Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα χαλάσει το success story του Μητσοτάκη – Το καλό και το κακό σενάριο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

tags :
Τι θα χαλάσει το success story του Μητσοτάκη – Το καλό και το κακό σενάριο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι και γενναίος και τυχερός
Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προκύψει από τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019, να προκαλέσει τον "ενάρετο κύκλο" στην ελληνική οικονομία;
Ή η Ελλάδα θα παραμείνει στο "φαύλο κύκλο" που την οδήγησε στη σφοδρή κρίση της προηγούμενης δεκαετίας;
Οι επενδυτές είναι ήδη «ενθουσιασμένοι» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλελεύθερος και συντηρητικός, φαίνεται ότι θα αναλάβει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης το 2015.
Ήδη η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 3,4% σε 2,1% - που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σχεδόν τόσο ελκυστικό όσο το ιταλικό!
Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα θα απολαύσει έναν ενάρετο κύκλο.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι και γενναίος και τυχερός.
Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την αναγκαία ανάκαμψη που χρειάζεται η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις.
Αρκετοί αναλυτές και οίκοι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια καλή πορεία ανάπτυξης.
Και για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί να εξαλείψει τις κακές πρακτικές που έχουν υπονομεύσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Και το καλό σενάριο είναι το εξής:
Το αισιόδοξο σενάριο πηγαίνει ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία αναδύεται από τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να κάνει «εκπτώσεις» στο πρόγραμμά του, κάνοντας συναλλαγές με άλλα κόμματα.
Στη συνέχεια δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που είναι καλοί στην υλοποίηση πολιτικών.
Ο νέος πρωθυπουργός θα προωθήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και επενδύσεων που έχουν κολλήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα, θα καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίου και θα εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο, διπλάσιο της ωριμότητας που έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν στο… όραμά του.
Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει τη ζώνη του ευρώ και ζητά να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέλουν πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Ο Μητσοτάκης πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της - που ανέρχεται τώρα στα 340 δισ. ευρώ ή 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018 - με μικρότερο πλεόνασμα.
Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτό το καλό σενάριο;
Δυστυχώς, αρκετά.
Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να πάρει αυτοδυναμία.
Ή θα μπορούσε να χάσει το πολιτικό του στίγμα διορίζοντας πάρα πολλούς παλαίμαχους πολιτικούς στην κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διάφορες φατρίες του ίδιου του κόμματος.
Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.
Ο Τσίπρας αύξησε πρόσφατα τις συντάξεις, μια κίνηση που υποστήριξε ο βασικός αντίπαλός του για πολιτικούς λόγους.
Ο στόχος του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος μπορεί τώρα να μην επιτευχθεί.
Επίσης, ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εταιρειών για την τόνωση των επενδύσεων.
Αλλά πώς θα το αντέξει αυτό;
Περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από το εξωτερικό.
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ασθενής, ενώ η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει ανοδική πορεία  εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής στην κοντινή Τουρκία και την Αίγυπτο.
Το εξωτερικό περιβάλλον είναι απίθανο να είναι τόσο υποστηρικτικό στο μέλλον.
Παράλληλα, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα μεσοπρόθεσμου χρέους.
Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τεράστια δάνεια της, επειδή η ευρωζώνη της έχει δώσει περίοδο χάριτος στις περισσότερες αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίων.
Αλλά αυτό τελειώνει το 2032.
Τέλος, ο πληθυσμός συρρικνώνεται - εν μέρει λόγω της διαρροής εγκεφάλων, και εν μέρει επειδή οι άνθρωποι δεν γεννούν.
Αν η Ελλάδα επωφεληθεί από ένα βιώσιμο ενάρετο κύκλο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα.
Θα πρέπει να καθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να θέσει το δικαστικό σώμα πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει μια επαγγελματική δημόσια υπηρεσία, να σταματήσει ειδικές συμφωνίες με καλά συνδεδεμένους ολιγάρχες και να πείσει τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους τους.
Μόνο τότε η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να αντιστρέψει τον κύκλο της παρακμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης