Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό παζάρι Γερμανίας - Γαλλίας για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ - «Βροχή» τα τηλεφωνήματα στον Tusk εν όψει της Συνόδου 30/6

Σκληρό παζάρι Γερμανίας - Γαλλίας για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ - «Βροχή» τα τηλεφωνήματα στον Tusk εν όψει της Συνόδου 30/6
Το παζάρι μεταξύ Merkel και Macron είναι σκληρό, ενώ ο Donald Tusk έχει ήδη δεχθεί «βροχή» τηλεφωνημάτων
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019.
Το παζάρι μεταξύ Merkel και Macron είναι σκληρό, ενώ ο Donald Tusk έχει ήδη δεχθεί «βροχή» τηλεφωνημάτων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα στο περιθώριο της G20 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «πιο κοντά» σε συμφωνία για τις κορυφαίες ηγετικές θέσεις, αλλά η συμφωνία θα πρέπει να περιμένει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Μετά την αποτυχία των προηγούμενων κύκλων διαπραγματεύσεων, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής για μία ακόμη σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση κρίσης, λίγες ώρες πριν από την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν, κυρίως ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, δήλωσε ο Tusk παραδεχόμενος ότι δέχθηκε «12-13 τηλεφωνήματα» ευρωπαίων παραγόντων.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία λύση, αλλά είμαστε πολύ μακριά για να πούμε οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο σήμερα», πρόσθεσε.
«Μην περιμένετε να δείτε λευκό καπνό στη Οσάκα», είπε.
«Δεν θα υπάρξει απόφαση εδώ», δηλώθηκε από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ο Τusk βρίσκεται εδώ σε διαβουλεύσεις με όλους του παρόντες ηγέτες.
Επιθυμία μας είναι να φθάσουμε σε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Macron: Ακατάλληλος για την Κομισιόν ο Weber – Πρέπει να βρούμε καλύτερο υποψήφιο

Νέα επίθεση στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν, Manfred Weber, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι τον θεωρεί ακατάλληλο για την προεδρία της Κομισιόν και κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να βρουν έναν καλύτερο υποψήφιο «πριν οδηγηθούμε σε παράλυση των θεσμών της ΕΕ».
Ο κ. Macron υποστήριξε ότι η καταγωγή (σ.σ.: είναι Γερμανός) του κ. Weber δεν αποτελεί αιτία για το γεγονός ότι δεν τον θεωρεί κατάλληλο, μιας και «δεν αντιτίθεμαι στην υποψηφιότητά του εξαιτίας της εθνικότητάς του, ούτε θα ευνοούσα κάποιον υποψήφιο εξαιτίας της εθνικότητάς του.
Υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε μία δυνατή ομάδα, που διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και μπορεί να φέρει σε πέρας τη στρατηγική που έχουμε προτείνει.
Δεν με ενδιαφέρει για παράδειγμα να είναι Γάλλος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ιδιαίτερα εάν είναι αντίθετος με αυτά που έχουμε προτείνει.
Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη.
Πρέπει να υπάρξει συναίνεση και να βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν».
Συνέχισε τονίζοντας ότι «δικός μου στόχος είναι την Κυριακή (30/6) να υπάρξει συμφωνία και να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δυσλειτουργία των θεσμών της ΕΕ».

Politico: Οι πιθανοί διάδοχοι του Draghi στην ΕΚΤ και το παζάρι Γερμανίας - Γαλλίας

Αποτέλεσμα ενός γαλλογερμανικού... παζαριού αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Mario Draghi στην ΕΚΤ, όπως σχολιάζει το Politico.
Ως γνωστόν ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου και τη θέση του διεκδικούν οι:

Jens Weidmann - Γερμανία

Η Angela Merkel θα επιθυμούσε τα ηνία της ΕΚΤ να περάσουν στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, εάν ο Γερμανός συντηρητικός, Manfred Weber δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.
Αν και ο ίδιος έχει κερδίσει τον σεβασμό των αναλυτών για τις σταθερές απόψεις του, οι κυβερνήσεις των χωρών της νότιας Ευρώπης είναι κατά της υποψηφιότητας καθώς ο ίδιος είναι πολέμιος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ο Weidmann έχει ταχθεί κατά του QE.

Francois Villeroy de Galhau - Γαλλία

O Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, θέλει να προωθήσει τον δικό του κεντρικό τραπεζίτη, François Villeroy de Galhau, για την προεδρία της ΕΚΤ.
Οι αγορές θεωρούν τον Villeroy συνεχιστή του Draghi καθώς Γαλλία και Ιταλία κατατάσσονται στην dovish πλευρά όσον αγορά τα οικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Ωστόσο, η Γαλλία είχε την προεδρία της ΕΚΤ μέσω του Jean-Claude Trichet, ο οποίος προηγήθηκε του Draghi.

Klaas Knot - Ολλανδία

Το ίδιο ισχύει όμως και για την Ολλανδία, καθώς ο πρόεδρος διοικητής της ΕΚΤ, ο Wim Duisenberg, ήταν Ολλανδός.

Olli Rehn και Erkki Liikanen - Φινλανδία

Η Φινλανδία έχει δύο υποψήφιους: τον κεντρικό τραπεζίτη, Olli Rehn, και τον προκάτοχο του, Erkki Liikanen.

Benoît Cœuré - Γαλλία

Ο Benoît Cœuré είναι ακόμα ένας υποψήφιος από τη Γαλλία και κάποιος τον οποίο θα προτιμούσαν οι αγορές.
Ο ίδιος είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στενός συνεργάτης του Draghi, και δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να μετακομίσει στην προεδρία.
Αλλά η θητεία του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δεδομένο που περιπλέκει την υποψηφιότητα του.

Ardo Hansson - Εσθονία

Άλλοι διοικητές, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα συνταξιούχου Ardo Hansson της Εσθονίας, επίσης θεωρούνται ως πιθανοί υποψήφιοι.
Οι άνθρωποι κοντά στον Hansson έχουν απορρίψει αυτές τις φήμες, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρον πολύ για τη θέση.
Ωστόσο, η μάχη για την προεδρία της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει εκπλήξεις, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν μια γεωγραφική και πολιτική ισορροπία.

Rutte (πρωθυπουργός Ολλανδίας): Ο επόμενος διοικητής της ΕΚΤ να μην είναι από το Νότο της Ευρώπης

Την θέση ότι ο επόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να προέρχεται από τον Νότο της Ευρώπης διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ο οποίος μάλιστα εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ιταλικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά της.
Αν και ο Rutte υποστήριξε πως η διαδοχή του Mario Draghi στην ΕΚΤ δεν είναι θέμα της παρούσης στιγμής, η επισήμανση του ότι ο επόμενος διοικητής δεν πρέπει να είναι από τον ευρωπαϊκό νότο, ενδεχομένως να αφορά τους δύο υποψήφιους Benoit Coeure και Francois Villeroy de Galhau που προέρχονται από τη Γαλλία.
Μάλιστα ο Rutte εξαπολύει τα πυρά του και κατά της ιταλικής κυβέρνησης του Giuseppe Conte, υπογραμμίζοντας πως δεν κάνει αυτά που πρέπει, προκειμένου να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της.
«Δεν έχω δει τίποτα από την πλευρά της Ιταλίας που να δείχνει ότι μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις για το χρέος της» είπε ο Rutte, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να αναγκάσει την Ιταλία να κάνει τις δέουσες αλλαγές στον προϋπολογισμός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης