Τελευταία Νέα
Διεθνή

Costa (Πορτογαλία): Η εκλογή Timmermans θα είχε κλείσει - Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία χθες (1/7)

Costa (Πορτογαλία): Η εκλογή Timmermans θα είχε κλείσει - Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία χθες (1/7)
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι η εκλογή Timmermans θα είχε κλείσει κατά τη χθεσινή (1/7/2019) συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον επικεφαλής της Κομισιόν έφτασαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη χθεσινή (1/7/2019) συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η συμφωνία για τον Timmermans θα μπορούσε να είχε κλείσει.
Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία γι' αυτό χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, προσερχόνενος στη σημερινή (2/7/2019) συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου Donald Tusk ήταν να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν και αυτή του Συντηρητικού Manfred Weber για το «τιμόνι» του Ευρωκοινοβουλίου.
Τη λύση αυτή στήριξαν πολλοί Σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και κάποιοι φιλελεύθεροι, ωστόσο μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξακολουθούσαν να θεωρούν ότι το κόμμα τους, που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, θα έπρεπε να αναλάβει την Κομισιόν.
Ωστόσο, ο Timmermans, που είναι α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες της ΕΕ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.
Για να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα έπρεπε να συγκεντρώσει τις ψήφους 21 από τους 28 ηγέτες.
Επιπλέον, πολλοί ηγέτες -μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξακολουθούν να επιμένουν στην ανάγκη να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα της ΕΕ και να αποφύγουν οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης