Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς – Ξέσπασμα σε νέα υψηλά 17 μηνών με τζίρο και ανεβασμένη ψυχολογία

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς – Ξέσπασμα σε νέα υψηλά 17 μηνών με τζίρο και ανεβασμένη ψυχολογία
ΑΓΟΡΑ: Άνοδος και μάλιστα σε υψηλά 17 μηνών (η στήλη κοιτάει και τις ενδοσυνεδριακές τιμές) από εκεί που δεν το περιμένεις. Όλοι οι αναλυτές περίμεναν συσσώρευση με χαμηλό τζίρο, αλλά τελικά είχαμε και φοβερή άνοδο και μία ακόμη εξαιρετική συνεδρίαση. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, το έχουμε ξαναπεί.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στη σημερινή κίνηση. Το κλίμα στο εξωτερικό, οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, το κλίμα ευφορίας λόγω πιθανής αυτοδυναμίας της ΝΔ κ.α. Η πτώση στο 2% περίπου της απόδοσης του δεκαετούς έχει αφήσει πολλούς… «παγωτό». Δε θα σχολιάσουμε αν πρέπει ή όχι. Προς το παρόν το απολαμβάνουμε.

ΔΕΗ: Κορυφαία κίνηση και πάλι. Το ασανσέρ συνεχίζεται, αλλά η σημερινή πορεία ενίσχυσε την ψυχολογία της αγοράς. Τώρα τι θα γίνει με τις ζημιές, τις λιγνιτικές, τα χρέη, θα τα δουν οι επενδυτές μετά τις εκλογές.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Απίστευτη κίνηση. Πριν λίγες μέρες έδωσε μέρισμα, δεν έχασε κάτι από την τιμή και σήμερα έκλεισε στα 10,59 ευρώ.

ΟΛΠ: Έκανε μεγάλο όγκο η μετοχή και στα 23 ευρώ είχε μεγάλο πωλητή. Στα 23 ευρώ με άνοδο 2,22%, όγκο 51 χιλ. τεμάχια και με τον πωλητή στο κλείσιμο να θέλει να δώσει άλλες 28 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Άλλη μία εταιρεία που έδωσε μέρισμα πριν λίγες μέρες και σήμερα είναι στα 24 ευρώ. Μιλάμε για νέα υψηλά 13 ετών και κάτι!

COCA COLA: Νέα ιστορικά υψηλά εδώ με τη μετοχή αύριο να κόψει μέρισμα και μάλιστα υψηλό.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επιμένει ο πωλητής. Ο όγκος ξεπέρασε τις 430 χιλ. τεμάχια και η μετοχή έκλεισε στα 7,12 ευρώ με άνοδο 0,85%.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση κάποιων εταιρειών να μην αφήνουν δημοσιογράφους στις γενικές συνελεύσεις. Φυσικά και είναι των μετόχων, αλλά υπάρχουν και μέτοχοι που δεν μπορούν να παρευρεθούν και ίσως να ήθελαν να ενημερωθούν.

Την ίδια ώρα εταιρείες που δεν αφήνουν δημοσιογράφους να ακούσουν όσα θα ειπωθούν στη γενική συνέλευση, αλλά τους μαζεύουν μετά για ενημέρωση, στέλνουν email που θέλουν να δημοσιευτούν. Καλό θα είναι ειδικά για τις εισηγμένες που έχουν και άλλες υποχρεώσεις και σε αυτές υπάρχουν και ηθικές να μην απαγορεύουν την είσοδο.

EXAE: Αναβάθμιση από την IBG σε αγορά από ουδέτερη και τιμή στόχος τα 5,80 ευρώ από 4,70 ευρώ. Μία κίνηση που την περιμέναμε αφού εδώ και καιρό έχει αυξηθεί ο τζίρος και περιμένουμε και από άλλους αναλυτές να πράξουν το ίδιο.

Η IBG αποδίδει την αναβάθμιση στη μείωση του ρίσκου της χώρας, στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και στη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο.

Μετά τις αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για έσοδα και κέρδη σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 25 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2020 (χωρίς το ταμείο) όσο δηλαδή και οι αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και 19 φορές τα κέρδη του 2021 ή 18% χαμηλότερα από τις ομοειδείς. Μάλιστα πιστεύει πως το ρίσκο στην τιμή στόχο είναι προς τα πάνω.

Και αυτό γιατί αναμένεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες. Όμως αναφέρει πως υπάρχει και επιπλέον χώρος αύξησης των συναλλαγών αφού η αποτίμηση του ΧΑ είναι στο 21% του ΑΕΠ έναντι 79% των ευρωπαϊκών αγορών.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Εντός της χρήσης 2018 η Μητρική απέκτησε 15 νεότευκτα σκάφη αναψυχής. Επίσης εκποίησε 25 ιδιόκτητα σκάφη αναψυχής με αγοραστές οντότητες εκτός Ομίλου και Δύο με αγοραστή την υποθυγατρική «Sarl Vent Portant”, ενώ ένα σκάφος αναψυχής κατεστράφη ολοσχερώς.

Στις 31/12/2018 η Μητρική κατείχε 141 σκάφη αναψυχής (με μέσο όρο ηλικίας 4,28 έτη) λογιστικής αξίας 21.246.026 ευρώ. Εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, καμία θυγατρική δεν αγόρασε νεότευκτα σκάφη αναψυχής, ούτε εκποίησε. Στις 31/12/2018 ο Όμιλος κατείχε 146 σκάφη αναψυχής λογιστικής αξίας 21.824.735 ευρώ.

Στη χρήση 2018 είχε τζίρο 28,4 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ το 2017 και καθαρά 503 χιλ. ευρώ από 517 χιλ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 32,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι του 2017 κι από αυτές τραπεζικές ήταν περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση ήταν στα 19,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν απαιτήσεις πάνω από 20,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 1,1 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 12,4 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται χαμηλή και η κίνηση δικαιολογείται.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Καλοδεχούμενη η αύξηση του όγκου. Στις 10 χιλ. τεμάχια οι συναλλαγές και στα 7,10 ευρώ η μετοχή με άνοδο 3,65%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Συνέχισε ανοδικά και έκλεισε στα 12,40 ευρώ με άνοδο 5,08% όγκο 12 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 339 εκατ. ευρώ.

MODA BAGNO: Σαφέστατα και προβληματίζει η συμπεριφορά της μετοχής και μάλιστα μέσα σε μία τέτοια συνεδρίαση όπου σκαρφάλωνε υψηλότερα και ο κάθε πικραμένος. Με όγκο η πτώση και μάλιστα έβγαιναν χαρτιά που οι αγοραστές δεν μπορούσαν να απορροφήσουν.

Στο κλείσιμο βρέθηκε στο -7,57% και στα 0,3420 ευρώ με όγκο 46 χιλ. τεμάχια και με τους πωλητές να θέλουν να δώσουν άλλες 11 χιλ. τεμάχια περίπου.

FRIGOGLASS: Στο +20% και στα 0,1680 ευρώ με ανεκτέλεστο 426 χιλ. τεμάχια.

LAVIPHARM: Νέο limit up και στα 0,3520 ευρώ με 50 χιλ. τεμάχια ανεκτέλεστο.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Στο +18,60% και στα 0,1190 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης