Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν 22 ακόμη αντιφρονούντες

Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν 22 ακόμη αντιφρονούντες
22 νέες αποφυλακίσεις αντιφρονούντων στη Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα άφησε ελεύθερους 22 κρατούμενους στους οποίους περιλαμβάνονται οι εμβληματικές μορφές της δικαστίνας Μαρία Λούρδες Αφιούνι και του δημοσιογράφου Μπραούλιο Χάταρ, δήλωσε σήμερα (5/7) Παρασκευή υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Είκοσι φοιτητές απελευθερώθηκαν επίσης την Πέμπτη, σύμφωνα με την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Η είδηση έγινε γνωστή μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την έκθεση της Μπατσελέτ σχετικά με την επίσκεψή της στη Βενεζουέλα τον Ιούνιο.
Στην έκθεση αναφέρεται πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στέλνουν τάγματα θανάτου για να δολοφονήσουν νεαρούς άνδρες, ωστόσο σήμερα ένας υφυπουργός απέρριψε την κατηγορία σε ομιλία του στη Γενεύη.
«Η καλοδεχούμενη απελευθέρωση 62 κρατουμένων τον Ιούνιο, μαζί με άλλους 22 -περιλαμβανομένων του δημοσιογράφου Μπραούλιο Χάταρ και της δικαστίνας Μαρία Λούρδες Αφιούνι (φωτογραφία)- που αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, καθώς και η αποδοχή από τις αρχές δύο αξιωματούχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα δείχνουν την έναρξη μιας θετικής δέσμευσης στα πολλά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Μπατσελέτ, η οποία είχε ζητήσει την απελευθέρωση των 22 απευθείας από τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Η Αφιούνι φυλακίστηκε χωρίς ένταλμα λίγο αφότου ο πρώην πρόεδρος Ούγκο Τσάβες επέκρινε μια απόφασή της, την απελευθέρωση του επιχειρηματία Ελίχιο Σεδένο που κατηγορούνταν για διαφθορά.
Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει την Αφιούνι ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να απελευθερώσει τον Σεδένο.
Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες επιμένοντας ότι τον άφησε ελεύθερο επειδή ο χρόνος της προφυλάκισής του ενόψει της δίκης του υπερέβαινε τον επιτρεπόμενο από τον νόμο
Η Αφιούνι δήλωσε αργότερα ότι βιάστηκε στη φυλακή και αρνήθηκε την παροχή ιατρικής φροντίδας από τις αρχές.
Οι ηγέτες του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισαν ως τέχνασμα για να κερδίσει τη συμπάθεια.
Αργότερα η δικαστίνα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.
Δικηγόρος που την εκπροσωπεί δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν ότι αφέθηκε ελεύθερη αλλά επίσημη ενημέρωση, δεν έχει υπάρξει ακόμη.
Ο έτερος αποφυλακισθείς Μπραούλιο Χάταρ είναι εξέχων δημοσιογράφος και δικηγόρος που ήταν φυλακισμένος στο νησί Μαργαρίτα της Βενεζουέλας, αφού είχε συλληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας διαμαρτυρίας εναντίον του Μαδούρο κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης