Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική στάση στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Κλειστή η Wall Street

Επιφυλακτική στάση στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Κλειστή η Wall Street
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, Dow Jones και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά
(upd) Επιφυλακτική στάση τηρούν σήμερα (4/7/2019) οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προειδοποίησε σήμερα το Ιράν «να είναι προσεκτικό με τις απειλές» που εκτοξεύει, έπειτα από την ανακοίνωση του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Hassan Rouhani, ότι η χώρα του θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Mahmoud Alavi, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα δεχθεί να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ μόνο αν η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη και με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Ali Khamenei.
Περί τις 18:00, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή άνοδο 0,1%, στις 393 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (+0,5%), ύστερα από την είδηση ότι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας ετοιμάζονται να επαναλάβουν τις διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο την επόμενη εβδομάδα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 0,2% στις 12.634 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται οριακά στις 7.612 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,1% στις 5.624 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1% στις 22.113 μονάδες, διαπραγματευόμενος σε υψηλά διμήνου, μετά το «άλμα» που σημείωσε χθες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαναχώρησε από την απειλή περί πειθαρχικών ενεργειών σε βάρος της χώρας.
Εν τω μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street, λόγω της αργίας για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall, Dow Jones και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό κλάδο ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στα τέλη Ιουλίου.

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης - Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία

Σταθεροποιητικά κινούνται, εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ενισχύεται στο 0,34% από 0,30% χθες, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού ανέρχεται στο 0,24% από 0,219%. 
Αντίθετα, στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης, στο 1,65%, από 1,612% χθες, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2016.


Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχουν μειωθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης από τις αρχές της εβδομάδας και οδεύουν προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Απρίλιο του 2012.
Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 194 μ.β., πέφτοντας κάτω από τις 200 μ.β. για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.

Κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ η απόδοση του 10ετούς της Γεμανίας

Εν τω μεταξύ, κάτω από το ψυχολογικό όριο του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υποχώρησε για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, σε μια τελευταία ένδειξη ότι οι αγορές προετοιμάζονται για μειώσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας διολίσθησε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,409%, κάτω του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται στο -0,40%.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έπεσε κοντά στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 21.702,45 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Inpex ενισχύθηκαν κατά 3,4% και 1,1% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Fast Retailing υποχώρησε κατά 1,8%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 6.718 μονάδες, με τις μετοχές των Westpac και National Australia Bank να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 1,3% και 1% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 2.108,73 μονάδες, αντιστρέφοντας τις απώλειες που είχε σημειώσει αρχικά, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει στο +1,3%.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,30% και τις 10.775,90 μονάδες, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor να ενισχύεται κατά 0,6%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,21% στις 28.775,90 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 3.005,25 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -0,55% και τις 9.368,30 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης