Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή Αναστασιάδη στον Guterres (ΟΗΕ) για Κυπριακό: Να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συνάντηση με Akinci

Επιστολή Αναστασιάδη στον Guterres (ΟΗΕ) για Κυπριακό: Να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συνάντηση με Akinci
Η Κύπρος καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της
Να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζητά με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος προτείνει παράλληλα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci.
Στην επιστολή αυτή αναφέρονται τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, με δεδομένο ότι θα σταματήσουν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ:
Συγκεκριμένα, προτείνεται συνάντηση του προέδρου με τον Akinci παρουσία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ, συνάντηση των δύο ηγετών παρουσία του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και συνέχιση της διαδικασίας με συνάντηση στη μορφή που έγινε στο Κράν Μοντανά.
Παράλληλα στην επιστολή που έστειλε προς τον γ.γ. του ΟΗΕ η επιτετραμμένη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάζεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία., στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
 
Επιστολή για τις τουρκικές παραβιάσεις

Η επιστολή – στην οποία επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων – κυκλοφόρησε την Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και παραβίασης των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, διακυβεύει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για την διεξαγωγή της κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρει η επιστολή της κας. Ιωάννου.
Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός της περιοχής πληροφοριών πτήσεων Λευκωσίας μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων, ενώ κατά την ίδια περίοδο το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε από την κατοχική δύναμη στην περιοχή της Κύπρου την οποία κατέχει παράνομα, εξέδωσε δύο ανακοινώσεις προς τους αεροναυτιλομένους σχετικά με ασκήσεις που διεξήγαγε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Παράλληλα αναφέρεται ότι τα τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά τον αερολιμένα Τύμπου, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα μετά το κλείσιμο από την κυπριακή κυβέρνηση όλων των λιμένων εισόδου στις περιοχές όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.
«Οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολούθησε να καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, γράφει στην επιστολή της η Κύπρια επιτετραμμένη, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, εδραιώνοντας τον συνεχιζόμενο de facto διαχωρισμό και αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας.
Από την άποψη αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μόνο ένα κυπριακό κράτος, το οποίο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ορίζεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ιδίως τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984)), στα οποία το Συμβούλιο δήλωσε ότι νομικά είναι άκυρη η εικαζόμενη απόσχιση μέρους της Κύπρου» επισημαίνεται στην επιστολή.
Διαμαρτυρόμενη έντονα εκ μέρους της κυβέρνησής για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών για την εναέρια κυκλοφορία, η κα. Ιωάννου απευθύνει έκκληση για την άμεση παύση τους.
Παράλληλα επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλα τα κράτη, να σέβονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Καταλήγοντας, η Κύπρια επιτετραμμένη παροτρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα «να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να εστιάζουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας δεδομένων επί του εδάφους και της εδραίωση του status quo, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης