Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Θα εξετάσει τις προτάσεις ΤΧΣ για αλλαγές στο Δ.Σ. - Επιβεβαίωση ΒΝ

Εθνική Τράπεζα: Θα εξετάσει τις προτάσεις ΤΧΣ για αλλαγές στο Δ.Σ. - Επιβεβαίωση ΒΝ
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από το ΤΧΣ για μία σειρά προτάσεων που άπτονται θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης
Τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για μία σειρά προτάσεων που άπτονται θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πως θα εξετάσει η Εθνική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (η «Τράπεζα») ανακοίνωσε σήμερα (28/6/2019) ότι ενημερώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βασικό μέτοχο της Τράπεζας, για μία σειρά προτάσεων που άπτονται θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης.
Η Εθνική Τράπεζα διακρίνεται διεθνώς για την εφαρμογή ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο είναι σύμφωνο με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα εξετάσει τις προτάσεις αυτές σε συνεργασία με το ΤΧΣ προς το συμφέρον της Τράπεζας, των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων της.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Η Εθνική Τράπεζα θα δεχθεί το αίτημα του ΤΧΣ για αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο

Εύλογη θεωρείται η απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3%, να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr το ΤΧΣ έχει ζητήσει να αντικατασταθούν 2 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής ο Χάρης Μάκκας και η Eva Cederbalk, ενώ ταυτόχρονα ζητά να έχει δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο αντί ένα, καθώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 40,3%.
Το ΤΧΣ δεν εγείρει κανένα θέμα για τη διοίκηση Μυλωνά (CEO) και Μιχαηλίδη (πρόεδρος) αλλά μόνο για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
Με βάση πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που θα συνεδριάσει προσεχώς θα αποδεχθεί το αίτημα του ΤΧΣ για τις αλλαγές που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης.
Επίσης το ΤΧΣ έχει διατυπώσει ενστάσεις και για ορισμένες πτυχές του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας.

Τι αναφέρει το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του:

Μια σειρά προτάσεων για βελτιώσεις όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο»), στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 όπως ισχύει σήμερα και ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του μετόχου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («Τράπεζα») με ποσοστό άνω του 40%, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων, προς το σκοπό της ορθής και αποτελεσματικής τήρησης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και της εφαρμογής βέλτιστων διεθνώς πρακτικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της Τράπεζας.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αφού το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μελετήσει τις προτάσεις του Ταμείου.
Πρόδηλο ότι το Ταμείο ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, συνεισφέροντας στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος και θωράκισης της Εθνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης