Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλειστηριασμοί και ακίνητα μοχλεύουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και τα δυνητικά οφέλη

Πλειστηριασμοί και ακίνητα μοχλεύουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και τα δυνητικά οφέλη
Μόλις 4.000 πλειστηριασμοί στο πρώτο τρίμηνο - Το 85% των ακινήτων αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες
Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν πια οι πλειστηριασμοί αλλά και η διαχείριση των ακινήτων για τις τράπεζες αφού ο τρόπος που εξελίσσονται τα δύο αλληλένδετα αυτά θέματα, επηρεάζουν τόσο το ενεργητικό των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και τις δευτερογενείς αγορές κόκκινων δανείων και ακινήτων.
Και επειδή το 2019 αποτελεί  κρίσιμη χρονιά, αφού δημιουργούνται τα στοιχεία για τα νέα stress tests των τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν το 2020, τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων  τους που μοιραία παραλαμβάνουν μετά από άγονους πλειστηριασμούς.

Τα συν και πλην των πλειστηριασμών στο ενεργητικό των τραπεζών

Η διαχείριση των θεμάτων αυτών θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς, εξού και τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και το θέμα του real estate συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Andrea Enria του SSM και τραπεζών στις 9 Ιουλίου.

- Το σημαντικότερο πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πως το 85% των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς περιέρχονται στις ίδιες τις τράπεζες, μάλιστα λίγο καιρό νωρίτερα το ποσοστό αυτό έφθανε στα 95% δηλαδή περίπου το σύνολο των ακινήτων που πλειστηριάζονταν κατέληγαν στα πιστωτικά ιδρύματα.
- Οι πλειστηριασμοί παρουσιάζουν για μια σειρά από λόγους- κυρίως επειδή οι τελευταίες περίοδοι κρίθηκαν μεταβατικές  (έως ότου λειτουργήσει η πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και ολοκληρωθεί η εκλογική αναμέτρηση) υφεσιακή τάση.
Υπολογίζονται για το 2019 σε περίπου 4000 πλειστηριασμοί  το τρίμηνο ( μέσο όρο) πολύ κάτω από τον κατ’ αρχήν στόχο των 30.000 για όλο το έτος.
Οι επικείμενες εκλογές ανέκοψαν όπως άλλωστε αναμενόταν πλήρως τους πλειστηριασμούς.
Στατιστικά
 
Εν των μεταξύ έως και 5.000 ακίνητα εκτιμάται ότι θα πρέπει να διώξουν από πάνω τους τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και το 2021 εκείνα που συγκεντρώνουν μέσω πλειστηριασμών ή κατασχέσεων. Η απαλλαγή των τραπεζών από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των επιχειρησιακών τους σχεδίων που έχουν ήδη υποβάλει στον SSM.
Tα ακίνητα θα διατεθούν μέσω πακέτων ακινήτων που οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν προς πώληση, αλλά και μεμονωμένα, μέσω ειδικών ιστοσελίδων που οι τράπεζες διαμορφώνουν για να διαθέτουν αποτελεσματικότερα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction.
Το 2018, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction πραγματοποιήθηκαν κοντά στους 15.000 πλειστηριασμούς συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ.
Από αυτούς γόνιμοι ήταν περίπου το ένα τρίτο, και συγκεκριμένα  και από αυτούς οι μισοί αφορούσαν κατοικίες και οι άλλοι μισοί επαγγελματικά ακίνητα.
Σύμφωνα με στοιχεία διαθέσιμα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 6.400 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός δηλαδή τετραπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ήταν στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της.
Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί του πρώτου τριμήνου είναι αισθητά λιγότεροι από αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 9.613 πλειστηριασμοί ακινήτων.
Δηλαδή οι πλειστηριασμοί ακινήτων μειώθηκαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Η αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου, η καθυστέρηση λειτουργίας της πλατφόρμας και τελικώς οι εκλογές μετέβαλαν πλήρως  τη στατιστική

Τι σχεδιάζουν για τα χαρτοφυλάκια ακινήτων οι τράπεζες

Όμως η περίοδος αλλάζει, η αγορά ακινήτων μεταβάλλεται και έτσι εκ των πραγμάτων τα θέματα γύρω από τα ακίνητα παίρνουν άλλη τροπή.
Οι τράπεζες πρέπει να διώξουν από πάνω τους τα ακίνητα αυτά αλλά συγχρόνως να μη «σκοτώσουν» και τις τιμές στην αγορά αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε σοβαρή ανατροπή στα σχέδιά τους.
Όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη κάθε εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο από την τράπεζα υπολογίζεται να αγοραστεί περίπου στο 75%-80% της εμπορικής του αξίας ενώ για οτιδήποτε πάνω από αυτό η τράπεζα το εκχωρεί σε τρίτον.
Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει μια σειρά από τεχνικές ενώ έχουν ενεργοποιήσει και α δίκτυά τους προς την κατεύθυνση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους από ιδιώτες.
Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται οι περιοχές των ακινήτων και ειδοποιούνται τα καταστήματα των τραπεζών για το αν έχουν δυνητικούς πελάτες για τα ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών. Στη συνέχεια τα καταστήματα ενημερώνουν τους δυνητικούς πελάτες και συχνά δέχονται προσφορές.
Επομένως τα καταστήματα αναλαμβάνουν και το ρόλο του πωλητή ακινήτων και αναζητούν το σχετικό ενδιαφέρον.
Γύρω από τις πλατφόρμες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κινείται και μια μεσιτική αγορά με αντίστοιχη στόχευση.
Το όλο έργο δε φαίνεται να είναι καθόλου απλό αφού για να διεκπεραιωθεί θα πρέπει οι πωλήσεις να είναι προσεκτικές ώστε να μην διαλυθούν οι τιμές των ακινήτων σε μια περίοδο που η κτηματαγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Για τα ακίνητα που υπάρχει δυνητικά ενδιαφέρον οι περισσότερες τράπεζες μπορούν εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά τους χορηγώντας τον ιδιώτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν τόσα πολλά ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και πως διαμορφώνεται μια δευτερογενής αγορά ακινήτων πέριξ των funds αποτελούν σημαντικούς λόγους προκειμένου να πειστούν οι θεσμοί για βελτίωση της φορολογίας των ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση οι αξίες που διαθέτουν τώρα οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους μόνον να ωφεληθούν μπορούν από μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
Προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβεί και οι ίδιοι οι πλειστηριασμοί σε μέγεθος και ένταση δε θα πρέπει να απορυθμίσουν την αγορά αλλά και οι πωλήσεις ακινήτων δεν θα πρέπει να αποτελέσουν μοχλό για την πίεση των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης