Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,13% ο δείκτης Nikkei

tags :
Ράλι στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,13% ο δείκτης Nikkei
Ο δείκτης SZSE Component στην Κίνα έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +3,71% στις 9.518,83 μονάδες
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (1/7) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω αισιοδοξίας στις τάξεις των επενδυτών ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν κατά το ερχόμενο διάστημα, μετά το «πάγωμα» των τελευταίων εβδομάδων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,13% και τις 21.729,97 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Japan Steel και Sony διαμορφώθηκαν στο +5,78% και +2,35% αντίστοιχα, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η άνοδος για τη μετοχή της Fanuc, και συγκεκριμένα στο +3,06%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 6.648,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,53% και τις 10.895,46 μονάδες.
Ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,46% στις 3.370,07 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +2,22% και τις 3.044,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +3,71% και τις 9.518,83 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 2.129,74 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας για το εμπορικό ισοζύγιο που αφορά τον Ιούνιο του 2019.
Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά +13,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, στα 44,18 δισ. δολ. με την πτώση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο -14,8%.
Παράλληλα, η πτώση των εισαγωγών ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές, και συγκεκριμένα στο -11,1% και τα 40,01 δισ. δολ. γεγονός που οδήγησε στη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα 4,17 δισ. δολ. έναντι 2,25 δισ. δολ. τον Μάιο του 2019.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν» δε θα τεθούν σε ισχύ νέου δασμοί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι συνομιλίες «πήγαν ακόμα καλύτερα απ' ότι αναμενόταν», καθώς και ότι «θα εργαστούμε από κοινού με την Κίνα από το σημείο που είχαμε μείνει».
Παρά την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου, οι δύο χώρες παραμένουν εδραιωμένες στις θέσεις τους όσον αφορά το εμπόριο και δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια επίσημη συνάντηση μετά την αναστολή των συνομιλιών τους στις αρχές Μαΐου.
«Μετά από δύο μήνες στο καθαρτήριο του εμπορικού πολέμου, και με τη σύνοδο των G-20 να έχει ολοκληρωθεί, οι αγορές ανταποκρίθηκαν με εορταστικό τόνο», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Markets, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «πράγματι, οι επενδυτές είχαν έναν μαζικό, αλλά εξαντλημένο, αναστεναγμό ανακούφισης».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα στο μυαλό όλων είναι εάν θα υπάρξει κάποια ανακωχή ή εάν η ιστορία θα επαναληφθεί και θα τεθεί σε ισχύ ο εμπορικός πόλεμος».
Σημαντική άνοδο μεγαλύτερη του +2,5% καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις αναφορές ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα στηρίξουν την επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους κατά τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,70% στα 66,49 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +2,65% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,02 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ αναμένεται να έχουν συναντήσεις σήμερα και αύριο (2/7) στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών, προκειμένου να αντισταθμίσουν την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Χθες (30/6) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να υπάρξει επέκταση της συμφωνίας κατά έξι με εννέα μήνες, ενώ ο Σαουδάρβας υπουργός Ενέργειας, Khalid al-Falih, τόνισε ότι δε θα χρειαστεί περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
«Ενώ αυτή η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των ΟΠΕΚ+, φαίνεται ότι είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της τράπεζας ANZ.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες το πετρέλαιο βρέθηκε υπό νέες πιέσεις, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, και συγκεκριμένα στα 12,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Απρίλιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης