Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γ. Πατούλης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Κεντρικός Ρόλος της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Κεντρικός Ρόλος της Περιφέρειας Αττικής
Άρθρο του Δρ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου ΚΕΔΕ & Εκλεγμένου Περιφερειάρχη Αττικής στο bankingnews.gr
Όπως είναι γνωστό η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.
Ωστόσο, εγείρει νέες προκλήσεις και ανησυχίες για την «ηθική» χρήση των τεχνολογιών αυτών.
Για το λόγο αυτό οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο που να σέβεται τις αξίες και την κείμενη νομοθεσία, ενώ θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.
Ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θεωρώ ότι η σωστή χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Βέβαια, οι δημόσιοι λειτουργοί σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη χρήση των προαναφερόμενων τεχνολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και να κατανοήσουν τα συστατικά στοιχεία και τις αρχές που περιλαμβάνουν μια ισχυρή στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό την υπεύθυνη υιοθέτησή τους στην κοινωνία.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα ως μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει  υπογράψει τις 5 αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης του ΟΟΣΑ στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου του 2019 στο Παρίσι.
Οι αρχές αυτές έχουν ενσωματώσει τις οδηγίες μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων από κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς κύκλους, επιχειρήσεις, και διεθνείς φορείς.
Ο σκοπός είναι να καθοδηγήσουν κυβερνήσεις, οργανώσεις και ιδιώτες στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με τρόπο που να σέβεται πρωτίστως τα συμφέροντα των πολιτών και να εξασφαλίζει ότι τόσο οι φορείς για τη σχεδίαση όσο και οι φορείς για την εκμετάλλευση είναι υπόλογοι για την ορθή λειτουργία τους.
Επίσης, στις 9 Ιουνίου του 2019, το διεθνές φόρουμ της ομάδας των 20 (G20) ενέκρινε αρχές τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι οποίες άντλησαν χαρακτηριστικά από τις αρχές του ΟΟΣΑ.
Στην καθημερινότητά μας, όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει τις αλλαγές στο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών και γενικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος  προς μια πιο ψηφιοποιημένη μορφή, καθώς και στην διάθεσή τους να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinΤech).
Για το λόγο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές ενισχύουν τις δεξιότητες, εκτός από την Τεχνητή Νοημοσύνη, και σε συναφή θέματα τεχνολογικού ενδιαφέροντος, όπως η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (big data analytics) και η Μηχανική Μάθηση (machine learning).
Ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία (2 Μαρτίου του 2019) τον Κόμβο Καινοτομίας FinTech, ο οποίος αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας και κεντρικό σημείο επαφής μεταξύ της Τράπεζας και των επιχειρήσεων ή/και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Μια σημαντική πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ είναι η διοργάνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του Μαραθωνίου Καινοτομίας για εφαρμογές δημιουργίας έξυπνων πόλεων.
Ένα γεγονός  που έχει καταστεί πλέον θεσμός όχι μόνον για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τον χώρο της ψηφιακής οικονομίας της πατρίδας μας.
Ο Μαραθώνιος αυτός αναδεικνύει και αποδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Αυτοδιοίκησης, να βοηθήσει δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας,  από το κεντρικά ελεγχόμενο κράτος, σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ευρωπαϊκό πόλο καινοτομίας σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός καθώς επίσης, στις μεταφορές και στις έξυπνες αστικές εφαρμογές.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης