Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola -5% αλλά ΔΕΗ +6% το ΧΑ +0,18% στις 892 μον., το 10ετές ομόλογο στο 2,03% - Σε οριακά επίπεδα δείκτες και μετοχές

tags :
Με Coca Cola -5% αλλά ΔΕΗ +6% το ΧΑ +0,18% στις 892 μον., το 10ετές ομόλογο στο 2,03% - Σε οριακά επίπεδα δείκτες και μετοχές
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,94 μονάδες, στα υψηλά 4,5 ετών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες)
(upd14)Στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά και με τον Γενικό Δείκτη στις 892,94 μονάδες στα υψηλά 4,5 ετών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες).
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απώλειες στις δεικτοβαρείς Coca Cola -5,6% - με χαμηλό 8,52% - και ΟΤΕ -1% - με χαμηλό -2,93% - λόγω αποκοπής μερισμάτων, περιορίστηκαν στις δημοπρασίες ενώ αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη +6,51% της ΔΕΗ αλλά και τα κέρδη στις τράπεζες με την Εθνική +2,7%.

Ειδικότερα η Coca Cola από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ αλλά και χωρίς το δικαίωμα στο ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.
Παράλληλα, και ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4639 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 0,4175 ευρώ).
Από την άλλη συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα κέρδη της ΔΕΗ +6,51% με σωρευτικά κέρδη 28,91% και με την αγορά να στηρίζει τις ελπίδες της στο σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες έχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.
Σημειώνεται ότι και η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ικανοποιητική παρά το γεγονός ότι οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η ανάκαμψη στο απόηχο του διορισμού της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde στην θέση του M. Draghi η οποία είναι υποστηρικτής της ποσοτικής χαλάρωσης ως μέσω της αναθέρμανσης της οικονομίας.
Ειδικότερα, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στην ελληνική αγορά με το 10ετές  στο 2,03% ενώ το ιταλικό 10ετές οριακά επιδεινώνεται στο 1,67% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 36 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 171 μ.β.
Συνεχίζεται η βελτίωση και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 236 μονάδες βάσης από 244 χθες.
Ανυπόστατες είναι οι διαρροές το τελευταίο διάστημα και από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι οίκοι αξιολόγησης σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα με διαφορετική βαθμολογία το βραχυπρόθεσμο από το μακροπρόθεσμο χρέος.
Σύμφωνα με αυτές, με στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να αναβαθμίσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος κατά 5 βαθμίδες σε επενδυτική βαθμίδα και κάτω από επενδυτική βαθμίδα το μακροπρόθεσμο χρέος.
Σημειώνεται ότι τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται καθώς πρέπει να έχει επενδυτική βαθμίδα στο μακροπρόθεσμο χρέος ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα για να εξισορροπήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος μετά το 2032 όπως ορίζεται στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους DSA.
Επίσης σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα στηρίζεται στην ανανέωση ομολόγων που ήδη κατέχει η ΕΚΤ.
Καθώς η ΕΚΤ  δεν διαθέτει ελληνικό χρέος που να έχει αποκτήσει από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αποφασίσει ειδικά για την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες ή να διευρύνει το πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις με την Eθνική +2,7%, Πειραιώς +2,24%, Eurobank +2,06% με οριακή άνοδο η Alpha Bank στο +0,39% ενώ η Attica Bank υποχώρησε στο -3,33% με χαμηλό ημέρας -7,08%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της ΝΔ θα φανούν στις ελληνικές τράπεζες από το 2020 ενώ αλλάζει τη σύσταση της για την Eurobank σε Neutral από την Restricted, ενώ διατηρεί την Εθνική με σύσταση Buy, την Πειραιώς στο Neutral και την Alpha Bank σε Restricted
Από την άλλη, εντός του τρέχοντος έτους  οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει  να βελτιώσουν τα μεγέθη τους και κυρίως να ξεπεράσουν τους στόχους που οι ίδιες έθεσαν σε ότι αφορά τον περιορισμό των κόκκινων δανείων προσέχοντας παράλληλα να διατηρήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Το γεγονός πως το κεφάλαιο των stress tests έχει ανοίξει διάπλατα καθίσταται φανερό από το γεγονός πως εισέρχεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria  και των ελληνικών τραπεζών στο ραντεβού της 9ης Ιουλίου.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονοτητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Lamda, Jumbo, Sarantis ενώ με απώλειες έκλεισαν Coca Cola, ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερισμάτων, Viohalco, ΟΠΑΠ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη +0,91% ξεκίνησε ο Τραπεζικός Δείκτης ενώ ο Γενικός Δείκτης με οριακή πτώση -0,07%.
Περί της 12:15 κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές, Coca Cola και ΟΤΕ  λόγω αποκοπής μερισμάτων και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,14%.
Λίγο πριν τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eθνική +2,90%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,94%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 830,02 μονάδες με κέρδη +1,57% ,
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 892 μονάδες έχοντας υψηλό στις 893 μονάδες και χαμηλό στις 881,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 43,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,33 εκατ. ευρώ και όγκου 2,31 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 830 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 600 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ.0 ευρώ.
Ο Κυριακούλης 645 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ και η Autohellas 69,6 χιλ. τεμάχια αξίας 413 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες έχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 840-850 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 770-780 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Νέες διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Κίνα σε μια προσπάθεια να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση που θα βάζει τέλος στη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση που έχει ήδη προκαλέσει έντονους τριγμούς στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές είναι σε επικοινωνία από την προηγούμενη εβδομάδα και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση Trump – Jinping στο περιθώριο της Συνόδου G20 στην Ιαπωνία.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κατέρρευσαν τον περασμένο Μάιο, όταν και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι υπαναχώρησε από αρχικές δεσμεύσεις της.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο διάδοχος της Christine Lagarde στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
O επόμενος γενικός διευθυντής του Ταμείου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την ενίσχυση του προστατευτισμού, την οικονομική κρίση σε Αργεντική, Βενεζουέλα και Τουρκία, καθώς και την κριτική για παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στον ρόλο του Ταμείου.
Στον κατάλογο των υποψήφιων για τη διαδοχή της Lagarde - η οποία θα μετακομίσει τον Οκτώβριο στη Φρανκφούρτη που εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εντάσσεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
Κάθε όριο ξεπερνούν οι απειλές και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς μετά τα πυρά του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan προς Αθήνα και Λευκωσία ότι είναι διατεθειμένος και έτοιμος να μιλήσει σε γλώσσα που θα καταλάβουν όσον αφορά τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο.
Στο ίδιο επιθετικό ύφος και ο πρόεδρος της Τουρκίας,Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, της Κύπρου για τα όσα εκτυλίσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι εάν η άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα, είναι διατεθειμένος και έτοιμος να μιλήσει σε γλώσσα που θα καταλάβουν.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ανακοινώσει τα μέτρα και τις κυρώσεις που θα λάβει απέναντι στην Άγκυρα σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο Erdogan ανεβάζει τους τόνους και απέναντι στις  ΗΠΑ, αναφέροντας πως αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F -35, αυτό θα είναι κλοπή.
Ο Erdogan υποστήριξε επιπλέον ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35, ότι έχει παραλάβει ήδη 4 μαχητικά και ότι Τούρκοι πιλότοι πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευθούν.

Μεικτές τάσεις στις  ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα  οι αγορές της Ασίας, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του μήνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,30%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,33% στις 3005,25 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,21% στις 28795,77 μονάδες

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτική στάση τηρούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς από την μια κλιμακώνεται η εντάση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,11%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,04%
Σήμερα η Wall θα παραμείνει κλειστή, λόγω αργίας για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου.

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες και ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική 

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν Πειραιώς,  Eurobank, με οριακή άνοδο η Alpha Bank ενώ με απώλειες έκλεισε η Attica Bank.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4750 ευρώ με άνοδο +2,7% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8070 ευρώ με άνοδο +0,39% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,19 ευρώ με άνοδο +2,24% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8920 ευρώ με άνοδο +2,06%  με όγκο 11,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,31 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,7480 ευρώ με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 780 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4640 ευρώ με πτώση -3,33% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,86 ευρώ με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 295 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Πιέσεις σε Coca Cola λόγω αποκοπής μερίσματος, κέρδη για ΔΕΗ

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Lamda, Jumbo. Sarantis.
Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν Coca Cola, ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερισμάτων, Viohalco, ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,20 με πτώση -5,33% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,84 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 6,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,4880 ευρώ με άνοδο +6,51% και αποτίμηση 577 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 3,16 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,24 με άνοδο +0,66% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,01 ευρώ με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,98 ευρώ με πτώση -0,08% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,70 ευρώ με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,02 ευρώ με άνοδο +2,39% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5560 ευρώ με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,64 ευρώ με άνοδο +0,89% και με κεφαλαιοποίηση στα 292 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1450 ευρώ με άνοδο +8,7%  την κεφαλαιοποίηση 136 εκατ. ευρώ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο 2,03%  – Το spread με την Ιταλία 36 μ.β. και την Πορτογαλία 171 μ.β.

Συνεχίζεται η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,03% σε νέο ιστορικό χαμηλό ενώ οριακά επιδεινώνονται τα ομόλογα της Νότις Ευρώπης μετά τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσαν χθες στο απόηχο της τοποθέτησης της Lagarde στην ΕΚΤ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,03% πλησίον στο 2% που αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,67% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η μεγάλη πτώση στην απόδοση το 10ετούς ιταλικού ομολόγου ήταν απόρροια και της απόφασης της Commission να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της για το χρέος καθώς η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για το χρέος
Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.

Οριακή επιδείνωση τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης - Ράλι στην Ιρλανδία

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία ενώ συνεχίζεται το ράλι στην Ιρλανδία.  
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,67% ενώ στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/7/2019 στο -0,40% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018 και με ιστορικό υψηλό το 1,02% στις 10 Ιουνίου 2015.
Από την άλλη, κάτω από το ψυχολογικό όριο του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) -0,40% υποχώρησε για πρώτη φορά σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας στο ιστορικό χαμηλό -0,409%, σε μια τελευταία ένδειξη ότι οι αγορές προετοιμάζονται για μειώσεις των επιτοκίων.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό 0,041% που σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,67% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,456%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.  


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης