Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μητσοτάκη είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημοσίου

NYT: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μητσοτάκη είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημοσίου
Μετά από μία δεκαετία εξαντλητικής λιτότητας οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα
Οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά από μία δεκαετία εξαντλητικής λιτότητας και επέλεξαν ως κυβέρνηση το ανανεωμένο κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γράφουν οι New York Times για τις ελληνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη τηλεφώνησε στον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ και γιο πρώην πρωθυπουργού, να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η λαϊκή ετυμηγορία θα γίνει απόλυτα σεβαστή. Μίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του».
Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε τις απαιτήσεις του προγράμματος που εκπόνησαν οι διεθνείς πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ,  αναγκάζοντας τα μέλη του κόμματός του να εγκρίνουν μέτρα ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας τα τελευταία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με ένα ισχνό 2% και ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε τη δυσφορία του εκλογικού σώματος.
Η ανεργία συνέχισε να υπερβαίνει το 18%, ένα αξιοσημείωτα υψηλό επίπεδο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, μείωσε τις συντάξεις, αύξησε τους φόρους και τις δαπάνες για να ανταποκριθεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους.
Ωστόσο, ο ελληνικός δημόσιος τομέας, ο οποίος συχνά επικρίθηκε ως υπερδιογκωμένος και ως επιβραδυντικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα, αν μπορέσει τελικά.  



 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης