Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 40 δισ. χρέος σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μισές αλήθειες από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έρχονται νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Με 40 δισ. χρέος σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μισές αλήθειες από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έρχονται νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό
Οι 7 παγίδες της επόμενης μέρας στο ασφαλιστικό
Με μισόλογα, ή μισές αλήθειες, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρύβουν την πραγματικότητα γύρω από το ασφαλιστικό, -το οποίο βρίσκεται πρώτο στην αντζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης- τις προθέσεις, αλλά κυρίως και τις αντοχές του συστήματος.
Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, αργά ή γρήγορα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, για νέες παρεμβάσεις ή διορθώσεις, εφόσον δεν γίνει εφικτή η είσπραξη των χρεών που αγγίζουν τα 40 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η εν λόγο ρύθμιση με τις 120 δόσεις, δεν «τρέχει» με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς μόλις το 5% των οφειλετών έχει προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.
Οφειλέτες με μεγάλα χρέη από 500.000 και πάνω, θεωρείται δύσκολο να μπουν στη ρύθμιση εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών ξεπερνά τα 12-15 χρόνια και κυρίως είναι δύσκολο να εντοπιστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο για κατάσχεση.
Τα δυο μεγάλα κόμματα, έχουν περάσει, λόγω προεκλογικής περιόδου σε μια διελκυστίνδα αλληλοκατηγοριών, όσον αφορά τις προθέσεις και των δυο γύρω από τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τη ΝΔ να αποκαλύψει την «κρυφή» ατζέντα που έχει για το ασφαλιστικό «Πινοσέτ», με τη ΝΔ να απαντά για επιχείρηση κατατρομοκράτησης που καμία σχέση δεν έχει με το πρόγραμμά της».
Όμως και τα δύο κόμματα έχουν περάσει σε μια πλειοδοσία με λεφτά που δεν υπάρχουν και τα όποια πλεονάσματα αποτελούν «δημιουργική λογιστική». Είναι χαρακτηριστικό το 300αρι που έλαβαν οι συνταξιούχοι ως «μερική επαναφορά του δώρου», το οποίο την ίδια στιγμή η ΝΔ κατήγγειλε ως «προεκλογικό δωράκι», το οποίο χαρακτήριζε «ψίχουλα».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χάσει τις εκλογές παραδίδει έναν ΕΦΚΑ που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στα Ταμεία, οι ενοποιήσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, έχουν δυσκολέψει πολύ την κατάσταση. Και εκεί αποδίδουν τις 165.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Επίσης, η επόμενη κυβέρνηση θα βρει το νόμο Κατρούγκαλου, εφαρμοσμένο κατά το ήμισυ (πάγωμα της μείωσης των συντάξεων κ.α).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στελέχη των ταμείων, εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο των χαμηλών μισθών και άρα των χαμηλών εισφορών θα χρειαστεί νέα περικοπή. Πόσο δε που στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται και μείωση των εισφορών στο 20%. «Δεν είναι δυνατόν οι μέσοι μισθοί να βρίσκονται στα 1.100 ευρώ και οι μέσες συντάξεις στα 1.350», σημείωναν στελέχη του ΕΦΚΑ στο ΒΝ.
Όλα τα παραπάνω, όσο και οι πιο κάτω επισημάνσεις ενδέχεται να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για «ορθολογισμό» του συστήματος, αλλά και για τη συμμετοχή στο 2ο και 3ο πυλώνα της ασφάλισης των ασφαλιστικών εταιριών τόσο για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, όσο και για την ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων.
Πάντως, η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργεί προϋποθέσεις νέας μεταρρύθμισης, καθώς:
1. Κοντά στα 40 δις ευρώ οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που αν δεν έχουν ρυθμιστεί με τις 120 δόσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν κατασχέσεις.
2. Οι οφειλές μέσα σε μια δεκαετία 2009-19 ξεπέρασαν το διπλάσιο 16,7 δις και τέλος του 2018, 30 δις ευρώ.
3. Σχεδόν το 23% (ποσό 9 δισ ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, από οφειλέτες που ξεκίνησαν να έχουν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.
4. Το υπόλοιπο 77% (ποσό 30 δις) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές πριν το 2009.
5. Οι οφειλέτες φτάνουν το 1.700.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στην πλειοψηφία τους (58,7%) όσων είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σε κάποια ρύθμιση, την έχουν χάσει. Από τους συνολικά 485.113 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση, μόλις οι 117.772 συνεχίζουν να την εξυπηρετούν (24,1%).
6. Ο ρυθμός ένταξης στην τελευταία ρύθμιση δεν είναι ικανοποιητικός, καθώς μόλις το 5% του συνόλου των οφειλετών έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα και τα έσοδα που προσδοκούσε το σύστημα να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.
7. Κοντά στα 300 εκατ ευρώ κινείται το έλλειμμα του επικουρικού ΕΤΕΑΠ, το οποίο προκειμένου να πληρώσει συντάξεις από το 2017 «σπάει» Ομόλογα, ενώ εκκρεμεί η έκδοση περισσοτέρων από 60.000 ασφαλισμένων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης