Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μία «ανάσα» από τα 10 δολ. το ETF GREK λόγω προσδοκιών για νίκη της ΝΔ στις εκλογές

tags :
Μία «ανάσα» από τα 10 δολ. το ETF GREK λόγω προσδοκιών για νίκη της ΝΔ στις εκλογές
Το ETF GREK έφθασε ενδοσυνεδριακά έως και τα 9,97 δολάρια
Πολύ κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 10 δολαρίων βρίσκεται το ETF GREK, το οποίο έφθασε ενδοσυνεδριακά έως και το επίπεδο των 9,97 δολαρίων.
Είναι σαφές ότι η προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εκ παραδόσεως θεωρείται πολύ πιο φιλική προς τις αγορές και την ελεύθερη οικονομία απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στρέφει τους επενδυτές σε αγορές ελληνικών assets.
Σημειώνεται ότι το ETF GREK είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο με ελληνικές μετοχές που διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο NYSE, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να έχει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος (31,15%), ακολουθούμενος από αυτόν κυκλικών καταναλωτικών αγαθών (16,24%), ενώ τρίτη υψηλότερη βαρύτητα έχουν οι τηλεπικοινωνίες (12,91%).


Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 11 Ιουνίου 2019

Ο βασικός στόχος για το ETF GREK είναι τα 11,5 δολάρια ή άνοδος 24% που αποτελούν τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2018 με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Αν και καταγράφεται μια απόκλιση μεταξύ της αντιστοιχίας ελληνικού χρηματιστηρίου και ETF GREK ωστόσο εάν ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο πλησιάσει τις 900 μονάδες το ETF GREK θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κίνηση έως τα 11,5 δολάρια ή αύξηση 24% κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αξία του ETF GREK είναι τα 9,27 δολάρια.
Την 1η Μαΐου 2019 το bankingnews είχε αναφέρει ότι το Carlyle εκτιμάει ότι το ελληνικό ETF GREK θα μπορούσε να φθάσει στα 11,5 δολάρια από 9,27 δολάρια που είναι την τρέχουσα περίοδο.

Συγκεκριμένα…

To ETF GREK (GLB X Funds/MSCI Greece ETF) που διαπραγματεύεται στον NYSE και απαρτίζεται από τα πλέον δεικτοβαρείς μετοχές όπως Alpha, ΟΠΑΠ, Εθνική τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΠΕ κ.α. θα μπορούσε να αυξηθεί από τα 9,27 δολάρια (την 1η Μαΐου 2019 ήταν στα 8,5 δολάρια) στα 12 δολάρια υποστηρίζει στέλεχος του Carlyle ενός από τα ισχυρότερα διεθνή fund με 216 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση.
Το ETF GREK είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο με ελληνικές μετοχές που διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο NYSE.
Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Carlyle και το GREK φθάσει στα 12 δολάρια σε βάθος ενός έτους από τα 8,5 δολάρια που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο αυτό θα σημάνει ότι και οι αποδόσεις του δείκτη MSCI All Greece 25/50 του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη με ελληνικές μετοχές θα έχει ανοδική χρηματιστηριακή συμπεριφορά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 12 δολάρια του GREK ισοδυναμούν με 880-900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι 880 με 900 μονάδες αντιστοιχούν σε άνοδο 7% στον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστήριου με βάση τις τρέχουσες τιμές 840-850 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το ETF GREK είχε βρεθεί στα 6,77 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2018 και στα 5,86 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ τα ιστορικά υψηλά στα 25 δολάρια σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2014 ενώ τα υψηλά του 2018 ήταν τα 11,43 δολάρια 22 Ιανουαρίου 2018.
Με βάση το στέλεχος του Carlyle για να αναρριχηθεί στα 12 δολάρια το ελληνικό ETF GREK θα πρέπει να έχει σημειωθεί νέα ώθηση στην οικονομία, οι τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας μείωση των NPEs και γενικώς να ανακτάται η εμπιστοσύνη των αγορών.
Το σενάριο των 12 δολαρίων για το GREK είναι ρεαλιστικό εάν και οι διεθνείς αγορές συνδράμουν θετικά προφανώς.
Στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να αναμένεται σημαντική αύξηση των συναλλαγών τζίρου και όγκου εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με είσοδο νέων επενδυτών και εισροή νέων κεφαλαίων.

Τον Νοέμβριο του 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο ξανά στις ώριμες αγορές από την MSCI

Τον Νοέμβριο του 2020 η Morgan Stanley Capital International θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναδυόμενη σε ώριμη από emerging market σε development market αναφέρει πηγή κοντά στον αμερικανικό οίκο.
Πολλοί θα σκεφθούν ότι ο Νοέμβριος του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά ως γνωστό οι οίκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους πριν τις υλοποιήσουν ειδικά σε αυτή την κατηγορία 16-20 μήνες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε η πρώτη αγορά μετοχών της ζώνης του ευρώ που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη, ο σχεδιασμός ξεκίνησε αρχές του 2012.  
Οι βασικοί λόγοι ήταν
1)Η δραματική αύξηση του κινδύνου χώρας και των ομολόγων
2)Η αρχόμενη κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών
(Το 2013 οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν 6 με 7,4 δισεκ. πριν εγκλωβιστούν στο καθοδικό σπιράλ καταστροφής)
3)Η μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ
4)Πολλά χρηματιστηριακά εργαλεία όπως το short selling ήταν ανενεργά
5)Η κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων συνολικά όπου με βάση τις μεθοδολογίες μόνο μια εταιρία πληρούσε τα κριτήρια.

Τι σημαίνει αναβάθμιση σε ώριμη αγορά;

Το ειδικό βάρος της Ελλάδος θα μειωθεί προφανώς γιατί είναι διαφορετική η σύνθεση του δείκτη των ώριμων αγορών από τις αναδυόμενες στις οποίες ήδη βρίσκεται η Ελλάδα.
Η υποβάθμιση αποδείχθηκε στρατηγικά αρνητική εξέλιξη γιατί διαψεύστηκαν όλα τα σενάρια περί εισροών και αύξησης του ειδικού βάρους…
Όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σημασία γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι όμως οι λόγοι που θα οδηγήσουν την MSCI σε αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη.
Να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεγάλες αλλαγές στους δείκτες σημειώνονται κάθε Νοέμβριο και δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο ή θα υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020.
Για να υπάρξει αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη απαιτούνται
1)Να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για το χρέος
2)Να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ελλάδος
3)Να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα
4)Να αυξηθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών του FTSE 25
Προφανώς αυτό σημαίνει άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
5)Όλα τα βασικά εργαλεία της αγοράς όπως το short selling να λειτουργούν εύρυθμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης