Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ευάλωτη η παγκόσμια οικονομία, παρά την εμπορική «ανακωχή» ΗΠΑ - Κίνας

Ευάλωτη η παγκόσμια οικονομία, παρά την εμπορική «ανακωχή» ΗΠΑ - Κίνας
Οι επενδυτές δείχνουν ότι θέλουν μια πιο μακροπρόθεσμη διευθέτηση των εμπορικών ζητημάτων
Η εμπορική ανακωχή που κήρυξαν ΗΠΑ και Κίνα το σαββατοκύριακο ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον, αφήνοντας ευάλωτη την παγκόσμια οικονομία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έκανε κάποιες παραχωρήσεις προς την Κίνα, «παγώνοντας» προς το παρόν την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά και επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους στην Huawei.
Σε αντάλλαγμα, η Κίνα υποσχέθηκε να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς πριν από τη συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα ήταν σε γενικές γραμμές θετική, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανέρχονται σε υψηλά δύο μηνών και τον S&P 500 να «πιάνει» ένα νέο ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό, όμως το πάρτι «ξεφούσκωσε» γρήγορα.
Οι επενδυτές δείχνουν ότι θέλουν μια πιο μακροπρόθεσμη διευθέτηση των εμπορικών ζητημάτων και μια μεγαλύτερη ένδειξη προόδου στα πιο στρατηγικά προβλήματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, την πληροφορική και τη βιομηχανική πολιτική της Κίνας.
Έχει καταστεί σαφές ότι όλα αυτά συνιστούν ακανθώδεις και διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι απίθανο να αντιμετωπιστούν γρήγορα.
Από τα «επιθετικά» tweets του Trump στις αρχές Μαΐου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί το Πεκίνο με πρόσθετους δασμούς, οι αμερικανικές αγορές έχουν ανακάμψει, στηριζόμενες κυρίως στις προσδοκίες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Οι επενδυτές αναμένουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αν και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες.
Η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο έχει πλήξει την παγκόσμια επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ωστόσο προς το παρόν αυτό αντισταθμίζεται από τις προσδοκίες για χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.
Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, όταν οι απειλές για δασμούς συνδυάστηκαν με τις προσδοκίες για πιο «σφιχτή» πολιτική από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν αυτή τη φορά τα ριψοκίνδυνα assets.
Οι προσδοκίες για χαλαρότερες νομισματικές συνθήκες έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα διολισθήσει σε ύφεση.
Αυτή η αισιοδοξία φαίνεται να είναι σύμφωνη με τα τελευταία δεδομένα για την παγκόσμια δραστηριότητα, αν και η ανάπτυξη είναι σαφώς χαμηλότερη των τάσεων στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες και έχει επιδείξει ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης στα μέσα του έτους.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί περισσότερο σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η κύρια αιτία είναι η επιβράδυνση των βιομηχανικών τομέων, με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής να μειώνεται φέτος περίπου στο μηδέν, κυρίως λόγω των υψηλότερων δασμών.
Στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο PMI της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες τον Ιούνιο του 2019, από 50,1 τον Μάιο, παραμένοντας μια… ανάσα από το όριο των 50 μονάδων, που αντανακλά μια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο αντίστοιχος δείκτης της ISM, υποχώρησε στις 51,7 μονάδες τον Ιούνιο, από 52,1 τον προηγούμενο μήνα.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και από την Ευρωζώνη, όπου ο μεταποιητικός κλάδος κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, ο σχετικός PMI υποχώρησε στις 47,6 μονάδες, έναντι των 47,8 μονάδων του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης