Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019, παρά τη νομισματική χαλάρωση

Scope: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019, παρά τη νομισματική χαλάρωση
Έκθεση της Scope για την παγκόσμια οικονομία 
Η αλλαγή στάσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες προς μία ηπιότερη νομισματική πολιτική θα στηρίξει την παγκόσμια οικονομία αλλά δεν θα εμποδίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει στο 3% με 3,5% τη μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το τρέχον έτος, έναντι 3,6% το 2018, με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να ανέρχεται σε μόλις 1%, από 1,9% το 2018.
«Το ποτήρι είναι μισό-γεμάτο και όχι μισό-άδειο, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται παρά τις καταστροφικές εμπορικές συγκρούσεις που προκαλούν οι ΗΠΑ και την ευρεία πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές ανεπτυγμένες και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Η χαλαρότερη νομισματική πολιτική το δεύτερο εξάμηνο 2019, η οποία οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μετριάσει προσωρινά τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες. Αναμένουμε τουλάχιστον μια μείωση από τη Fed το δεύτερο εξάμηνο 2019 και δύο επιπλέον περικοπές κατά 25bp μέχρι το 2020 (στο 1,50%-1,75% μέχρι τέλος του 2020).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης ανακοινώσει έναν τρίτο γύρο TLTRO.
Οι υποτονικές οικονομικές και πληθωριστικές εξελίξεις ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΚΤ να εξετάσει περικοπές επιτοκίων.
Αν και η νομισματική χαλάρωση είναι πιθανό να μετριάσει τη βραχυπρόθεσμη οικονομική επιβράδυνση, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες ευπάθειες στις αγορές χρεών, μετοχών και ακινήτων, ενώ τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών τραπεζών. (…)
Συνολικά, αυτό παρουσιάζει μια ασαφή εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των κρατών», σχολιάζει ο οίκος, συνεχίζοντας ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός στην Ευρώπη μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.
Η αυξανόμενη δύναμη της Lega στην Ιταλία εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στους επενδυτές, λόγω της εξασθενημένης δημοσιονομικής και οικονομικής απόδοσης της Ιταλίας, υπογραμμίζεται.
«Ο συνδυασμός μιας αδύναμης περιφερειακής οικονομικής προοπτικής και των θεσμικών αλλαγών θα δοκιμάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ τους προσεχείς μήνες. Οι σημαντικότερες θεσμικές εξελίξεις της ΕΕ που σχετίζονται με τη διαβάθμιση στο H22019 περιλαμβάνουν:
i) διορισμούς ηγετών για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την ΕΚΤ,
ii) τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027,
iii) τις διπλωματικές εντάσεις γύρω από το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης