Διεθνή

Γερμανία: Κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ η απόδοση του 10ετούς, στο -0,409%

Γερμανία: Κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ η απόδοση του 10ετούς, στο -0,409%
Κάτω από το ψυχολογικό όριο του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας
Κάτω από το ψυχολογικό όριο του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υποχώρησε για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, σε μια τελευταία ένδειξη ότι οι αγορές προετοιμάζονται για μειώσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας διολίσθησε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,409%, κάτω του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται στο -0,40%.



Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των γερμανικών «bunds» έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 65 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους και η σημερινή πτώση σε επίπεδα κάτω του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για μια νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Βρετανίας διολίσθησε κάτω του επιτοκίου καταθέσεων της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, ΒοΕ) για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έπεσε κοντά στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τον Δεκέμβριο του 2008, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφωνόταν στο 2,75% και η απόδοση του 10ετούς bund στο 3,04%.
Όπως σημειώνει το «Reuters» το επιτόκιο καταθέσεων έχει από το 2015 μετατραπεί σε de facto εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ.
Στα τρέχοντα επίπεδα, το κόστος των τραπεζών για την κατοχή μακροπρόθεσμων γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερο από την κατάθεση μετρητών στην ΕΚΤ.
Τα γερμανικά ομόλογα, που αξιολογούνται με «ΑΑΑ» και χρησιμοποιούνται ως collateral από τις τράπεζες, έχουν τα τελευταία χρόνια συρρικνωθεί από την πτώση της προσφοράς, αλλά και τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης