Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Trump - Xi Jinping - Δεν θα επιβληθούν νέοι δασμοί, επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο

Συμφωνία Trump - Xi Jinping - Δεν θα επιβληθούν νέοι δασμοί, επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο
Ο Xi εξέφρασε στον Trump την ευχή του οι ΗΠΑ να μεταχειρίζονται δίκαια τις κινεζικές εταιρείες
(Upd) Συμφωνία για μη επιβολή νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, επήλθε μεταξύ του αμερικανού προέδρου Trump και του κινέζου ομολόγου του Xi Jinping στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος Trump χαρακτήρισε «εξαιρετική» την συνάντηση που είχε σήμερα (29/6) με τον πρόεδρο της Κίνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το αν σημειώθηκε πρόοδος για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Xi, εξαιρετική θα έλεγα» είπε ο Trump στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως και της Κίνας.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, ο Xi εξέφρασε στον Trump την ευχή του οι ΗΠΑ να μεταχειρίζονται δίκαια τις κινεζικές εταιρείες.
Σε θέματα σεβασμού και εθνικής κυριαρχίας η Κίνα πρέπει να διαφυλάττει τα συμφέροντά της, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν αιφνιδίως τον Μάιο, θα ξαναρχίσουν και θα γίνουν πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ η Ουάσινγκτον ήρε την απειλή της να επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, που θα έπλητταν το σύνολο των αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζικών αγαθών που αγοράζουν ετησίως οι ΗΠΑ.
Ο Trump επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και αυτός ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, ούτε όμως και να τους καταργήσει "τουλάχιστον προς το παρόν".
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι με τον Κινέζο ομόλογό του συμφώνησαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα προς το παρόν, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.
"Εμείς συγκρατούμε τους δασμούς και αυτοί θα αγοράσουν αγροτικά προϊόντα", δήλωσε ο Trump σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Οσάκα.
Η σημερινή ανακωχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο προσέφερε κάποια ανακούφιση στους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Οσάκα, καθώς ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος διάρκειας ενός έτους έχει στοιχίσει εκατομμύρια σε εταιρείες, έχει φέρει σε δύσκολη θέση παγκόσμιες κατασκευαστικές και προμηθευτικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες με την σημερινή ανακωχή τους να επανέλαβαν το σενάριο της προηγούμενης συνόδου της G20 στην Αργεντινή στα τέλη του 2018.
Τότε είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες για μερικούς μήνες, για να ξαναρχίσουν ενδελεχείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκαν σύντομες.

Τα πρώτα δείγματα αισιοδοξίας και οι αντιδράσεις στη Wall Street

Όμως οι κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street δεν φαίνεται να είναι και τόσο αισιόδοξοι, καθώς εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι η συνάντηση που αναμένει με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα και οι αγορές τελικά δεν θα έχει… κανένα αποτέλεσμα.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές των επτά κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street εκτιμούν ότι θα υπάρξει απόφαση για «κατάπαυση πυρός» δεν είναι απόλυτα βέβαιοι εάν ο Trump θα αναστείλει ή όχι την επιβολή των πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
«Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μία «κατάπαυση πυρός», αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν τα δομικά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών θα επιλυθούν», εκτιμά η Barclays.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street.

Bank of America

Ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμούν ότι απλά θα υπάρξει καθυστέρηση, αλλά όχι αναστολή των δασμών από καμία από τις δύο πλευρές.
Άλλωστε με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να είναι σε καλό επίπεδο και με τον S&P 500 κοντά σε ιστορικό υψηλό δεν υπάρχει κάποια βιασύνη εκ μέρους των ΗΠΑ για συμφωνία.
Εάν, πάντως, υπάρξει μία πραγματική συμφωνία ο S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει τις 3.100 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να διολισθήσει άνω του 5% από τα τρέχοντα επίπεδα (σ.σ.: την Παρασκευή 28/6 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.940 μονάδες).

Citi

Το μόνο που περιμένουμε είναι η ανταλλαγή μίας…καλής χειραψίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατά τη Σύνοδο των G20.
Η «κατάπαυση πυρός» θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση αλλά ούτε και επίλυση των δομικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως η στρατηγική ενάντια στην Κίνα θα συνεχιστεί και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Morgan Stanley

Αν και οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν να υπογραφεί συμφωνία μία συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτελεί σαφώς μία καλή είδηση.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην οδηγήσουν σε επίλυση των ζητημάτων αλλά αποτελούν, πάντα, την καλύτερη λύση.
Ας μην ξεχνάμε ότι θεωρητικά οι πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου 2019.
Όμως οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν.
Αν και μία μείωση της έντασης είναι καλύτερη από το να συνεχιστεί αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν και να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνα assets.

Barclays

Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις η «κατάπαυση πυρός» είναι η πιθανότερη εξέλιξη.
Πιθανώς η κυβέρνηση Trump να αποφασίσει να αναβάλει την επιβολή των πρόσθετων δασμών και μάλιστα για διάστημα αρκετών μηνών, ώστε να δώσει μία ευκαιρία σε νέες διαπραγματεύσεις.

Goldman Sachs

Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ΗΠΑ και Κίνα θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ θα αναβάλλουν, προσωρινά, την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Όμως αναμένουν ότι η επιβολή πρόσθετων δασμών εντός του β’ εξαμήνου 2019 θα πραγματοποιηθεί.
Βάσει των εκτιμήσεών τους παραμένει μία πιθανότητα 10% για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές.

Evercore

Το πιθανότερο είναι ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την επιβολή πρόσθετων δασμών.
Θα ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Αυτή η αναβλητικότητα μπορεί να ανησυχεί τις αγορές αλλά είναι ένα όπλο για τον Trump.

Cowen

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων και να αναβληθεί η επιβολή των πρόσθετων δασμών.
Πιθανώς η Κίνα να ζητήσει πλήρη άρση των δασμών ύψους 25%, καθώς το Πεκίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να «το παλέψει μέχρι τέλους».

Πρώτη ενημέρωση 2019-06-29 10:11:29
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης