Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας, στο -1% ο Shanghai Composite- Αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης Trump - Χi

Πτώση στις αγορές της Ασίας, στο -1% ο Shanghai Composite- Αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης Trump - Χi
Στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών
Η χθεσινή αισιοδοξοξία των επενδυτών για μια πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, έδωσε τη θέση της στην αμφιβολία εν όψει της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία.
Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε 0,3%, με τις πιέσεις που δέχονται οι κινεζικές μετοχές να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές της ευρύτερης περιοής.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχωρούσε 1% στις 2.970 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,29% στις 21.275 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε πτώση 0,45% στις 1.546,23 μονάδες.
Ο Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 0,55% στις 28.464 μονάδες.
Στην αγορά πετρελαίου οι τιμές κινούνται πτωτικά, καθώς επιμένει η ένταση ΗΠΑ - Ιράν.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχωρούσαν 0,4% στα 59,19 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες 0,43% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent στα 65,38 δολ. το βαρέλι.

Τα βλέμματα στη Σύνοδο G20

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες της Συνόδου της G20 (της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων οικονομιών), η οποία θα επικεντρωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο υπό τη σκιά του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ – Κίνας που ήδη συνταράζει τις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες.
Στο πλαίσιο αυτό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Σάββατο 29/6 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Κινέζος ομόλογος του Xi Jinping ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο θα έχει η συνάντηση του Trump με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan καθώς από την έκβαση της θα κριθούν πολλά για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καθώς και για το πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση το εμπόριο και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας είναι τα θέματα που μονοπωλούν την ατζέντα.
Σε σημερινές του δηλώσεις και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping υπογράμμισε πως ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη.
Με σαφείς υπαινιγμούς και αιχμές κατά των ΗΠΑ, ο Jinping στηλίτευσε ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία, όπως είπε, οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.
«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...).
Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο Xi Jinping, τονίζοντας ότι οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης