Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ακραία απόκλιση δικαιολογείται; – Γιατί το ελληνικό κράτος δανείζεται στο 1,08% στα 5 χρόνια και οι τράπεζες 8,5% με 9,75%

Η ακραία απόκλιση δικαιολογείται; – Γιατί το ελληνικό κράτος δανείζεται στο 1,08% στα 5 χρόνια και οι τράπεζες 8,5% με 9,75%
Τα κέρδη δεν βοηθούν ειδικά τα προ προβλέψεων έσοδα – PPI – τα κεφάλαια δεν βοηθούν, τα NPEs δεν βοηθούν και δεν βοηθάει και η πιστοληπτική ικανότητα.
Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα που προκαλεί έκπληξη.
Το ελληνικό κράτος με μη βιώσιμο χρέος – τα 357 δισεκ. συνολικού χρέους δεν έγιναν ως δια μαγείας βιώσιμα – είτε λόγω προσδοκιών ένταξης σε μέλλοντα χρόνο σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε λόγω του ράλι στα ομόλογα της Ευρώπης, μπορεί να δανειστεί π.χ. στα 5 χρόνια στο 1,08% και στο 2,14% στην 10ετία.
Τέτοιες επιδόσεις ποτέ η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να επιτύχει.
Όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημειώνουν ιστορικά χαμηλά, πρώτη φορά που η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημειώνει τέτοιας κλίμακας ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και αντίστοιχα ιστορικά υψηλά στις τιμές.
Και ενώ οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα σημειώνουν ιστορικά χαμηλά…οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να αντλήσουν κεφάλαια χαμηλής εξασφάλισης ομόλογα tier 2 τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν κεφάλαιο είναι 9,75% με 8,5%.
Γιατί υπάρχει ένα χάσμα – spread περίπου 845 μονάδων βάσης που είναι στην πραγματικότητα ακραίο;
Η βασική αιτία σχετίζεται προφανώς με την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η Fitch βαθμολογεί ακόμη τις ελληνικές τράπεζες σε CCC+ ή CCC δηλαδή έως και 6 βαθμίδες χαμηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Η Fitch έχει δικαιολογήσει αυτή την ακραία απόκλιση στα capital controls.
Όταν αρθούν πλήρως λογικά η Fitch θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες.
Η κατηγορία CCC σημαίνει υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s βαθμολογεί τις τράπεζες σε Caa1 ή Caa2 δηλαδή έως 4 βαθμίδες χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος.
Μόνο η Standard and Poor’s βαθμολογεί τις τράπεζες στην κλίμακα Β- δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία του ελληνικού κράτους.
Όμως δεν είναι μόνο η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών που ευθύνεται για την πανάκριβη τιμολόγηση των ομολογιακών tier 2.
Μια βασική αιτία – που επηρεάζει την βαθμολογία – είναι το υψηλό απόθεμα NPEs περίπου 80 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες με προβληματικά δάνεια και ανοίγματα 80 δισεκ., ρίσκο στα κεφάλαια και χαμηλής ποιότητας κεφάλαια λόγω DTA και DTC και capital controls εμφανίζουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα που απέχει σημαντικά από του ελληνικού κράτους.
Στο παρελθόν – προ των μνημονίων – οι τράπεζες είχαν έως μια βαθμολογία υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από την αντίστοιχη του ελληνικού κράτους.
Η άρση των capital controls θα επηρεάσει την Fitch αλλά απαιτείται μεγάλη μείωση των NPEs για να υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.
Έως τότε ο κίνδυνος αθέτησης θα παραμένει υψηλός οπότε και οι επενδυτές θα απαιτούν ακραία υψηλά επιτόκια.

Υποσημείωση

Πολλές φορές έχουμε αναλύσει ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια.
Το πολύ να έχουν ακόμη άνοδο +20%.
Όταν οι τράπεζες δανείζονται με 8,5% έως 9,75% δεν μπορεί οι μετοχές να σημειώνουν ράλι.
Τα κέρδη δεν βοηθούν ειδικά τα προ προβλέψεων έσοδα – PPI – τα κεφάλαια δεν βοηθούν, τα NPEs δεν βοηθούν και δεν βοηθάει και η πιστοληπτική ικανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης