Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H άνοδος από 61% έως +339% στις τραπεζικές μετοχές στο α΄ 6μηνο 2019 κατά βάση είναι αδικαιολόγητη - Ήταν κέρδη προσδοκίας, είναι πλέον ακριβές

H άνοδος από 61% έως +339% στις τραπεζικές μετοχές στο α΄ 6μηνο 2019 κατά βάση είναι αδικαιολόγητη - Ήταν κέρδη προσδοκίας, είναι πλέον ακριβές
Σε σύνολο ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 24,8 δισεκ. τα 21,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 16 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Τα χρηματιστηριακά κέρδη των ελληνικών τραπεζών από 61% η Alpha bank έως 339% η Attica bank στο α΄ 6μηνο του 2019 δικαιολογούνται;
Η απάντηση είναι ότι τα κέρδη αυτά ήταν απόρροια κυρίως προσδοκιών ότι οι συλλογικές λύσεις θα λύσουν εμπροσθοβαρώς το πρόβλημα με τα NPEs τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και ακολούθως της πολιτικής αλλαγής που θα σημειωθεί ενόψει των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019 με την προεξοφλημένη νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ.
Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούνται;
Οι τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές ή έχουν ακόμη ανοδικά περιθώρια;
Η απάντηση είναι ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει ένα σημαντικής κλίμακας ράλι που αξιολογώντας τα πραγματικά προβλήματα και την έκταση τους… δεν ήταν δικαιολογήσιμο.
Οι τράπεζες σημείωσαν ράλι περισσότερο χτίζοντας στην προσδοκία, πλησιάζει ο καιρός του reality check δηλαδή του ελέγχου της πραγματικότητας για να διαπιστωθεί ποια είναι η αξία των τραπεζών.
Ήδη οι τράπεζες αποτιμώνται 9,7 δισεκ. ευρώ που αυτό σημαίνει ότι η σχέση P/BV διαμορφώνεται στο 0,40 κατά μέσο όρο και έως 0,64 η Eurobank που έχει την υψηλότερη αποτίμηση.
Οι τραπεζικές μετοχές εάν συγκριθούν με την Santander και την BNP Paribas είναι πλέον ακριβές έως πολύ ακριβές, χωρίς ακόμη να αποτιμάται ότι με όρους P/E δηλαδή χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη είναι πανάκριβες και ακραία υπερτιμημένες.
Πολλοί θα υποθέσουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να σημείωσε ράλι λόγω προσδοκιών αλλά και τα γεγονότα θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες.
Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το APS την ιταλική λύση που με μηχανισμό παροχής κρατικών εγγυήσεων και με εύρος επιτοκίων 2% ελάχιστο μέσο όρο 2,6% και μέγιστο 3,5% οι τράπεζες θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα προβληματικά τους δάνεια.
Οι αγορές ποντάρουν ότι η ΝΔ θα είναι πιο φιλική προς τις τράπεζες διαμορφώνοντας ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.
Όλα αυτά είναι γενικολογίες, καθώς οι τράπεζες ήδη πλησιάζουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 παρ΄ ότι έχουν πολύ λιγότερα κεφάλαια σχεδόν 7 δισεκ. λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το 2015.
Οπότε λόγω προσδοκίας μπορεί οι τράπεζες να καταφέρουν να φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτά τα επίπεδα θα ενέχουν υψηλό ρίσκο.
Θα υποθέσουν πολλοί ότι οι ελληνικές τράπεζες π.χ. μια χαρακτηριστική περίπτωση η Πειραιώς διαπραγματευόταν και πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 δηλαδή τα 6 ευρώ μετά το reverse split οπότε γιατί να μην μπορεί να ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει για την Alpha bank ή την Εθνική τράπεζα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει ουδείς να λησμονεί ότι ακόμη βρίσκονται ακόμη στην αρχή της φάσης εξυγίανσης τους όχι στο τέλος.
Σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος και το κυριότερο διαθέτουν την χειρότερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογία DTA και προς αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC.
Σε σύνολο ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 24,8 δισεκ. τα 21,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 16 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.


Γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές;

Α)Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές στις σημερινές αποτιμήσεις στα 9,7 δισεκ. αποτιμώνται στις δίκαιες αξίες τους και ορισμένες έχουν καταστεί ακριβές.
Μετοχές όπως η Attica bank είναι απλά πανάκριβες.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα η Eurobank που υλοποιεί το πιο εμπροσθοβαρές μοντέλο μείωσης των NPEs και διαθέτει και κεφάλαια για να επιτύχει την εξυγίανση θα διαθέτει στο τέλος του 2019 με την ολοκλήρωση του deal περί τα 5,1 με 5,2 δισεκ. κεφάλαια.
Επίσης υποθέτουμε ότι θα πετύχει κέρδη 100 εκατ ευρώ το 2019.
Οπότε με όρους P/E ήδη αποτιμάται με συντελεστή 32 φορές τα κέρδη και με όρους P/BV 0,64.
Η Eurobank λοιπόν θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 0,80 με 0,90 ευρώ τους επόμενους μήνες.
Προς το τέλος του 2019 θα μπορούσε κερδοσκοπικά να φθάσει στο 1 αλλά η δίκαιη της αξία εφόσον ολοκληρωθεί όλο το deal με τα NPEs είναι πέριξ της τιμής των 0,94 ευρώ που ισοσκελίζει τις ζημίες το Fairfax.
Τα 0,94 ευρώ για την μετοχή σημαίνει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκ. ευρώ από 3,2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Το ανοδικό περιθώριο είναι λοιπόν 10% για την μετοχή για τους επόμενους μήνες.
Οτιδήποτε πάνω από αυτό αποτελεί κερδοσκοπία που δεν δικαιολογείται για τον τίτλο.
Π.χ. μπορεί η μετοχή μετά τις εκλογές – και εφόσον υπάρχει καθαρή αυτοδυναμία – να σημειώσει ράλι αλλά θα επανέλθει στα επίπεδα της περιοχής του 0,90 ευρώ.
Το 1 ευρώ σήμερα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται για τον τίτλο.
Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα.
Η Πειραιώς αποτιμάται στα 3 ευρώ, ενίσχυσε τα κεφάλαια της με το deal της Intrum και το ομολογιακό tier 2 αλλά επιβαρύνεται με σχεδόν 200 εκατ ετησίως έξοδα εκ τόκων.
Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη της Πειραιώς εμπεριέχει όλα τα θετικά νέα – Intrum και tier 2 – οπότε μια άνοδος +14% στα 3,5 ευρώ μπορεί να δικαιολογείται αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτά τα επίπεδα θα είναι μια ακριβή μετοχή.
Ας πάρουμε και τρίτο παράδειγμα την Εθνική τράπεζα η οποία πρέπει να σταθμίσει από την μια τα 113 εκατ τόκους από τα 3 ομόλογα που προέκυψαν από το TITLOS, την επιβάρυνση 50 με 55 εκατ από το ΛΕΠΕΤΕ και τα δυνητικά οφέλη από τον νόμο που επιδοτεί δόση για να καταστεί ενήμερο ένα κόκκινο δάνειο.
Άρα η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε σε ένα ιδανικό σενάριο να αυξήσει τα έσοδα εκ τόκων κατά 200 εκατ ευρώ.
Με όρους 2019 η Εθνική αποτιμάται P/BV 0,45 και P/E περίπου 20-22.
Από την άλλη υπάρχουν ενστάσεις εάν οι στόχοι για το business plan μπορούν να επιτευχθούν.
Η επιστροφή της Εθνικής στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 3 ευρώ δηλαδή του 2015 θα σηματοδοτούσε άνοδο στην μετοχή 24% και αυτό αποτελεί το βέλτιστο σενάριο για την Εθνική και εφόσον όλα εξελιχθούν αψεγάδιαστα.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και συνολικά το χρηματιστήριο για την ώρα θα συσσωρεύει έως τις εθνικές εκλογές.
Εφόσον η ΝΔ έχει καθαρή αυτοδυναμία θα υπάρξει ένα μικρής κλίμακας ράλι και ακολούθως αφομοίωση.
Η αφομοίωση των χρηματιστηριακών τιμών της τρέχουσας περιόδου ή εάν οι τράπεζες κρατήσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις θα αποτελεί θετική εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης