Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ανταρσία κατά της Merkel στο ΕΛΚ - Την κατηγορούν ότι «χαρίζει» την Κομισιόν

tags :
Politico: Ανταρσία κατά της Merkel στο ΕΛΚ - Την κατηγορούν ότι «χαρίζει» την Κομισιόν
Ορισμένοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες του ΕΛΚ ανέφεραν ότι η συμφωνία φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να ωφελήσει τη Merkel
Οι κεντροδεξιοί ηγέτες του ΕΛΚ, που είχαν συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντέδρασαν έντονα στην επιλογή του Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν αλλά και ταυτόχρονα στην παραίτηση της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου από το σημαντικότερο αξίωμα στην ΕΕ. 
Μεταξύ των εθνικών ηγετών που μίλησαν εναντίον της πρότασης ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borrisov, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andreji Plenkovic, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίαsς Viktor Orban και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar.
Μαζί, αυτοί οι ηγέτες αντιπροσωπεύουν περισσότερες από αρκετές ψήφους για να τορπιλίσουν οποιαδήποτε συμφωνία στο Συμβούλιο υπό το όριο της ενισχυμένης ειδικής πλειοψηφίας για τον διορισμό νέου προέδρου της Επιτροπής, γράφει το Politico.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk κατέθεσε την  πρόταση για τον Timmermans, που υποστηρίχθηκε από την Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, και τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Ολλανδίας,  Pedro Sanchez και Mark Rutte, αντίστοιχα.
«Ως ΕΛΚ, δεν συμφωνήσαμε με την πρόταση που συζητήθηκε στην Οσάκα (G20).
Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην πρόταση που έγινε στην Οσάκα από την οπτική γωνία του ΕΛΚ», δήλωσε ο Varadkar.
«Η συντριπτική πλειονότητα των πρωθυπουργών του ΕΛΚ δεν πιστεύουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την προεδρία της Επιτροπής πολύ εύκολα, χωρίς μάχη», συνέχισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Ορισμένοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες του ΕΛΚ ανέφεραν ότι η συμφωνία φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να ωφελήσει τη Γερμανία και ειδικά τη Merkel στις σχέσεις της με τον κυβερνώντα εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Εκτός από την προαγωγή του Timmermans - που είναι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής -  ο Γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber, ο οποίος αναμένεται να γίνει πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Tusk έχει αισθητά μειώσει τις προσδοκίες του για το αποτέλεσμα της Συνόδου και εκτιμά, πως μία συμφωνία είναι αδύνατο να επιτευχθεί.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι ο Tusk, σε συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Peter Pellegrini, του εκμυστηρεύθηκε ότι μια συμφωνία είναι απίθανο να έλθει το βράδυ της Κυριακής (30/6.)
Καθώς η αντίθεση στο συμβιβαστικό σχέδιο Οσάκα εντάθηκε, κατατίθενται εκ νέου νέα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, όπως  της επιτρόπου ανταγωνισμού Margrethe Vestager, του συντηρητικού διαπραγματευτή για το Brexit Michel Barnier και της Βουλγάρας διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης