Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές έβλαψαν χρηματιστηριακά τα Capital Control και ποιες έχουν μοιράσει απλόχερα κέρδη στους μετόχους

tags :
Ποιες μετοχές έβλαψαν χρηματιστηριακά τα Capital Control και ποιες έχουν μοιράσει απλόχερα κέρδη στους μετόχους
Η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλην τραπεζών έχει εξαιρετική απόδοση και χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι υψηλές επιστροφές στους μετόχους
Τέσσερα χρόνια μετά τα καταστροφικά Capital Controls και δεκάδες μετοχές έχουν ξεπεράσει το σοκ και έχουν καταγράψει νέα πολυετή υψηλά.
Οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν δει μέσα στο τρέχον έτος νέα πολυετή υψηλά με το μεγάλο χαμένο να ακούει και πάλι στο όνομα τραπεζικός κλάδος.
Οι μετοχές όχι μόνο δεν έχουν καταγράψει υψηλά 12 μηνών, αλλά καταγράφουν ακόμα μυθικές απώλειες λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου και τον μηδενισμό των αποτιμήσεων, αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης «Βαρουφάκη» και την επιβολή Capital Controls από την κυβέρνηση.
Ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να ανακάμψει και να καλύψει το σοκ που τον οδήγησε στις 450 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016 και από την ημέρα που έκλεισε το χρηματιστήριο μέχρι σήμερα ενισχύεται κατά 7%.
Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια στην αντίδραση έπαιξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλην των τραπεζών, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενισχύεται από την επιβολή των Capital Controls 208%, η Motor Oil 173%, η Τέρνα Ενεργειακή 140%, η Jumbo 125%, η Lamda 115%, τα ΕΛΠΕ 91%, η Μυτιληναίος 80%, η Coca Cola 72%, η Φουρλής 67%, ο ΟΛΠ 67%, ο ΟΤΕ 54%, η Viohalco 52%, η Aegean 34%, ο ΟΠΑΠ 21%, η ΕΧΑΕ 8% και η Ελλάκτωρ 3%.
Οι παραπάνω αποδόσεις χωρίς να έχουν προσμετρηθεί τα μερίσματα που έχουν δώσει πολλές από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean κ.α.
Σημειώνεται πως η Τιτάν υποχωρεί 20% και η ΔΕΗ υποχωρεί 60% έχοντας βέβαια «βγάλει» από τον ισολογισμό της τον ΑΔΜΗΕ.
Από την άλλη τώρα οι τράπεζες συνεχίζουν παρά το πρόσφατο ράλι να καταγράφουν απίστευτες απώλειες στο ίδιο διάστημα.
Σε προσαρμοσμένες τιμές αν κάποιος είχε αγοράσει Εθνική Τράπεζα λίγες μέρες πριν την επιβολή των Capital Controls θα την είχε αγοράσει πάνω από τα 170 ευρώ και σήμερα αξίζει περίπου 2,30 ευρώ.
Αντίστοιχα, αν είχε αγοράσει Πειραιώς θα την είχε πάρει στα 40 ευρώ με σημερινή τιμή κάτω από 3 ευρώ, Alpha Bank θα  είχε πάρει στα 16 ευρώ με τιμή σήμερα στα 1,65 ευρώ και Eurobank θα είναι πάρει στα 14 ευρώ με τιμή σήμερα 0,82 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αναφορικά με μετοχές που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο και αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η Profile έχει άνοδο 676%, η Κέκροψ 578%, η Ικτίνος 460%, η Quest έχει άνοδο 350%, το ΚΡΙ-ΚΡΙ 200% όπως και η Περσεύς, το Ιατρικό Αθηνών 195%, η Τεχνική Ολυμπιακή 180%, η Κλουκίνας 180%, το ΙΑΣΩ 156% και η Flexopack 120%.
Επιπλέον πολλές από τις παραπάνω εταιρείες έχουν βελτιώσει θεαματικά τους ισολογισμούς  σε σύγκριση με το 2015, δημιουργούν κέρδη, δίνουν μερίσματα και έχουν καλές προοπτικές σε σύγκριση με τις τράπεζες, οι οποίες παρά τις πολλές αυξήσεις κεφαλαίου ακόμα δίνουν μάχη με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης