Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι άσχημες, όποιος κι αν κυβερνήσει

WSJ: Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι άσχημες, όποιος κι αν κυβερνήσει
Επικαλούμενη εκτιμήσεις αναλυτών, η Wall Street Journal, επισημαίνει ότι οι δανειστές δεν έχουν περιθώρια ελιγμών στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ζοφερές ακόμα κι αν η κυβέρνηση περάσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνει η Wall Street Journal επικαλούμενη εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δανειστές δεν έχουν αφήσει μεγάλα περιθώρια ελιγμών στη ΝΔ.
«Η επιμονή των δανειστών για 3,5% πλεόνασμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια μείωση των φόρων.
Η τρέχουσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να χάσει στις εκλογές της Κυριακής, έχει περιορίσει περαιτέρω το δημοσιονομικό περιθώριο με τα προεκλογικά δώρα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Αν και το πρόγραμμα της ΝΔ βασίζεται σε μειώσεις φόρων, οι δανειστές της Ελλάδας συνεχίζουν να επιμένουν για σφιχτή οικονομική πολιτική παρέχοντας πολύ μικρά δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοια μέτρα» αναφέρεται σε ανάλυση της Oxford Economics επικαλείται η WSJ.
«Χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και του χρέους, δεν βλέπουμε την Ελλάδα να αποκλίνει σημαντικά από τη ληθαργική πορεία ανάπτυξης της» αναφέρουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε έως το 2033 ώστε το ΑΕΠ της Ελλάδας να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.
Ιδιαίτερα επικριτικός για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από Ευρώπη και ΔΝΤ εμφανίζεται και ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος τονίζει: «οι δανειστές δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά δεν έκαναν πολλά για την εξυγίανση της οικονομίας.
Διόρθωσαν το δημοσιονομικό ζήτημα και το τραπεζικό σύστημα σε μεγάλο μέγεθος, και είπαν ότι όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Ελλάδας».
«Πρέπει να ξεκινήσετε με λίγο σκεπτικισμό» υποστηρίζει ο αναλυτής της Oxford Economics όσον αφορά τις πιθανότητες για μεγάλη αλλαγή υπό νέα κυβέρνηση.
«Από την άλλη πλευρά, αν η πρωτοβουλία προέρχεται πράγματι από την ελληνική κυβέρνηση, ίσως θα υπάρξει περισσότερές αλλαγές» συμπληρώνει.
Όσον αφορά την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι «εάν ο κ. Μητσοτάκης τους παρουσιάσει ένα καλό σχέδιο, ίσως συμφωνήσουν αυτή τη φορά.
Αλλά ένας χαλαρότερος προϋπολογισμός δεν θα είναι αρκετός για την ώθηση της ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τα έξοδα της»


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης