Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: To παρασκήνιο και ο… μαραθώνιος Tusk - Δύσκολη η συναίνεση, πιθανή η ανάγκη ψηφοφορίας

Σύνοδος Κορυφής: To παρασκήνιο και ο… μαραθώνιος Tusk - Δύσκολη η συναίνεση, πιθανή η ανάγκη ψηφοφορίας
Ο Τusk έμεινε έκπληκτος όταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες του παρουσίασαν τον αποκαλούμενο «συμβιβασμό της Οσάκα»
Το παρασκήνιο των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψαν στο Euractiv πηγές της Ε.Ε.
Αυτό που υπήρξε ξεκάθαρο για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής,  ήταν ότι κανείς από τους Spitzencandidaten δεν μπορούσε να αποκτήσει πλειοψηφία - ούτε μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Ή έτσι φαινόταν εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, ο Tusk ξεκίνησε στη συνέχεια ένα μακρύ γύρο διαβουλεύσεων, ανά κράτος μέλος, προωθώντας ονόματα για να δει αν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει μια συμφωνία  αποδεκτή από την ΕΕ των 28.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Οσάκα για το G20.
Ο Τusk, σύμφωνα με τις πηγές, έμεινε έκπληκτος όταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες του παρουσίασαν τον αποκαλούμενο «συμβιβασμό της Οσάκα», καθώς αναβίωσε αποτελεσματικά το σύστημα Spitzenkadidaten.
Η συμφωνία περιελάμβανε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κ. Frans Timmermans, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Manfred Weber, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  στη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στο Λαϊκό Κόμμα.
Παρόλο που ο Τusk εκτίμησε ότι η πρόταση θα μπορούσε να βρει συναίνεση στο Συμβούλιο, το σχέδιο αντιμετώπιζε «έντονη κριτική» μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ.
Αυτή η αντίθεση ήταν ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστέρησε την Κυριακή (30 Ιουνίου) για περισσότερες από τρεις ώρες, εξηγούν οι πηγές της ΕΕ.
Αφού δεν βρήκε κανένα περιθώριο για  διαπραγμάτευση του λεγόμενου «συμβιβασμού της Οσάκα», ο Τusk ξεκίνησε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε αρκετές ώρες.
Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα (1 Ιουλίου) το πρωί, έπεσε στο τραπέζι μια μεγάλη ποικιλία δυνητικών συμφωνιών, αλλά καμία εξ αυτών δεν θα κατέληγε στη συναίνεση που απαιτείται για μια απόφαση.
 Η ΕΕ εξέτασε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ενδεικτικές ψηφοφορίες.
Αν και οι ηγέτες ήταν κοντά σε συμφωνία, ανέφεραν πηγές της ΕΕ, η ένταση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των σχεδόν 20 ωρών της συνόδου κορυφής.
Ο Τusk αποφάσισε να αναστείλει τη συνεδρίαση.
Πολλά πιθανά σενάρια για συμφωνία παραμένουν στο τραπέζι και τώρα ο Τusk θα πρέπει και πάλι να συμβουλευτεί τους ηγέτες για να δούμε ποια μπορεί τελικά να υποστηριχθεί τελικά την Τρίτη (2 Ιουλίου).
Ωστόσο, οι πηγές της ΕΕ παραδέχθηκαν, καθώς παραμένουν οι διαιρέσεις, ότι είναι πολύ πιθανή η ανάγκη ψηφοφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης