Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 2 μηνών οι ευρωαγορές λόγω ΗΠΑ - Κίνας - Στο +0,99% ο DAX

Σε υψηλά 2 μηνών οι ευρωαγορές λόγω ΗΠΑ - Κίνας - Στο +0,99% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,78% κι έκλεισε στις 387,87 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (1/7/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την εμπορική ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας και τη συμφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στις διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κορυφαία αξιώματα, με τον σοσιαλιστή Frans Timmermans να κερδίζει έδαφος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,78% κι έκλεισε στις 387,87 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.


Με «άλμα» άνω του 2% έκλεισε ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Ισχυρά κέρδη 1,9% κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,8%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,99% κι έκλεισε στις 12.521,38 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,97% στις 7.497,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 5.567,91 μονάδες.




Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται κατά 0,09% στις 21.254,04 μονάδες.


Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «προς το παρόν» δε θα τεθούν σε ισχύ νέοι δασμοί, ενώ έκαβε λόγο για μια «εξαιρετική» συνάντηση.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.
Παρά την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου, οι δύο χώρες παραμένουν εδραιωμένες στις θέσεις τους όσον αφορά το εμπόριο και δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια επίσημη συνάντηση μετά την αναστολή των συνομιλιών τους στις αρχές Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, ράλι κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Γερμανία να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας διολίσθησε στο από -0,326% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι αποδόσεις και των ομολόγων της Ιταλίας, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει βουτιά άνω των 16 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,94%, από 2,09% στο προηγούμενο κλείσιμο, υποχωρώντας κάτω του 2% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους μετά τα στοιχεία της Markit, που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο 2019, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 47,6 μονάδες, ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τις 47,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός ΡΜΙ ανήλθε στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 45 μονάδων,παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κλάδο.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς λευκό καπνό για την επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τις «κενές» θέσεις του μπλοκ.
Το θρίλερ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι αύριο, Τρίτη 7 Ιουλίου 2019, καθώς παρά τη συμφωνία Merkel - Macron στο πρόσωπο του Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν, υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιταλία, τις χώρες του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης