Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, νέα συνεδρίαση την Τρίτη 2/7 - Ιταλία και χώρες του Visegrad κατά του Timmermans - Macron: Αποτύχαμε

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, νέα συνεδρίαση την Τρίτη 2/7 - Ιταλία και χώρες του Visegrad κατά του Timmermans - Macron: Αποτύχαμε
Σκληρό παζάρι στους κόλπους της ΕΕ για τα κορυφαία αξιώματα
(upd15) Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε και η σημερινή (1/7/2019) Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θρίλερ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου 2019, καθώς παρά τη συμφωνία Merkel - Macron στο πρόσωπο του Ολλανδού σοσιαλιστή Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν, υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιταλία, τις χώρες του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Απόγοήτευση Macron: Αποτύχαμε...

Για "αποτυχία" που βγάζει μια "αρνητική εικόνα" για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron,  σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
"Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία.
Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της "διαίρεσης" στο ΕΛΚ και το "γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο".
"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν "προσωπικές φιλοδοξίες" και "κρυφές ατζέντες".
Επιπλέον, εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το αν το "μέλλον της ΕΕ" τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28.
"Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.
Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μacron μίλησε με ενόχληση για τις «μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα»  και για τις ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις σε ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.

«Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια πριν προχωρήσουμε σε μια ψηφοφορία ώστε να αποφευχθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Οι συζητήσεις είναι περίπλοκες, όπως ελπίζω ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Τσίπρας: Είμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο στις 12:00, ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί αύριο στη Σύνοδο, λόγω των προεκλογικών του υποχρεώσεων.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο Ισπανός ομόλογός του Pedro Sanchez.


Sanchez: Διαφωνίες καθιστούν δύσκολη μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Διαφωνίες μεταξύ των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ, δήλωσε σήμερα (1/7/2019) ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
«Θα βρούμε μια λύση αύριο», δήλωσε ο Sanchez μετά τη διακοπή των σημερινών συνομιλιών μεταξύ των 28 κρατών - μελών.
«Αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση βλέποντας ότι η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη λόγω των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Morawiecki (Πολωνία): Ιταλία και ανατ. Ευρώπη κατά του Timmermans

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε από πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Timmermans στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.
Ο Morawiecki, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Timmermans τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της ΕΕ, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.
Ο Morawiecki πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.
Borisov (Βουλγαρία): Εκτός μάχης για τη διαδοχή Tusk η Georgieva

Εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Donald Tusk, βρίσκεται πλέον η Βουλγάρα υποψήφια Kristalina Georgieva, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ.
«Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό.
Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Borisov αναφορικά με την υποψηφιότητα της Georgieva για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία, στη θέση της Mogherini.

Rutte (Ολλανδία): Απίστευτα περίπλοκη διαδικασία

«Η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte.
Ο Rutte αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Frans Timmermans έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι απίστευτα περίπλοκο.
Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Rutte προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένου
 
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Frans Timmermans όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά προβάλλει και ως φαβορί.
Νωρίτερα,  το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιλογή του Σοσιαλιστή Frans Timmermans.
Βάσει των πληροφοριών αυτή η Kristalina Georgieva από το ΕΛΚ προρίζεται για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ενώ ο Manfred Weber προορίζεται για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πάντως, ύστερα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμα δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk είχε κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχείς διμερείς διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους 28 της ΕΕ και να δοθεί ένα τέλος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ.
Αν και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Frans Timmermans προέβαλε ως το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker βάσει του σχεδίου στο οποίο φαίνεται πως κατέληξαν στο περιθώριο της G20 Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, αυτό φάνηκε να μην "καταρρέει" λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε υποβληθεί, προέβλεπε ότι ο Frans Timmermans θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, ο Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα γινόταν ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και ότι από το ΕΛΚ θα οριζόταν και ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές ακόμα και μέσα στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος.
Πάντως πολλές χώρες μεταξύ αυτών η Τσεχία και η Σλοβακία διαφωνούν πλήρως με την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Frans Timmermans, ενώ είναι
χαρακτηριστικό πως ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš, δεν θέλησαν ούτε καν να συναντήσουν τον Timmermans.
Διαφωνίες διατυπώνουν πολλοί ηγέτες από το Λαό Κόμμα και όλοι οι ηγέτες από τα εθνικιστικά κινήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην επιλογή Timmermans αντιδρούν 10 χώρες και συγκεκριμένα, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Λετονία και για αυτό το λόγο δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο μιας  νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις 15 Ιουλίου 2019.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σημερινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte υποστήριξε πως είναι δύσκολο να πει κανείς αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να ορίσουν εντός της ημέρας τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Conte (Ιταλία): Πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Την θέση ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν εντός της ημέρας διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σε δηλώσεις του και λίγο πριν τη νέα έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Conte είπε πως δεν υπάρχει ομοφωνία για τον Frans Timmermans καθώς και ότι δεν είναι βέβαιος ότι η υποψηφιότητα του συγκεντρώνει πλειοψηφία.
Πάντως ο Conte υποστήριξε πως η Ιταλία είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικές λύσεις, αν και όπως είπε αυτές φαίνονται δύσκολες την παρούσα στιγμή.
Εν τω μεταξύ σε διπλωματικούς χειρισμούς κατέφυγε η ηγεσία της ΕΕ κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση στις 22:30 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 και συνεχίστηκε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου με σκοπό να αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα σημαντικότερα αξιώματα στην Ένωση αλλά το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα είναι βαρύ για τη συμβιβαστική επιλογή Macron - Merkel στο πρόσωπο του Ολλανδού Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Frans Timmermans. 
Το μενού της συνόδου περιελάμβανε πέραν των πολλών διακοπών για διαπραγματεύσεις, πυρετώδεις διμερείς διαβουλεύσεις και παζάρια.
Συνολικά πέντε κορυφαίες θέσεις της ΕΕ πρέπει να καλυφθούν:
πέραν της προεδρίας της Κομισιόν και του ευρωκοινοβουλίου
-του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-της ΕΚΤ καθώς και το αξίωμα του
-Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.


Η συμβιβαστική λύση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Η συμβιβαστική λύση μεταξύ Merkel και Macron στο πρόσωπο του Frans Timmermans προκάλεσε έντονες αντιδράσεις
τόσο από τις ανατολικές χώρες όσο και από το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, εντός του οποίου έχει εξασθενήσει η επιρροή της Angela Merkel.
Οι ηγέτες της ΕΕ ήλπιζαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά έχουν επίσης προγραμματίσει πρωινή συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα (1/7), έχοντας επίγνωση ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση την Τρίτη (2/7) στο Στρασβούργο και θα χρειαστεί να έχει πρόεδρο.
Αντιμέτωποι με τις επικρίσεις ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, οι ευρωβουλευτές προσπάθησαν να αποδείξουν, πόσο σημαντική είναι η εργασία τους στο νέο σύνθετο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται.
Πάντως γενικότερη είναι η αίσθηση ότι, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμβιβαστικής λύσης, τότε αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για το γόητρο της Merkel εντός του ΕΛΚ.



Macron: Τρία αξιώματα της ΕΕ αποφασίζονται σήμερα, αργότερα η ΕΚΤ

Οι τρεις από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ θα πρέπει να αποφασιστούν κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο,  δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ενώ η απόφαση για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα θα ληφθεί αργότερα.
«Είναι σημαντικό για μένα να είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτό το Συμβούλιο με απαντήσεις και τη νέα μας ομάδα», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Αυτή είναι η νέα ομάδα για την οποία θα αποφασίσουμε, για τρία από τα ονόματα σήμερα, για την ΕΚΤ λίγο αργότερα», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ είναι υπεύθυνο για τον ορισμό τεσσάρων βασικών θέσεων - συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της ΕΚΤ - και ο Macron δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρχουν δύο άνδρες και δύο γυναίκες».

Merkel: Δύσκολες οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου της Κομισιόν και για τις άλλες θέσεις κλειδιά «δεν θα είναι εύκολες», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της Ένωσης για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα είναι περίπλοκες.
Φθάνοντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στόχος της οποίας είναι να βρεθεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Jean – Claude Juncker όταν λήξει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου, η Merkel είπε ότι οι συνομιλίες «δεν θα είναι εύκολες».
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Juncker στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Αντιδρούν οι ανατολικές χώρες

Την αντίδραση των ανατολικών χωρών της ΕΕ συναντά η υποψηφιότητα Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν.
Και ενώ προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, οι ανατολικές χώρες της ΕΕ αντιτάσσονται στον Timmermans, ο οποίος με τον σημερινό του ρόλο, αυτόν του αντιπροέδρου της Επιτροπής έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Πολωνία και την Ουγγαρία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban απέστειλε επιστολή σε κεντροδεξιούς ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής για να υπογραμμίσει την αντίθεσή του.
Η Πολωνία και η Κροατία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες.
«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι πραγματικά το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrel Babbis στους δημοσιογράφους.
Για να διοριστεί, ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των 28 κρατών - μελών, τα οποία πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban την επιλογή του Frans Timmermans.
Για τον Orban, είναι «ταπεινωτικό» το κόμμα που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, δηλαδή το ΕΛΚ, να αφήσει την κορυφαία θέση της 'Ενωσης για την οποία έδωσε μάχη, σε ένα άλλο, πολύ λιγότερο κατάλληλο.
Σε επιστολή προς τον Joseph Daul, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ, δεξιά), που αναρτήθηκε στο Twitter από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Judit Varga, ο Orban διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του  Timmermans.
Το κόμμα Fidesz του Orban είναι μέλος του ΕΛΚ. Ωστόσο η συμμετοχή του στο ΕΛΚ ανεστάλη τον Μάρτιο του 2019 λόγω της επιθετικής στάσης του κατά των Βρυξελλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά της υποψηφιότητας του Ολλανδού πολιτικού έχει ταχθεί και η Ιταλία.

Tusk: Στην κεντροαριστερά η προεδρία της Κομισιόν, στην κεντροδεξιά Ευρωκοινοβούλιο και εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk πρότεινε να δοθεί η θέση του προέδρου της Κομισιόν στην κεντροαριστερή συμμαχία του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή που έχει γνώση των συνομιλιών.
Ο Tusk, που θα προεδρεύσει στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα την Κυριακή (30/6) συναντήθηκε με επικεφαλής των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρότεινε επίσης η κεντροδεξιά  να καταλάβει τις θέσεις του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Tajani: Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει ο Weber

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο στις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Manfred Weber επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί.
«Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους.
Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου.
Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό», δήλωσε ο Tajani.

Politico: Ανταρσία κατά της Merkel στο ΕΛΚ

Οι κεντροδεξιοί ηγέτες του ΕΛΚ, που είχαν συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντέδρασαν έντονα στην επιλογή του Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν αλλά και ταυτόχρονα στην παραίτηση της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου από το σημαντικότερο αξίωμα στην ΕΕ.
Μεταξύ των εθνικών ηγετών που μίλησαν εναντίον της πρότασης ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borrisov, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andreji Plenkovic, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίαsς Viktor Orban και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar.
Μαζί, αυτοί οι ηγέτες αντιπροσωπεύουν περισσότερες από αρκετές ψήφους για να τορπιλίσουν οποιαδήποτε συμφωνία στο Συμβούλιο υπό το όριο της ενισχυμένης ειδικής πλειοψηφίας για τον διορισμό νέου προέδρου της Επιτροπής, γράφει το Politico.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk κατέθεσε την  πρόταση για τον Timmermans, που υποστηρίχθηκε από την Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, και τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Ολλανδίας,  Pedro Sanchez και Mark Rutte, αντίστοιχα.
«Ως ΕΛΚ, δεν συμφωνήσαμε με την πρόταση που συζητήθηκε στην Οσάκα (G20).
Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην πρόταση που έγινε στην Οσάκα από την οπτική γωνία του ΕΛΚ», δήλωσε ο Varadkar.
«Η συντριπτική πλειονότητα των πρωθυπουργών του ΕΛΚ δεν πιστεύουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την προεδρία της Επιτροπής πολύ εύκολα, χωρίς μάχη», συνέχισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Ορισμένοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες του ΕΛΚ ανέφεραν ότι η συμφωνία φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να ωφελήσει τη Γερμανία και ειδικά τη Merkel στις σχέσεις της με τον κυβερνώντα εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Εκτός από την προαγωγή του Timmermans - που είναι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής -  ο Γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber, ο οποίος αναμένεται να γίνει πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Tusk έχει αισθητά μειώσει τις προσδοκίες του για το αποτέλεσμα της Συνόδου και εκτιμά, πως μία συμφωνία είναι αδύνατο να επιτευχθεί.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι ο Tusk, σε συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Peter Pellegrini, του εκμυστηρεύθηκε ότι μια συμφωνία είναι απίθανο να έλθει το βράδυ της Κυριακής (30/6.)
Καθώς η αντίθεση στο συμβιβαστικό σχέδιο Οσάκα εντάθηκε, κατατίθενται εκ νέου νέα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, όπως  της επιτρόπου ανταγωνισμού Margrethe Vestager, του συντηρητικού διαπραγματευτή για το Brexit Michel Barnier και της Βουλγάρας διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης