Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες επιλέγουν τον «εύκολο αλλά και λάθος δρόμο» να μην ενισχύσουν τα κεφάλαια – Ετοιμάζεται σχέδιο για το DTC 16 δισ

Οι τράπεζες επιλέγουν τον «εύκολο αλλά και λάθος δρόμο» να μην ενισχύσουν τα κεφάλαια – Ετοιμάζεται σχέδιο για το DTC 16 δισ
Μια λύση που προτείνεται είναι το DTC να μετονομαστεί με μια νομική φόρμουλα σε κάτι άλλο, να εμφανίζεται στον ισολογισμό των τραπεζών αλλά να αποσυνδέονται οι ζημίες με την ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.
Τα stress tests του Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθούν με όρους καλύτερους από αυτούς του 2015 οπότε λαμβάνοντας υπόψη το βασικό και δυσμενές σενάριο θα συνεχίσουν να εμφανίζουν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες εν μέσω απομόχλευσης των NPEs.
Οι τράπεζες επαναπαύονται στο σενάριο των πλασματικών υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και επιλέγουν πυροσβεστικές κινήσεις στα κεφάλαια τους όπως εκδόσεις tier 2 οι οποίες δεν προκαλούν dilution στους μετόχους και δεν επιβάλλουν στους μετόχους να εισφέρουν νέα κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Όμως ο δρόμος αυτός είναι ο εύκολος και ταυτόχρονα ο λάθος δρόμος για τις ελληνικές τράπεζες.
Πολλοί όταν αναφέρονται στα κεφάλαια και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών εστιάζονται στα απόλυτα μεγέθη και στους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το SREP δηλαδή τους ελάχιστους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Να σημειωθεί ότι τα ενσώματα ίδια κεφάλαια δηλαδή τα καθαρά κεφάλαια των τραπεζών έχουν ως εξής
Εθνική 5 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 5,11 δισεκ. ευρώ
Eurobank 4,85 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 7,68 δισεκ. ευρώ
Σύνολο για το τραπεζικό σύστημα 22,68 δισεκ. όταν η αναβαλλόμενη φορολογία DTA είναι 22 δισεκ. και όταν η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC 16 δισεκ.
Το DTC εμφανίζεται ως κεφάλαιο στις ελληνικές τράπεζες και αναγνωρίζεται και ως κεφάλαιο από την ΕΚΤ η οποία λόγω των ζημιών των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης αποφάσισε να αποδεχθεί τα λογιστικά θεωρητικά κεφάλαια των τραπεζών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δυνητικά με την πάροδο των ετών θα πρέπει να επιστρέψουν έως 16 δισεκ. στο ελληνικό κράτος.
Τα κέρδη είναι ο καταλύτης για το DTC όσο υψηλότερα τα κέρδη τόσο μειώνεται η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση του κράτους προς τις τράπεζες.
Ξένοι επενδυτικοί οίκοι τόσο προς τις τράπεζες όσο και με στελέχη της ΝΔ που έχουν συναντηθεί αναφέρουν ότι για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή να σηκώσουν κεφάλαια χωρίς τον φόβο της μελλοντικής κερδοφορίας – οι ζημίες ενεργοποιούν το DTC – θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση να μην επιβαρύνει τον ισολογισμό.
Η μια λύση είναι η μεταφορά DTC σε ένα SPV όμως η λύση αυτή προσκρούει σε δύο σοβαρά εμπόδια
1)Η μεταφορά DTC σημαίνει μεταφορά κεφαλαίων από τις τράπεζες σε ένα εταιρικό σχήμα εκτός τραπεζών άρα μείωση κεφαλαίων
2)Το δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμα να ανακτήσει αυτά τα κεφάλαια συμψηφίζοντας με μελλοντικούς φόρους.
Μια λύση που προτείνεται είναι το DTC να μετονομαστεί με μια νομική φόρμουλα σε κάτι άλλο, να εμφανίζεται στον ισολογισμό των τραπεζών αλλά να αποσυνδέονται οι ζημίες με την ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.
H Alpha bank π.χ. που έχει το χαμηλότερο DTC στο σύστημα 3,2 δισεκ. αλλά 5,3 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία DTA θέλει να μειωθεί το DTC ώστε να βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων της.
Για να δοθεί ένα παράδειγμα είναι πολύ διαφορετικό μια τράπεζα με 5 δισεκ. κεφάλαια να έχει DTC 4 δισεκ και διαφορετικό να έχει 1 δισεκ. DTC η επιβάρυνση και οι κίνδυνοι είναι δυσανάλογα μικρότεροι.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν το DTC στις τράπεζες μειωνόταν 50% από 16 δισεκ. σε 8 δισεκ. τότε η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα μπορούσε να ήταν 60% με 80% υψηλότερη από την τρέχουσα.
Αναζητείται μια φόρμουλα ώστε το DTC να βρίσκεται μεν στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά να αποκτήσει μια νέα μορφή που δεν θα επιβαρύνει τους μετόχους π.χ. να μετατραπεί σε κάποιας μορφής ειδικό τίτλο ή κάτι παρεμφερές.
Εάν αυτό συμβεί θα μπορούσαν οι τράπεζες να αποκτήσουν μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.
Έτσι οι τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές υψηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και αυτή η εξέλιξη θα ήταν ξεκάθαρα credit positive για το ελληνικό banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης