Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οδηγίες «φωτιά» από το Γενικό Λογιστήριο με τον προϋπολογισμό του 2020 - Μηδενικά περιθώρια για ελαφρύνσεις

tags :
Οδηγίες «φωτιά» από το Γενικό Λογιστήριο με τον προϋπολογισμό του 2020 - Μηδενικά περιθώρια για ελαφρύνσεις
«Καταπέλτης» στις εκτιμήσεις του το Γενικό Λογιστήριο
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, του πρώτου μετά την έξοδο από τα μνημόνια που φέρνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αντιμέτωπα με νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τους στόχους των εσόδων και τα όρια δαπανών του επόμενου έτους θα δοθεί, εκτός απροόπτου, στην δημοσιότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 Αυγούστου του 2019 για να στείλουν τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο.
Την εγκύκλιο θα υπογράφει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Χουλιαράκη και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταμνημονιακές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Είναι πολύ πιθανό στο κείμενο των  νέων συστάσεων για το πλεόνασμα του 2020 να αποτυπώνονται οι «αυστηροί  περιορισμοί» και τα «καμπανάκια» που έχουν ήδη χτυπήσει οι θεσμοί μέσα από την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας: Ότι δηλαδή οι προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων συντελούν στην δημιουργία δημοσιονομικής «τρύπας» 4,4-5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020.
Υπό το πρίσμα αυτό:

▪ Περιθώρια για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν μπορούν να υπάρξουν.
▪ Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, η οποία έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δανειστές, είναι  πολύ πιθανό το θέμα να επανέλθει στο τραπέζι μαζί με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τις εξής μεγάλες προκλήσεις:

1. Να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα συμβάλλοντας στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.
2. Να πατήσει γκάζι σε όλες τις «κομβικές» μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα κάνει την Ελλάδα ελκυστικότερη για το επιχειρείν και τις επενδύσεις.
3. Να διορθώσει τις στρεβλώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, με έμφαση στη μείωση του εταιρικού φόρου (29% σήμερα) και των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Διοίκηση, προωθώντας την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών προβλέπεται να πιάσουν δουλειά στη χώρα μας για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, ώστε να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους στις αρχές Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε αναμένεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξ αποστάσεως, με εξαίρεση πιθανές πρώτες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist.
Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο ομόλογός του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πίτερ Ντόλμαν  και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.
Σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν καταφέρει να φθάσει φέτος το 3,5% του ΑΕΠ,  εταίροι δεν θα διστάσουν να «κόψουν» από την Αθήνα την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019.
Εντωμεταξύ, το ρίσκο της χώρας σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη να δράσει άμεσα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής και διεθνούς ύφεσης, τονίζει προς τους πελάτες της (θεσμικούς επενδυτές) η Bank of America- Merrill Lynch.
Σε ειδική δεκασέλιδη Έκθεση της με τίτλο «η Ελλάδα μετά τις εκλογές», η επενδυτική τράπεζα συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα (ειδικά στα 5ετή σε σύγκριση με τα ιταλικά).
Και τονίζει πως το ερώτημα είναι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να σχηματίσει κάποιο συνασπισμό.
Σε περίπτωση αυτοδυναμίας «η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχει ρίσκο εφόσον η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης