Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επόμενη μέρα από τη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία - Οι 5+1 στιγμές που ξεχώρισαν

Η επόμενη μέρα από τη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία - Οι 5+1 στιγμές που ξεχώρισαν
Στη Σύνοδο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν οτι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Juncker δεν θα είναι ο Weber ο οποίος πίστευε ότι θα ήταν ο «εκλεκτός»
Η «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που έκαναν οι ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων Donald Trump και Xi Jinping στην Σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ήταν αναμφισβήτητα η σημαντικότερη στιγμή της Συνόδου των 20 ισχυρών οικονομιών του κόσμου.
Ακολούθησαν οι συναντήσεις του αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου- εν μέσω απειλών της Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών S- 400- η δήλωση του V. Putin ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, αλλά και η αιφνιδιαστική πρόσκληση του αμερικανού προέδρου στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jonh Un να συναντηθούν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη λίγο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker μετά τη λήξη της θητείας του, πριονίζοντας ουσιαστικά τα πόδια του Manfred Weber ο οποίος πίστευε ότι θα ήταν ο «εκλεκτός».
Η συνέχεια των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ μεταφέρεται σήμερα (30/6) στις Βρυξέλλες και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Η απόφασή Trump Xi Jinping να ξεκινήσουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο έγινε δεχτή με ανακούφιση από τις αγορές, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από τις εκατέρωθεν κυρώσεις ενώ ανακούφιση έφερε και η ανακοίνωση Trump ότι δεν θα υπάρξει νέα επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα.
Trump και Xi Jinping συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η δίκαιη μεταχείριση των προϊόντων τους ενώ ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως σε θέματα σεβασμού και εθνικής κυριαρχίας η Κίνα είναι αποφασισμένη να διαφυλάττει τα συμφέροντά της.
Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν αιφνιδίως τον Μάιο, θα ξαναρχίσουν το συντομότερο, ενώ η Ουάσινγκτον ήρε την απειλή της να επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, που θα έπλητταν το σύνολο των εξαγωγών αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζικών αγαθών που αγοράζουν ετησίως οι ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι με τον Κινέζο ομόλογό του συμφώνησαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα προς το παρόν, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.
"Εμείς συγκρατούμε τους δασμούς και αυτοί θα αγοράσουν αγροτικά προϊόντα", δήλωσε ο Trump σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Οσάκα.
Υπολογίζεται ότι ο Αμερικανοσινικός εμπορικός πόλεμος έχει στοιχίσει εκατομμύρια σε εταιρείες, έχει φέρει σε δύσκολη θέση παγκόσμιες κατασκευαστικές και προμηθευτικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Συνάντηση Trump - Erdogan
Μια σειρά συναντήσεων του αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου των G20, όπως αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Η συνάντηση, που έγινε στη σκιά της επιμονής του τούρκου προέδρου να αγοράσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 έναντι των αμερικανικών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αν εξαιρέσει κανείς την απόφαση του αμερικανού προέδρου να δείξει «κατανόηση» απέναντι στην απόφαση της Αγκυρας για την αγορά των S- 400 και να ρίξει τις ευθύνες γι αυτό στον προκάτοχό του Barack Obama.

Συνάντηση Putin - Trump

Η συνάντηση Putin - Trump προκάλεσε αίσθηση όταν ο ρώσος πρόεδρος Putin, δηλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διαταραχθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία».
Putin και Trump στη συνάντηση τους συζήτησαν για θέματα που αφορούν το διεθνές εμπόριο, την κατάσταση στη Συρία και την Αν. Μεσόγειο, τα πυρηνικά του Ιράν και την κατάσταση στη Βενεζουέλα ενώ ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Trump να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Μάιο του 2020 στον εορτασμό των 75 χρόνων από την ήττα των Ναζί από το Ρωσικό στρατό.
Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επιχειρηματική και ρεαλιστική τη συνάντηση με τον Trump λέγοντας ότι και οι δύο συμφώνησαν ότι οι αμφίδρομοι οικονομικοί δεσμοί απαιτούν βελτίωση.
Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ότι «η Ουάσινγκτον είναι αυτή που θα αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για την οικοδόμηση σχέσεων με τη Μόσχα».

Οι Ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία στο επίκεντρο της συνάντησης Putin - Erdogan

Την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, στην οποία εντάσσεται και η αγορά των περίφημων S-400 πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Tayyip Erdogan.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους ο Putin δήλωσε ότι είναι χαρά του που κάνει δουλειές με τον Erdogan λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εμπορικές μας συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση το 2018 κατά 16%.
Γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο πλευρές.
Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας επενδύσεων στα 900 εκατ ευρώ (πάνω από ένα δισ δολάρια)»
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ρωσία εφαρμόζουν κοινά πρότζεκτ και όπως εξήγησε η Άγκυρα θα συμμετάσχει ως χώρα εταίρος στη ρωσική βιομηχανική διοργάνωση Innoprom τον Ιούλιο.
Ο Putin συνέχισε αναφερόμενος στην αύξηση στις διμερείς σχέσεις στον τουρισμό.
«Τον περασμένο χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Τουρκία με τα έσοδα για την Τουρκία να φτάνουν τα πέντε δισ δολάρια».

Αιφνίδια πρόσκληση Trump στον Kim Jong Un

Στις εκπλήξεις της συνόδου ανήκει η ανακοίνωση του προέδρου Trump ότι θα μεταβεί στη νότια Κορέα για να συναντήσει, έτσι αυθόρμητα, τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο αμερικανός πρόεδρος έφθασε στη Νότιο Κορέα και ετοιμάζεται να κατευθυνθεί στην αποστρατικοποιημένη περιοχή στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Κοινή απόφαση των G20 για το Κλίμα - Απείχαν οι ΗΠΑ

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της ομάδας των G20 κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν συμφωνώντας σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των G20 στην Οσάκα η A. Merkel τόνισε ότι οι 19 χώρες εξέφρασαν την προσήλωσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που υπογράφηκε το 2015. Κατά την άποψη του γάλλου προέδρου Macronν ωστόσο οι αποφάσεις των G20 για το Κλίμα δεν αρκούν. Για το λόγο αυτό δεσμεύθηκε να καταβάλλει προσπάθειες για ακόμα περισσότερα μέτρα ουσιαστικής καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής. Ως προς την προσφυγική πολιτική στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα στενής συνεργασίας των G20 με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης