Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρία μετεκλογικά σενάρια εξετάζουν τα κυρίαρχα κόμματα – Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις με βάση το αποτέλεσμα

Τρία μετεκλογικά σενάρια εξετάζουν τα κυρίαρχα κόμματα – Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις με βάση το αποτέλεσμα
Λίγο μετά τις 21.00 μμ την Κυριακή 7 Ιουλίου αναμένεται η ασφαλής πρόγνωση του αποτελέσματος από τη SingularLogic
Η αυλαία κι αυτής της προεκλογικής περιόδου έκλεισε και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές καθώς σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες ανοίγουν οι κάλπες.
Δεδομένου ότι σήμερα δεν επιτρέπονται ομιλίες και πολιτικές δηλώσεις, οι αρχηγοί θα αρκεστούν στις καθιερωμένες χαλαρές συναντήσεις με τους δημοσιογράφους.
Ωστόσο οι προβολείς επικεντρώνονται πλέον στην επόμενη μέρα αλλά και στο βράδυ της Κυριακής καθώς στις 20:45 - 21:00 αναμένεται η ασφαλής πρόγνωση του αποτελέσματος από τη SingularLogic.
Παρά το γεγονός ότι καθ όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης αποτύπωναν σταθερά προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ συχνά μάλιστα με ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και διψήφιο αριθμό, μια  ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι ποντάρει στη μεγάλη ανατροπή και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο.
Ωστόσο, εκείνο για το οποίο στην πραγματικότητα μάχεται είναι να κατακτήσει ένα καλό ποσοστό με το οποίο θα μπορέσει να ξεκινήσει το αφήγημα της επόμενης μέρας και να αποτελέσει τον κεντρικό πόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου προσδοκούν ότι δεν θα καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Στην Πειραιώς από την πλευρά τους, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η αναγέννηση της Ελλάδας θα έρθει μόνο από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία ώστε να μπορεί να αποφασίσει σωστά και να φέρνει γρήγορα αποτελέσματα αλλά και για να απευθύνεται στους εταίρους της χώρας οπλισμένη με την εντολή ενός ολόκληρου λαού.
Και αυτό θα εξαρτηθεί και από την συμμετοχή των πολιτών.
Γι αυτό και από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία όπως έκανε και στις ευρωεκλογές, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Με το αποτέλεσμα της κάλπης να αποτελεί ζητούμενο τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη μέρα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σενάριο που θα επικρατήσει.

1. Το σενάριο της άνετης αυτοδυναμίας το οποίο επιδιώκει η ΝΔ καθώς όπως μετ επιτάσεως δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα του δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς.
Ενδεχομένως, αυτό το σενάριο όσο κι αν ακούγεται παράξενο, να εξυπηρετεί και το ΚΙΝΑΛ. Διότι θα αποφύγει να πάρει θέση στα σενάρια, όποιας μορφής, κυβερνητικής συνεργασίας η οποία θεωρεί ότι θα έχει μεγαλύτερο κόστος από ότι οφέλη.
Είναι επίσης ένα ενδεχόμενο που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ διότι έτσι δεν θα μπορεί να ελπίζει στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» αν και κάποιοι ακόμη και μέσα από το κόμμα πιστεύουν ότι αν η ήττα είναι βαριά, θα του έκανε καλό μια σχετικά μακρά περίοδος στην αντιπολίτευση προκειμένου να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί.

2. Σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας,  η ΝΔ θα εμφανίζεται επίσης αδιαφιλονίκητη νικήτρια των εκλογών και σε πρώτη φάση θα ανοίγουν τα «χέρια» του κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει τα προγραμματικά σχέδιά του.
Ωστόσο, η επιτυχία του δεν θα είναι δεδομένη σε βάθος χρόνου.
Διότι σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μια «πεζοδρομιακού» τύπου αντιπολίτευση ενώ με ξεκάθαρη αντιπολιτευτική πολιτική θα εμφανιστεί και το ΚΙΝΑΛ.  
Έτσι πολλά για την πορεία μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτό το σενάριο θα κριθούν και από το ποσοστό που θα λάβει σε συνάρτηση με την αποχή. Διότι ένα ποσοστό γύρω στο 35% με αποχή μεγαλύτερη από το 50% θα σημαίνει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει τέσσερις έως πέντε Έλληνες απέναντί της.
Επομένως σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να θελήσει ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές πιθανόν το Δεκέμβριο αφού προηγουμένως περάσει κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις, ίσως ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και πάνω απ’ όλα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

3. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία τα πράγματα περιπλέκονται και τα «μάτια» θα στραφούν κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη για το τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ.
Δύσκολα θα επιβεβαιωθεί η προεκλογική απειλή του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέες εκλογές στις 18 Αυγούστου με την κ. Γεννηματά εφόσον λάβει την τρίτη πρωθυπουργική εντολή να επιδιώξει πρωτίστως μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ.
Όσο απίθανο κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή.
Είναι προφανές ωστόσο, ότι όποιο κι αν είναι τελικά το σενάριο που θα οδηγήσει αυτή η προοπτική της μη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σύντομα θα στηθούν νέες κάλπες και μένει να δούμε αυτό το «σύντομα» πως μεταφράζεται χρονικά.
Η ΝΔ σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα επιδιώξει είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ.
Είτε με τη στήριξη ή την ανοχή του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αλλάξει τουλάχιστον τον εκλογικό νόμο καθώς θεωρεί την απλή αναλογική καταστροφή για τον τόπο. Όμως σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση ή τη Μέρα 25 ούτε καν το συζητάνε στην Πειραιώς.
Όποιο αποτέλεσμα πάντως κι αν βγάλει η κάλπη οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές περιμένουν να τελειώσει άμεσα η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα ώστε η τρόικα να επανέλθει μέσα στον Ιούλιο για να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
Καθώς από τον Αύγουστο και για είκοσι μέρες όλες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνουν για διακοπές και ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας για να δουν σε ποια επίπεδα βρίσκεται μετά την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, θα πάει για τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Όμως τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει αρχίσει να απορροφά η προετοιμασία για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης