Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, με εμπόριο και Σύνοδο Κορυφής στο επίκεντρο - Στο +0,37% ο Stoxx 600

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, με εμπόριο και Σύνοδο Κορυφής στο επίκεντρο - Στο +0,37% ο Stoxx 600
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,37% κι έκλεισε στις 389,29 μονάδες
Επιφυλακτική στάση τήρησαν σήμερα (2/7/2019) οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, διαβεβαίωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη ξαναρχίσει, ωστόσο υπογράμμισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να κλίνει υπέρ των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,37% κι έκλεισε στις 389,29 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να υποχωρεί κατά 0,3% και τις πρώτες ύλες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες 2,3%.


Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,04% κι έκλεισε στις 12.526,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.559,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 5.576,82 μονάδες.




Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 21.392,87 μονάδες.


Ο Peter Navarro, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο, επεσήμανε σήμερα ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η σωστή συμφωνία.
«Οδεύουμε προς μια πολύ καλή κατεύθυνση», ανέφερε ο Navarro σε συνέντευξή του στο «CNBC».
«Είναι περίπλοκο, όπως έχει πει σωστά και ο (Αμερικανός) πρόεδρος, αυτό θα πάρει χρόνο και θέλουμε να το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε ο Navarro.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της G20 στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους υφιστάμενους δασμούς αλλά θα αναβάλουν την επιβολή τυχόν νέων δασμών.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» στρέφονται και στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς με τις πρώτες να απειλών με δασμούς σε ευρωπαϊκά τυριά και ουίσκι, ύψους 4 δισ. δολ., ως αντίποινα, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, στις αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται εκ νέου σήμερα, σε μια ακόμα προσπάθεια να ορίσει την ηγεσία της ΕΕ, ύστερα από την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή ημέρα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική και κοινά αποδεκτή λύση για το ποιοι θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε το ράλι στα ιταλικά ομόλογα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ, από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,84% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018- από 1,943% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το μηδέν, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 0,07% από 0,098% χθες.
H ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον στόχο για το έλλειμμα του 2020.
Για το 2020 στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών αλλά και ορισμένων φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης