωγοί της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην κίνηση καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε, ιδίως από τον βασικό τομέα αυτοκινήτων, και το κόστος αυξήθηκε σε μια εποχή που οι φτηνές εισαγωγές στην περιοχή παραμένουν υψηλές.
Τα σχόλια του van Poelvoorde, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του βιομηχανικού lobby ευρωβουλευτών Eurofer, έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή του ότι η προβληματική αγορά χάλυβα στην Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια αποκορύφωσης.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες χάλυβα έγραψαν μια ανοικτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα τον Ιούνιο 2019, λέγοντας ότι μια εισροή υλικού που οφείλεται στους δασμούς των Η.Π.Α. έχει αφήσει τη βιομηχανία της περιοχής σε κρίση.
Σχεδόν τα δύο τρίτα του χάλυβα που εξήχθησαν αρχικά στην Αμερική κατέληξαν στην Ευρώπη, δήλωσε ο van van Poelvoorde στην ετήσια συνάντηση της Eurofer στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιταχύνει την αναθεώρηση των εισαγωγών που είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα.
Η αργή αύξηση της ανάπτυξης αποτελεί άλλη ανησυχία.
Η ArcelorMittal στη συνεργαζόμενη μονάδα της στη Σλοβακία, έχει μειώσει την παραγωγή τους φέτος λόγω των ασθενέστερων πωλήσεων, ενώ η British Steel αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πτώχευση.
Σχεδόν όλες οι εταιρείες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή στην Ευρώπη, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Salzgitter AG,  Heinz Joerg Fuhrmann.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS