Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα: Ένας στους τρεις Έλληνες μετανάστες θα γύριζε και με λιγότερα χρήματα

Έρευνα: Ένας στους τρεις Έλληνες μετανάστες θα γύριζε και με λιγότερα χρήματα
Έρευνα για το «Brain Drain»
Ένας στους τρεις Έλληνες εργαζόμενους θα εξέταζε θετικά την επιστροφή του στην Ελλάδα με μειωμένες αποδοχές, διαπιστώνει έρευνα της KPMG, υπό τον τίτλο «Brain Drain & Gain”», που παρουσιάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών.
Η έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει την τάση, τις αιτίες και τις διαστάσεις του φαινομένου, καθώς επίσης και τη διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το 79% μετακινήθηκε στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2019, το 36,8% του δείγματος έφυγε με τις οικογένειές τους.
Οι χώρες που βρίσκονται πρώτες ανάμεσα στις επιλογές των Ελλήνων είναι: η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σουηδία και η Ελβετία.
Το 60,5 % αναφέρει ότι δεν είχε προηγούμενη σχέση με τη χώρα που μετακινήθηκε.
Οι κλάδοι που έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση στο εξωτερικό και στους οποίους δραστηριοποιούνται κυρίως οι απόδημοι Έλληνες είναι αυτοί των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (17,1%), της τεχνολογίας (4%), των Υπηρεσιών Υγείας (10,5%), των καταναλωτικών προϊόντων (6,5%), καθώς επίσης και ο ακαδημαϊκός (12%) και κατασκευαστικός κλάδος (5,2%).
Το 47% των συμμετεχόντων είχαν ήδη κάποια εργασία στην Ελλάδα, πριν αποφασίσουν να μετακινηθούν.
Το 47,3% των συμμετεχόντων έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και παρέμειναν μετά την ολοκλήρωσή τους είτε στην ίδια χώρα, είτε σε άλλη χώρα του εξωτερικού, καθώς προέκυψε άμεσα κάποια επαγγελματική ευκαιρία.
Ένας στους δύο ανέφερε ότι η διεκδίκηση υψηλότερων μισθολογικών αποδοχών αποτέλεσε τη σημαντικότερη αιτία φυγής (55%).
Το πλήθος των επαγγελματικών ευκαιριών στο εξωτερικό και η αξιοκρατία αποτέλεσαν τον δεύτερο σημαντικότερο λόγο (48,6%), ενώ το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κατατάχθηκε ως ο τρίτος δημοφιλέστερος λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό (36,8%).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων από μία απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Περίπου οι μισοί (44%) από τους συμμετέχοντες αντιμετώπισαν μέτριες ή σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μετακίνησής τους.
Το 36% θα εξέταζαν την επιστροφή τους στην Ελλάδα με μειωμένες αποδοχές, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν σχεδιάζουν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό θα ήταν διατεθειμένο να επιστρέψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως σε θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης