Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2018 το 10ετές ομόλογο, στο 1,68%

Ιταλία: Προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2018 το 10ετές ομόλογο, στο 1,68%
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί περίπου 45 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα
Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και περισσότερο από ένα έτος αναμένεται να καταγράψουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, που ακολούθησαν αυτή την εβδομάδα το ράλι των ομολόγων παγκοσμίως, καθώς η Ρώμη απέφυγε επί του παρόντος τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοσιονομική πολιτική της.
Την ίδια ώρα, στη βελτίωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη συνέβαλαν και οι αυξημένες προσδοκίες για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι αποδόσεις ομολόγων πολλών χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, ενώ το κόστος του 10ετούς τίτλου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.
Η Ιταλία απέφυγε την Τετάρτη την απειλή λήψης πειθαρχικών μέτρων από την ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά της, πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα νέα μέτρα που υπέβαλε θα συμβάλουν στην εναρμόνιση του χρέους της, το οποίο ακολουθεί αυξητική πορεία, με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει όχι μόνο σε μειώσεις των επιτοκίων αλλά πιθανόν και σε έναν νέο γύρο νομισματικής στήριξης ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν, επίσης, ότι η Christine Lagarde, που επελέγη από τους ηγέτες της ΕΕ για νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, θα εντείνει τη χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί περίπου 45 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, και είναι σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2018.
Η μείωση αυτή είναι υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε στις αποδόσεις άλλων ομολόγων μεγάλων χωρών.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς σημειώνει μικρή άνοδο 1,8 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 1,69%, από 1,669% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό κινείται γύρω από τις 200 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα έτος.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,3 μ.β. στο 0,07%, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος.
Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στην Ευρωζώνη σημειώνουν άνοδο σήμερα, με τη μεγαλύτερη επιδείνωση να καταγράφεται σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας σημειώνει άνοδο 5 μ.β. και διαμορφώνεται στο 0,30%, όταν την Τετάρτη (3/7) είχε διολισθήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,205%, ενώ του αντίστοιχου της Πορτογαλίας ενισχύεται κατά 7 μ.β. στο 0,41%, με ιστορικό χαμηλό στο 0,278%, επίσης την Τετάρτη.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 1 μ.β. στο -0,39%, ενώ χθες είχε διολισθήσει στο -0,409%, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,40%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης