Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 1,7% για τον χρυσό μετά την εμπορική ανακωχή - Στα 1.389,30 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Πτώση 1,7% για τον χρυσό μετά την εμπορική ανακωχή - Στα 1.389,30 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με πτώση 24,40 δολ. ή 1,7%, στα 1.389,30 δολ. ανά ουγγιά
Με ισχυρές απώλειες έκλεισε σήμερα (1/7/2019) ο χρυσός, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2018, στον απόηχο της εμπορικής ανακωχής ΗΠΑ - Κίνας, που έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, το Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της G20 στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους υφιστάμενους δασμούς αλλά θα αναβάλουν την επιβολή τυχόν νέων δασμών.
Παράλληλα, θα επιτραπεί στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους στην Huawei, αν και ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών θα παραμείνει στην εμπορική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με πτώση 24,40 δολ. ή 1,7%, στα 1.389,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό άσκησε η ενδυνάμωση του δολαρίου, που επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις θετικές εξελίξεις στο εμπόριο, «κόντρα» σε ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,7% στις 96,8 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% στο 1,128 δολ., μετά και τα στοιχεία της Markit, που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο 2019, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 47,6 μονάδες, ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τις 47,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Πάντως, παρά την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου, οι δύο χώρες παραμένουν εδραιωμένες στις θέσεις τους όσον αφορά το εμπόριο και δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια επίσημη συνάντηση μετά την αναστολή των συνομιλιών τους στις αρχές Μαΐου.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός ήταν ένα από τα assets με τις καλύτερες επιδόσεις για τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 7,7% -η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιούνιο του 2016- και καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα 1.400 δολ. για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Στην άνοδο του χρυσού συνέβαλαν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης