Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα βήματα της Μotor Oil o Μυτιληναίος - Η αγορά πιστεύει στην εξυγίανση της ΔΕΗ - Ο ΑΔΜΗΕ το νέο αστέρι

tags :
Στα βήματα της Μotor Oil o Μυτιληναίος - Η αγορά πιστεύει στην εξυγίανση της ΔΕΗ - Ο ΑΔΜΗΕ το νέο αστέρι
Οι ενεργειακές μετοχές δημιουργούν υπεραξίες για τους επενδυτές
Η ισχυρή ανδοική τάση των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών δείχνει τις ανατροπές που έχουν συντελεσθεί τόσο στην ελληνική οικονομία, η οποία από επίκεντρο τις τράπεζες έχει στραφεί στην ενέργεια, όσο και τις πραγματικές προοπτικές ενός κλάδου που διακρίνεται από ισχυρούς ομίλους οι οποίοι έχουν βγει ισχυρότεροι από τα μνημονιακά προγράμματα προσαρμογών.
Η κούρσα της Motor Oil, η οποία από τα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας 5πλασίασε την αξία της επαναπροσεγγίζοντας συμεριλαμβανομένου και του μερίσματος τα 25 ευρώ αποτελεί προϊόν μια συγκροτημένης πολιτικής του ομίλου Βαρδινογιάννη, που απέδωσε για τον εκάστοτε μέτοχο υψηλές μερσισματικές αποδόσεις και υπεραξίες και έφερε τον όμιλο σε ιστορικό υψηλό με αποτίμηση 2,65 δισ.
Ακόμα όμως και στα τρέχοντα επίπεδα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας δείχνει ότι το P/E για το 2020 είναι μονοψήφιο ενώ η σχέση EV/EBITDA δεν ξεπερνά το 6.
Παράλληλα νέο επενδυτικό πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εταιρία που έρχεται από επίσης μια τεράστια προσπάθεια διαχείρισης σειράς εξαγορών υπό αντίξοες συνθήκες, η Μυτιληναίος απότελεί το νέο ογκόλιθο της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Με τους στόχους των αναλυτών μεταξύ 12 και 14 η εισροή ξένων κεφαλαίων μετά τις τελευταίες παρουσιάσεις στη Ν.Υορκη οδηγούν στην διάσπαση του υψηλού του 2018, τα 10,75 ευρώ, που αν αφαιρέσει κανείς το μέρισμα έχει ήδη διασπασθεί.
Ο Μυτιληναίος παίζει πάνω στην εσωτερική της αξία, το P/E του παραμένει μονοψήφιο και κυρίως τα κέρδη του 2019 είναι κλειδωμένα λόγω πολύ υψηλών τιμών του αλουμινίου κατά την παρελθούσα χρήση.
Αν και φέτος οι τιμές του αλουμινίου κινήθηκαν χαμηλότερα το ισχυρό δολάριο έπαιξε τον ρόλο του, παράλληλα οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει όσον αφορά τα μεγέθη δείχνουν ότι το 2020 προετοιμάζεται μεθοδικά για μια ακόμα καλύτερη χρονιά.
Η αύξηση του μεριδίου στο φυσικό αέριο αλλά και το προβάδισμα στο CCGT δείχνουν ότι η στρατηγηική εκτελείται μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Το μέλλον του Μυτιληναίου ανήκει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων με υψηλά περιθωρια, καινοτομίας και διεθνοποίησης.
Η ΜΕΤΚΑ EGN αποτελεί το πλεόν υποσχόμενο asset, καθώς η αξιποίηση της τεχνολογίας στην ηλιακή ενέργεια και στην αποθήκλευση είναι το μέλλον του κλάδου.
Τα κέρδη των 200 εκατ χονδρικά αντιστοιχούν σε μια κεφαλαιοποίηση 2 δισ που η εταιρία με τη νέα δομή της χτίζει σταθερά με στόχο να διασπάσει το ιστορικό υψηό στην περιοχή των 15 ευρώ.
Η μείωση του δανεισμού και η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση αφήνουν στην εταιρία σημαντικες δυνατότητες εξεύρεσης κεφαλαίων, ενώ οπαράλληλα η αγορά αναμένει τους στόχους της στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Η ΔΕΗ παράλληλα αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή, όπως δειχνει και η πορεία της καθώς οι παρεμβάσεις που η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει είναι το ζητούμενο από την αγορά.
Μια ΔΕΗ που θα έχει βρεί κεφάλαια 1,5 δισ, θα έχει κλείσει τις τρύπες και θα αναπτυχθεί  στις ΑΠΕ μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ ευρώ σε κεφαλαιοποίηση σε πρώτη φάση.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια μετοχή που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των ξένων. Κατά πρώτον γιατί σαν διαχειριστής του δικτύου έχει εξασφαλισμένα κέρδη, είναι υποδανεισμένος σε σχεση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου, έχει σημαντικά projects και παράλληλα είναι ειλλημμένη απόφαση της ΝΔ να ιδιωτικοποιηθεί.
Τιμή - στόχος τα 2,83 ευρώ από την Edison

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης