Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump επαινεί τον Draghi… αλλά για λάθος λόγους – Δεν θα τον ήθελε στη Fed

tags :
Ο Trump επαινεί τον Draghi… αλλά για λάθος λόγους – Δεν θα τον ήθελε στη Fed
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα προκαλέσει προβλήματα στο Trump σε τουλάχιστον τρία μέτωπα
Μπορεί την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Donald Trump να επιτέθηκε στον Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αποδυνάμωση του ευρώ, αλλά μόλις χθες, 26 Ιουνίου 2019, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είχαν τον Draghi στην κεφαλή της Fed.
Αυτό είναι βεβαίως περισσότερη έκφραση της απογοήτευσής του από τον Jerome Powell, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ - τον οποίο ο Trump έχει σκεφτεί να καθαιρέσει... για το Draghi.
Αλλά ακόμα κι αν μπορούσε να προσλάβει τον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη να ηγηθεί της Fed, κάτι που θα ήταν πολύ απίθανο για έναν πολίτη που δεν είναι υπήκοος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος σύντομα θα μετάνιωνε για την επιλογή του, σύμφωνα με τον Bloomberg.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα προκαλέσει προβλήματα στο Trump σε τουλάχιστον τρία μέτωπα: τη νομισματική πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Η νέα "αγάπη" του Trump για το Draghi προέρχεται από μια πολύ στοιχειώδη κατανόηση της οικονομίας και της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, κατηγορώντας την για το ισχυρό δολάριο.
Στο μυαλό του Trump, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο διευκολυντική στάση της ΕΚΤ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Draghi δήλωσε ότι η τράπεζα ήταν έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια και ίσως να ξαναρχίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων εάν η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βελτιωθεί.
Προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Draghi ακούγεται σαν περιστέρι, ενώ ο Powel σαν ένα γεράκι.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι τόσο κοντά όσο νομίζει ο Trump.
Η ΕΚΤ και η Fed έχουν διαφορετικές θέσεις νομισματικής πολιτικής, επειδή οι οικονομίες τους είναι σε πολύ διαφορετική μορφή.
Στις ΗΠΑ, η ανεργία είναι κάτω από 4% και ο πυρήνας του πληθωρισμού κυμαίνεται γύρω στο 2%.
Η ανεργία στην ευρωζώνη, αντίθετα, μόλις πρόσφατα έπεσε κάτω από το 8%, ενώ τα μέτρα της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική υποαπασχόληση.
Εν τω μεταξύ, ο βασικός πληθωρισμός του μπλοκ ήταν λιγότερο από 1% τον Μάιο, σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για κάτω, αλλά κοντά στο 2%.
Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη για την ύπαρξη χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ απ 'ό, τι στις ΗΠΑ
Όπως και ο Powel, έτσι και ο Draghi έχει επικριθεί για την άρση των νομισματικών κινήτρων πολύ σύντομα.
Η ΕΚΤ επέλεξε να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στα τέλη του περασμένου έτους, παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν ακόμα κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ενώ ο Draghi είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αφού η νομισματική ένωση είχε ξεφύγει από τον κίνδυνο οριστικού αποπληθωρισμού, δεν συμφώνησαν όλοι.
Ότι επέλεξε ούτως ή άλλως να σταματήσει τη λεγόμενη Ποσοτική Χαλάρωση, υποδηλώνει ότι η στάση του έναντι της νομισματικής πολιτικής είναι πιο έντονη από ό, τι πιστεύει η Trump.
Ούτε ο Draghi δείχνει υπομονή για τις κυβερνήσεις που επεκτείνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά τη διάρκεια μιας ανάκαμψης.
Αυτό ακριβώς έκανε το Trump με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες ήρθαν όταν η οικονομία των ΗΠΑ ήταν ήδη κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Επίσης, ο Ντράγκι Draghi αγωνιστεί επανειλημμένα για την αιτία της δημοσιονομικής ευθύνης, ιδιαίτερα στις χώρες υψηλού χρέους.
Ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει αλλάξει τον τόνο τώρα - λέγοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε μια κρίση - αυτό το μήνυμα έρχεται με προσεκτικές προειδοποιήσεις.
Για παράδειγμα, πιστεύει ότι οι χώρες πρέπει να ανοικοδομήσουν το δημοσιονομικό χώρο στις καλές εποχές, ώστε να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τις δαπάνες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Αυτός δεν είναι ο πρωταθλητής των πολυετών ερεθισμάτων που ονειρεύεται ο Trump.
Τέλος, ο Draghi είναι σταθερός υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ είναι πιο αυτόνομη από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες, επειδή οι στόχοι της είναι κατοχυρωμένοι στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο Draghi δεν διστάζει μάλιστα όταν οι ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να εισβάλουν στα χωράφια της.
Όταν ο Wolfgang Schaeuble, τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι στήριξε τον λαϊκισμό στη Γερμανία με την εξυπηρετούμενη νομισματική πολιτική της, ο Draghi ήταν οδυνηρός.
"Έχουμε εντολή να επιδιώξουμε τη σταθερότητα των τιμών για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, όχι μόνο για τη Γερμανία", είπε, προσθέτοντας ότι "υπακούουμε στον νόμο, όχι στους πολιτικούς, επειδή είμαστε ανεξάρτητοι."
Ο Trump ίσως είναι ευγνώμων με τις πιο ευγενικές αντιρρήσεις του Powell.
Βέβαια, έχει δίκιο να επαινεί τον Draghi, αλλά το κάνει για λάθος λόγους.
Ο πρόεδρος θα ήθελε μια αδύναμη Fed, η οποία να κάνει ό, τι θέλει.
Αντίστροφα, ο Draghi ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση της ΕΚΤ, αναφέρει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης