Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …βλέπει το θετικό σενάριο για το αποτέλεσμα των εκλογών

Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …βλέπει το θετικό σενάριο για το αποτέλεσμα των εκλογών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Πρόεδρου VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ. στο bankingnews.gr
Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι προεκλογική, οπότε είναι χρήσιμο να δούμε τι έκανε το χρηματιστήριο τη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.
Την εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα συνεσταλμένο.
Την Παρασκευή, μια βδομάδα προ των Ευρωεκλογών (κάτι αντίστοιχο με χθες), δεν έκανε καθόλου διακύμανση, ενώ όλη την προεκλογική βδομάδα ήταν απόλυτα σταθεροποιητικό.   
Τη Δευτέρα μετά το αποτέλεσμα, άνοιξε με ανοδικό gap και πολύ γρήγορα έδωσε μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές που το είχαν εμπιστευτεί προεκλογικά.
Η κίνηση των τιμών τις τελευταίες μέρες και η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 850 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει την αίσθηση ότι ΔΕΝ θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.  
Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικό σενάριο για τις εθνικές εκλογές και να κινείται ανάλογα.  Αυτό σημαίνει πως η επόμενη βδομάδα μπορεί να δώσει διακυμάνσεις, καθώς κινούμαστε ήδη σε ψηλά επίπεδα τιμών.
Για να αναλύσουμε λίγο τα παραπάνω, ας δούμε τι θα θεωρήσει η αγορά θετικό σενάριο.
Είναι πιστεύω ξεκάθαρο στον καθένα πως η αγορά μισεί τους πολιτικούς πειραματισμούς και πως θεωρεί θετικό σενάριο την εκλογή μιας σταθερής κυβέρνησης.
Συνεπώς, θετική θα θεωρηθεί η εκλογή μιας κυβέρνησης με μεγάλη αυτοδυναμία που θα μπορέσει να εφαρμόσει άνετα και χωρίς δικαιολογίες το πρόγραμμά της.
Μέτριο θα είναι το σενάριο εκλογής μιας κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία που θα δώσει δικαιολογίες στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει με συμβιβασμούς το πρόγραμμά της, στο βωμό του να μην δυσαρεστήσει κανέναν από όσους τη στηρίζουν.
Αρνητικό θα είναι το σενάριο έλλειψης αυτοδυναμίας, που θα σηματοδοτήσει ευρείας κλίμακας συμβιβασμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Αν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δεν έχουμε κάποιου είδους κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει με καθοδικό gap.
Αν απειληθεί νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, πιστεύω πως θα μπούμε σε περιπέτειες που θα μας θυμίσουν το παρελθόν.
Να θυμίσω εδώ πως τα capital controls, καθιερώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, στις 26/6/2015 ημέρα Παρασκευή και από τότε οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχουν δει άσπρη μέρα.  
Συνισταμένη του καλού σεναρίου για την αγορά είναι και η πλήρης άρση των capital controls που θα βοηθήσει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και θα μας επαναφέρει σε μια κανονικότητα, όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, σαν Ευρωπαϊκή χώρα που είμαστε.
Όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, όσο πλησιάζουμε τα επίπεδα των 880 μονάδων σε επίπεδο δείκτη, η αγορά γίνεται ακριβή και μια διάσπασή τους θα απαιτήσει σημαντικά νέα ή πολύ αυξημένο τζίρο.
Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει τη βδομάδα προ των εκλογών  Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι θα δούμε διακυμάνσεις.
Στο εξωτερικό, έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, πως το καλοκαίρι έχει εκπλήξει θετικά, παρά τον αναβρασμό που επικρατεί διεθνώς, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών της Αμερικής.
Έχουμε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, την αντιπαράθεση με το Ιράν, τον πόλεμο λέξεων με την Τουρκία και πολλά άλλα.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ασχολείται με εκλογικά θέματα και δείχνει αναποφασιστικότητα.
Η κατάσταση φαίνεται να είναι εκρηκτική, αλλά τα χρηματιστήρια αντιδρούν ψύχραιμα.
Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά νέα σε εταιρικό επίπεδο, με τον ΟΠΑΠ να προχωρά σε επανεπένδυση μερισμάτων, τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα φώτα των προβολέων με τις έντονες διακυμάνσεις της, με δημόσιες προτάσεις κλπ.
Πάντως την πρωτοκαθεδρία έχουν οι εκλογές και ίσως κάποιο trading με βάση την τεχνική ανάλυση, για τη δημιουργία θέσεων για την επόμενη μέρα.

Κωνσταντίνος Φέγγος, Πρόεδρος VERSAL
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης