Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Εκκωφαντική νίκη Μητσοτάκη - Τιμωρήθηκε αλλά άντεξε ο Τσίπρας

Διεθνής Τύπος: Εκκωφαντική νίκη Μητσοτάκη - Τιμωρήθηκε αλλά άντεξε ο Τσίπρας
Οι ελληνικές εκλογές στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου
Τον γύρο του διεθνούς Τύπου κάνει ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας του Κυριακου Μητσοτάκη, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι πολίτες τιμώρησαν την πολιτική λιτότητας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο άντεξε εκλογικά και εδραιώθηκε ως ο δεύτερος μεγάλος πόλος.

Γερμανικός Τύπος: Τρομακτική δουλειά περιμένει τον Μητσοτάκη

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και στη μεγάλη νίκη της ΝΔ αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος αναφέρεται στην επόμενη ημέρα και στο έργο που περιμένει τη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Die Welt.
«Ενώπιον του νικητή των εκλογών Μητσοτάκη βρίσκεται τρομακτική δουλειά.
H υπομονή των Ελλήνων έχει σχεδόν εξαντληθεί, θέλουν να δουν γρήγορα οικονομικές επιτυχίες και μια βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου - ένα ηράκλειο έργο για τον νικητή Μητσοτάκη, παρά την καθαρή πλειοψηφία των συντηρητικών.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη.
Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πια ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε σύντομα καλύτερα.
Στην μεσαία τάξη έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ άσχημη οικονομική αφαίμαξη.
Η διστακτική οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει στους περισσότερους ανθρώπους.
Οι Έλληνες θέλουν ελπίδες.
Προ πάντων οι νέοι ονειρεύονται πολιτικούς οι οποίοι επιτέλους θα ενεργήσουν καλύτερα.
Μόνο για αυτό κατάφερε ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει.
Είναι το αντίθετο από τον μέχρι τώρα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου του λαού.
Ο Μητσοτάκης είναι η ενσάρκωση των παλαιών μισητών ελίτ της χώρας.
Αλλά σήμερα εκφράζει τις ελπίδες των απελπισμένων.
Οι υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και το όραμά του για ένα "επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης" γίνονται θετικά αποδεκτές από τους ανθρώπους.
Θέλουν επιτέλους ένα άλλο μήνυμα και φως στην άκρη του τούνελ» υποστηρίζει η Die Welt, η οποία εκτιμά ότι ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να πετύχει τουλάχιστον μια χαλάρωση των αυστηρών όρων των δανειστών, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί από το 3,5%.
«Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι αρκετοί επικεφαλής κυβερνήσεων οι οποίοι ανήκουν στο συντηρητικό κόμμα.
Όλα τα άλλα είναι αβέβαια» επισημαίνει η Die Welt, η οποία υποστηρίζει: «Αν ο Μητσοτάκης πετύχει τους στόχους του, θα μπορούσε να γίνει ο νέος ήρωας της Ελλάδας.
Αν όχι, θα μπει στην μεγάλη σειρά των τραγικών προσώπων στους μοχλούς της εξουσίας στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Die Zeit κάνει λόγο για επιστροφή στο μηδέν, αναφέροντας ότι «με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστρέφει στην εξουσία μια παλιά δυναστεία - η ατζέντα του δεν αρκεί προκειμένου να κατανοήσει κανείς πώς φτάσαμε σε αυτή την επιτυχία».
«Το διάλειμμα τελείωσε.
Επί τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κυβερνήθηκε από τον πολιτικό νεοαφιχθέντα Αλέξη Τσίπρα και το αριστερό του κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή η ιστορική εξαίρεση έχει πλέον παρέλθει.
Τις εκλογές της Κυριακής κέρδισε καθαρά ο αντίπαλός του και μέχρι τώρα αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πολύ πιθανόν ο θρίαμβός του θα του φέρει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή.
Αυτό οδηγεί την ελληνική πολιτική πίσω στο μηδέν και μάλιστα υπό πολλές έννοιες» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη  φορά από την αρχή της κρίσης που η χώρα θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Τι όμως οδήγησε τους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη; Πιθανόν τέσσερα χρόνια του Τσίπρα αρκούσαν προκειμένου να θολώσουν πλήρως την πολιτική μνήμη της χώρας.
Τράβηξε πάνω του την μεγαλύτερη αγανάκτηση όταν αθέτησε την πιο σημαντική προεκλογική του υπόθεση.
Ο Τσίπρας ήρθε για να απελευθερώσει τη χώρα "με τη μία" (...), αλλά συνέβη το αντίθετο.
Η κυβέρνηση εφάρμοσε ακόμη ένα πρόγραμμα και το εφάρμοσε τόσο αφοσιωμένα ώστε η Ελλάδα να μπορεί τώρα να χειρίζεται την οικονομία της σχεδόν αυτόνομα και να μπορεί να χρηματοδοτείται στις αγορές.
Οι θετικές συνέπειες της οικονομικής ανάπτυξης όμως είναι ως τώρα μόνο λίγο αισθητές στον λαό, ενώ οι περικοπές από δέκα χρόνια κρίσης πολύ περισσότερο» τονίζει η Die Zeit, αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας έγινε αντιδημοφιλής σε πολλούς Έλληνες λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Οι λόγοι για την ήττα του Τσίπρα βρίσκονται γρήγορα, όχι όμως αυτοί για την νίκη του αντιπάλου του.
Σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σε πολλούς ανθρώπους μια απάντηση στα πιεστικά τους ερωτήματα.
Υποσχέθηκε επενδύσεις στο κρατικό σύστημα Παιδείας και μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και μειώσεις φόρων.
Το πώς θα χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα πρέπει ακόμη να το εξηγήσει. (...)
Μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος ο Μητσοτάκης πρωτίστως απέφυγε να κάνει λάθη, ήξερε ότι ο Τσίπρας, λόγω της κατάστασης, θα είχε δυσκολίες στις εκλογές.
Ο Μητσοτάκης λοιπόν συγκρατήθηκε, απέφυγε επιθέσεις και προκλήσεις και παρουσιάστηκε ως νέος μεταρρυθμιστής, με συναίσθημα για τις κοινωνικές ανάγκες του κόσμου.
Χωρίς να δείχνει πολύ την δική του ιστορία και αυτή του κόμματός του.
Δεν χρειάστηκε περισσότερα για να πετύχει αυτή τη νίκη. Έγινε χωρίς πολλή φασαρία - λες και οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποτάχθηκαν στη μοίρα τους», καταλήγει η Die Zeit.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ηχηρά την πόρτα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, και άνοιξαν τον δρόμο για τον συντηρητικό αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τότε που η χώρα εξήλθε από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.
Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 39,7% μετά την καταμέτρηση των τεσσάρων πέμπτων των ψήφων.
Αυτό μεταφράζεται σε 158 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, 82 περισσότερες σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, επισημαίνει το DPA.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 31,6% και 86 έδρες, 63 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο κοινοβούλιο.
Με το ποσοστό αυτό η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, εξηγεί το Γερμανικό Πρακτορείο.
Οι χθεσινές εκλογές δείχνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κ. Τσίπρα έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει, σημειώνει το DPA.

Ιταλικός Τύπος: Θρίαμβος του Μητσοτάκη - Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε αλλά άντεξε

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε και προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας σχεδόν όλες στην ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.
«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης.
Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera.
Όπως τονίζει στο ίδιο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός.
Εν σχέσει προς το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική.
Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια.
Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει την σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015.
Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης».
Το άρθρο συνεχίζει απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να στρέψουν τα νώτα τους στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
«Ελλάδα: ο θρίαμβος του Μητσοτάκη, ένας τραπεζίτης στην κυβέρνηση.
«Λιγότεροι φόροι και πιο υψηλοί μισθοί», είναι ο τίτλος της αντίστοιχης ανταπόκρισης της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ιταλία, της Repubblica.
Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Εκλογές στην Ελλάδα: ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Έξω η Χρυσή Αυγή», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero υποδέχεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τον τίτλο «Ελλάδα, νίκησε καθαρά η δεξιά: τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη Νέα Δημοκρατία η απόλυτη πλειοψηφία».
Η εφημερίδα αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».
Από την πλευρά του, ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it προτάσσει τον τίτλο «Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)», που εξόν από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, προσθέτει και την άποψη της ιρλανδής βουλεύτριας με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, που τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος.
Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρούσας στην Αθήνα--μέχρι και στην, τελευταία, συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, για να παραδεχθεί την ήττα του.
Η Καστελίνα, όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της συνέντευξης, δηλώνει πως « τέτοιο αποτέλεσμα (ΣτΜ σαν του ΣΥΡΙΖΑ) το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) ούτε στα όνειρά του.
Η Λ.Καστελίνα είναι βέβαιη: Ο Τσίπρας άντεξε».
Όπως τονίζεται στην τηλεφωνική της συνέντευξη από την πλατεία του Συντάγματος, η Καστελίνα δηλώνει πως «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό.
«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς.
Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα», είναι ο τίτλος που επιλέγει η εφημερίδα, τονίζοντας πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμη και για όποιον δεν τον ψήφισε».

Αυστριακός Τύπος: Απόλυτη πλειοψηφία για τους Έλληνες συντηρητικούς

Έπειτα από τις χθεσινοβραδινές αναφορές των ηλεκτρονικών εκδόσεών τους στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, οι αυστριακές εφημερίδες στις σημερινές έντυπες εκδόσεις τους δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, τόσο πρωτοσέλιδα όσο και στις εσωτερικές σελίδες τους, στην «ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του».
«Οι Συντηρητικοί πετυχαίνουν απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την πρώτη σελίδα στην εφημερίδα Die Presse, που έχει υπότιτλο: «Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μία θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία».
Στο δημοσίευμα τονίζεται πως όλες οι προγνώσεις έφερναν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη, όμως αποτέλεσε έκπληξη η τόσο ξεκάθαρη εκλογική της νίκη, μετά την οποία θα διαθέτει στο μέλλον την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ «καλό», σε σχέση με εκείνο στις ευρωεκλογές, ήταν το αποτέλεσμα για το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα να έχει αναδειχθεί το Κίνημα Αλλαγής που προέρχεται από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.
Αξιοπαρατήρητη χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα «η ήττα του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που δεν πέτυχε την επανείσοδο στη Βουλή, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει η ανταγωνίστρια του στο ακροδεξιό χώρο, η Ελληνική Λύση».
Το κόμμα ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή, στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται το ΚΚΕ, αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως σημειώνεται σχετικά, ο νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ηγείται της Νέας Δημοκρατίας από το 2016, ενώ ως γόνος μίας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες εισήλθε σχετικά αργά στην πολιτική, στην οποία σταδιοδρόμησε ως φιλελεύθερος εντός του κόμματος του.
Τον δρόμο του στην ηγεσία των Συντηρητικών, του άνοιξε μία αναγκαστική συμμαχία με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που θεωρείται παραδοσιακός εχθρός της οικογένειας, αφότου τη δεκαετία του 1990 ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας του Μακεδονικού.
Η Die Presse, επισημαίνει πως μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην αρχή του καλοκαιριού για να μην προκαλέσει ζημία στην οικονομία και στη χώρα με έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα.
Ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν να παραμείνουν τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία, όμως τελικά υπήρξαν θύματα, όπως και όλες οι κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, της πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές.
Όπως οι προκάτοχοί του, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, χωρίς να μπορέσει να τα εφαρμόσει, ενώ ως επίτευγμα παραμένει, πέραν της εξόδου από τα μνημόνια, κυρίως η διευθέτηση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει η Die Presse.
«Νίκη των Συντηρητικών στην Ελλάδα», γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Kurier, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τις οποίες έχασε το από το 2015 κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια αιτία της ήττας του να θεωρείται η απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση πολλών υποσχέσεων του, καθώς, μπορεί μεν να αύξησε τις κοινωνικές παροχές, ωστόσο δεν άγγιξε τις φορολογικές απαλλαγές και τα προνόμια των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ και η ανεργία παραμένει υψηλή.
Για «ξεκάθαρη νίκη των Συντηρητικών» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδη αναφορά της στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η εφημερίδα Der Standard, αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχοντας λάβει ως πρώτο κόμμα και τις προβλεπόμενες 50 επιπλέον έδρες, ενώ σε εκτενές δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της η εφημερίδα επισημαίνει πως η επόμενη συντηρητική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε παλιές προκλήσεις.
Σε σύντομο δημοσίευμά της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στην Ελλάδα και ως ηγέτης των Συντηρητικών είναι ο πέμπτος γόνος μίας πολιτικής δυναστείας, και ως αντιπολίτευση οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν «τον ουρανό με τ΄ άστρα».
Στις βουλευτικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε γιατί ακολούθησε το πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι χώρες του ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.
«Ελληνικές εκλογές-Ανατράπηκε ο Τσίπρας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Oesterreich, στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνεται ότι με τις επιπλέον 50 έδρες που λαμβάνει το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία.
Η εφημερίδα τονίζει πως ο 55χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και απόφοιτος του Χάρβαρντ, υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ένα τέλος του πελατειακού κράτους.
Όπως αναφέρει η Oesterreich, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015 διαχειριζόμενος από τότε τη βαριά δημοσιονομική κρίση της χώρας και παρά τη δημοσιονομική μιζέρια και το χρέος που βύθισαν την ευρωζώνη στη μεγαλύτερη κρίση από την ύπαρξη της, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να κρατηθεί στην κυβέρνηση τέσσερα χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους ήδη κατά τις ευρωεκλογές τέλη Μαΐου και ο Τσίπρας προκήρυξε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που κανονικά θα ήταν τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα.

Welt: Οι Έλλληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Μητσοτάκη

Ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει και σήμερα να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένουν οι Έλληνες ένα θαύμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας "Welt", η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, πιθανόν διότι δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν παρόλα αυτά ένα θαύμα και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εκ πρώτης όψεως ο πρόεδρος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας είναι ένας ασυνήθιστος φορέας ελπίδας, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι εμφανίσεις του 51χρονου -αντιθέτως από του χαρισματικού προκατόχου του- είναι νηφάλιες και χαρακτηρίζονται από μεγάλη σοβαρότητα», συνεχίζει το άρθρο, με τη συντάκτρια να αναφέρει ότι πιθανόν εκεί να βρίσκεται και το μυστικό της επιτυχίας του νέου πρωθυπουργού.
«Οι Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν υπό το βάρος των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης, θέλουν μια πολιτική νέα αρχή.
Αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι ριζοσπαστική. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι παρόλα αυτά περιμένουν από τον Μητσοτάκη ένα θαύμα.
Με το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει ένα έργο στο οποίο αποτυγχάνουν οι προκάτοχοί του εδώ και δεκαετίες.
Πρέπει να φέρει ευημερία στη χώρα και να φροντίσει η ευημερία να φτάσει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.
Τους γυμνούς αριθμούς, οι οποίοι θα είναι η πρόκλησή του, τους γνωρίζει καλά.
Το πρόβλημά του θα είναι ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και ότι αν θέλει να δημιουργήσει, χρειάζεται χρήματα και εμπιστοσύνη.
Και τα δύο έχουν λιγοστέψει στην Ελλάδα», γράφει η Welt και επισημαίνει ότι πριν από το 2015, αν κάποιος ήθελε να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, «έπρεπε μόνο να υποσχεθεί ότι θα εξαργυρώσει πράγματι αυτά με τα οποία ο προκάτοχός του είχε ξεκινήσει και κατόπιν απέτυχε».
Έτσι, επί δεκαετίες η εξουσία πήγαινε εναλλάξ στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να καταφέρει να περιορίσει τον μεγάλο νεποτισμό, να νοικοκυρέψει την αναποτελεσματική διοίκηση ή να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, συνεχίζει η συντάκτρια και εξηγεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων, είχε υποσχεθεί να τερματίσει τη λιτότητα που είχαν επιβάλει οι εταίροι.
«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας έπρεπε να παραδεχθεί ότι τελικά είχε να επιλέξει μεταξύ ενός νέου προγράμματος βοήθειας και των συνδεδεμένων με αυτό επιταγών λιτότητας ή μιας χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ο Τσίπρας επέλεξε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την πορεία λιτότητας και απογοήτευσε έτσι όλους στο αριστερό στρατόπεδο, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει εκ πεποιθήσεως και όλους τους άλλους οι οποίοι είχαν μπουχτίσει με τα μεγάλα κόμματα», αναφέρει το σχόλιο.
«Με την καταψήφιση του Τσίπρα τελειώνει και ένα πείραμα: η ριζοσπαστική επανεκκίνηση σχεδόν έριξε έξω τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απέτυχε και επειδή δημιουργήθηκαν πολύ λίγες νέες θέσεις εργασίας και προσέλκυσε πολύ λίγες ξένες επενδύσεις», εκτιμά η αρθρογράφος και προσθέτει ότι για αυτό ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης κατά τον προεκλογικό του αγώνα δεν προσπάθησε καν να πει στους Έλληνες ότι μπροστά τους βρίσκονται εύκολοι καιροί.
«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων εμπιστεύεται ειδικά στον Μητσοτάκη τη νέα αρχή προκαλεί έκπληξη, κοιτάζοντας την οικογενειακή του καταγωγή», γράφει η γερμανική εφημερίδα, αλλά σημειώνει και ότι παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια παλιά πολιτική δυναστεία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον βλέπουν εντός και εκτός ΝΔ ως εκπρόσωπο του παλιού κατεστημένου.
Αυτό, σχολιάζει η συντάκτρια, σχετίζεται ιδιαίτερα με το γεγονός ότι «δεν ανήκει σε αυτή την πτέρυγα του κόμματός του η οποία κυβερνούσε μεταξύ 2004-2009 και οδήγησε με ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τη χώρα στον οικονομικό γκρεμό».
Το άρθρο αναφέρεται στην -«για κάποιους απροσδόκητη»- υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την επικράτησή του, ενώ ήταν outsider.
«Μετά από αυτή την απροσδόκητη επιτυχία τον συνοδεύει η φήμη ότι μπορεί να κάνει θαύματα», γράφει χαρακτηριστικά η συντάκτρια της Welt και καταλήγει τονίζοντας ότι προκειμένου η νέα κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να της δώσουν περιθώρια ευελιξίας.
«Οι καλές του σχέσεις με τους συντηρητικούς αρχηγούς κυβερνήσεων με τους οποίους βρίσκεται στο ΕΛΚ, σίγουρα θα τον βοηθήσουν σε αυτό.
Αλλά όλες οι ικανότητές αριθμητικής του νηφάλιου Κυριάκου Μητσοτάκη μάλλον δεν θα αλλάξουν τίποτα στο ότι το μέλλον της Ελλάδας παραμένει εξαρτημένο από την καλή διάθεση της ΕΕ», επισημαίνει.

Reuters: Η πρώτη δοκιμασία για τον Μητσοτάκη θα έρθει από το εξωτερικό

Στο δημοσίευμα του Reuters για την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκης, αναφέρεται ότι η πρώτη δοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έρθει από το εξωτερικό.
Από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Τουρκία αναμένεται να έρθει η πρώτη δοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο οποίος -μετά τις χθεσινές εκλογές- παρέλαβε τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Για τον Μητσοτάκη, η πρώτη δοκιμασία πιθανότατα να έρθει από το εξωτερικό, καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν μεταξύ της Κύπρου και του ιστορικού εχθρού, της Τουρκίας, σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα.
Η Τουρκία έστειλε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεύτερο πλοίο εξερεύνησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω υπό την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

CNN: Πλήρης αναστροφή της τύχης της Ελλάδας - Προτεραιότητα του Μητσοτάκη η οικονομία

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα δείχνει μια πλήρη αναστροφή της τύχης της χώρας, με την επιστροφή στην εξουσία ενός κόμματος που υπήρξε πυλώνας του πολιτικού κατεστημένου πριν από την κρίση, σχολιάζει σε άρθρο του το κανάλι CNN.
Ο κ. Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, υπόσχεται να αναβαθμίσει τη χώρα και να αλλάξει την εικόνα της ως του προβληματικού παιδιού της Ευρώπης, μετά την οκταετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25%.
Προτεραιότητα του Μητσοτάκη είναι να αναζωογονήσει την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και καταργώντας ρυθμίσεις, προσελκύοντας συγχρόνως επενδύσεις.
Παρά τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, ο Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην κρίση και το οποίο οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει το 2015.
Η υπερψήφιση ενός φιλικού προς τις αγορές κόμματος της παλαιάς φρουράς αποτελεί με την σειρά της ψήφο διαμαρτυρίας κατά μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε πολλά και απέτυχε να τα υλοποιήσει.
Επίσης, σχολιάζει το κανάλι, ένα μήνυμα στους απανταχού λαϊκιστές ότι τα πράγματα μπορούν μεν να αλλάξουν, αλλά μετά να αλλάξουν ξανά.
Το 2015 οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της ριζοσπαστικής αλλαγής που υπόσχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χαρισματικός Τσίπρας.
Τελικά όμως η λαϊκιστική Οδύσσεια της Ελλάδας κατέληξε σε φυγή καταθέσεων και στο φάσμα του Grexit, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μετά την στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για πολλούς Έλληνες, τα γεγονότα του 2015 σήμαναν το τέλος των ψευδαισθήσεων.
Όπως ο Τσίπρας τότε, έτσι και οι Έλληνες σήμερα κάνουν στροφή.
Η ελληνική τραγωδία εξακολουθεί να συσπειρώνει τους υπέρμαχους του Brexit και να αποτελεί προειδοποίηση για τους δεξιούς λαϊκιστές.
Επίσης, αποκάλυψε βαθύτατα ρήγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ίδια την Ελλάδα η υποστήριξη προς τον εξτρεμισμό υποχωρεί.
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής τροφοδοτήθηκε από τις απελπιστικές οικονομικές συνθήκες και την προσφυγική κρίση. Τώρα η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, αν και ο εθνικισμός διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές, σε ηπιότερους όμως τόνους.
Η συμφωνία των Πρεσπών, ο νεποτισμός, σκάνδαλα διαφθοράς και κατηγορίες για παρεμβάσεις στην λειτουργία της Δικαιοσύνης κόστισαν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναμενόμενη ώρα της δόξας του Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018, με την λήξη του προγράμματος, επισκιάστηκε από τις φονικές πυρκαγιές με πάνω από εκτός νεκρούς.
Αντί για εορταστικά πυροτεχνήματα, ο Τσίπρας αντιμετώπισε την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τον χειρισμό της τραγωδίας.
Σε αυτή τη νέα εποχή πραγματισμού για την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης ενσαρκώνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα βγάλει την χώρα από τον οικονομικό λαβύρινθο.
Ωστόσο, θα κριθεί από τους πολίτες που πλέον δεν εξαπατώνται εύκολα από κενές υποσχέσεις».

Le Monde: Με απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει το στοίχημά του

Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», τονίζοντας στον τίτλο ότι «με απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει το στοίχημά του».
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, ο αρχηγός της συντηρητικής Ν.Δ. θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια.
Ωστόσο, όπως τονίζει, παρά την αποτυχία του, ο ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλεται ως η μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, «αυτή η αδιαμφισβήτητη νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική ζωή μέχρι την εκλογή του κ. Τσίπρα και του Σύριζα, το 2015.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το στοίχημά του, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζεται να συμμαχήσει με τους κεντρώους του ΚΙΝΑΛ και μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του πιο γρήγορα». «Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε συμφέρον να μην ακολουθήσει μια υπερβολικά δεξιά πολιτική», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Πολλοί Έλληνες τον ψήφισαν για να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά παραμένουν ψηφοφόροι του κέντρου.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει επίσης να υπολογίζει στη δεξιά και εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες πολύ αντιδραστικές προσωπικότητες κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα», υπογραμμίζει ο πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να μην τους δώσει μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση», προσθέτει.
Όπως τονίζει η «Le Monde», «θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσει ένα λεπτό παιχνίδι εξισορροπιστή για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός του μεταξύ σκληρών και μετριοπαθών, φιλελεύθερων και εθνικιστών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσεγγίστηκε για να αναλάβει ένα νέο υπουργείο που είναι αφιερωμένο στις επενδύσεις.
Ο νέος πρωθυπουργός που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, για να δείξει ότι δεν έδωσε υποσχέσεις του αέρα και ότι δεν απλώς ένας γόνος που επωφελήθηκε από το όνομά της οικογένειας του.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες μετά τη νίκη του ότι δεν θα διαψεύσει τις ελπίδες του κόσμου που τον ψήφισε και ότι δεν θα κλείσει η Βουλή αυτό το καλοκαίρι.
Οι προσδοκίες του κόσμου είναι τεράστιες, σημειώνει η ανταπόκριση, παραθέτοντας διάφορες μαρτυρίες πολιτών.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει από τον Αύγουστο ήδη, το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο του, που αφορά σε μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των κοινωνικών εισφορών. Επίσης, γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους εταίρους του.
Το αν θα επωφεληθεί από την καλή θέληση των Ευρωπαίων εταίρων του, αυτό θα είναι η πρώτη του δοκιμή.
Στο συγχαρητήριό του μήνυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean - Claude Juncker, υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι “πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά”.
Οι αγορές, από την πλευρά τους, είχαν προβλέψει τη νίκη της δεξιάς από την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Αυτές οι εκλογές, οι πρώτες μετά την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα είδος κανονικότητας, μετά από μία δεκαετία πολιτικών αναταραχών, με μια αποχή ωστόσο ρεκόρ 42%, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στη θερινή περίοδο, αλλά και στην πραγματική κούραση της κοινής γνώμης από την πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας

Όπως συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να αναλυθεί ως ψήφος τιμωρία για τις αθετημένες υποσχέσεις και τη λιτότητα που επιβλήθηκε στις μεσαίες τάξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αλλά το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, με το 31,5% των ψήφων και 86 βουλευτές, εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας.
Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του Μάιου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,8%, ο Αλέξης Τσίπρας σώζεται.
Στη δική του νηφάλια ομιλία την Κυριακή βράδυ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί “τα κέρδη των εργαζομένων” και να οδηγήσει “μια υπεύθυνη αλλά δραστήρια αντιπολίτευση” απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Κυρίως υποσχέθηκε να εργασθεί για να επανέλθει στην εξουσία, μετατρέποντας τον συνασπισμό των τάσεων της άκρας αριστεράς που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “μεγάλο αριστερό κόμμα, σύγχρονο και με ρίζες στην κοινωνία”.
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε σε αυτές τις εκλογές το 2019 μόλις 4% λιγότερο από ό,τι στην ιστορική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι ο κληρονόμος κανενός, είναι μόνο 44 ετών. Για τον πολιτικολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σηματοδοτούν “την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δικομματικό σύστημα”, όπως το είχε πριν από το 2010. Με τη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του πρώην ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τις άλλες αριστερές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν, γεγονός που θα του επέτρεπε να παίζει ισοδύναμα, ή και να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία.
Αλλά το ΚΙΝΑΛ που διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν του συγχωρεί ούτε τις περασμένες προσβολές, ούτε ότι του πήρε μέρος του εκλογικού σώματος.
Το ΚΚΕ παραμένει σε σταλινική γραμμή και το MeRA25 του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη απέκλεισε κάθε συμμαχία με τον Τσίπρα, από τη ρήξη τους το καλοκαίρι του 2015», γράφει η Le Monde.

Εν των μεταξύ, το Bloomberg, αναφέρεται σε τέσσερα σημαντικά ονόματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τους Χατζηδάκη, Σταϊκούρα, Δένδια και Γεωργιάδη.
Πιο συγκεκριμένα, γράφει για τον καθένα:
Σταϊκούρας
-Μετά τη νίκη της Κυριακής, o Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε τον Χρήστο Σταϊκούρα ως υπουργό Οικονομικών επιλέγοντας έναν ειδικό στους προϋπολογισμούς, με μεγάλη εμπειρία διαπραγμάτευσης μεταξύ των πιστωτών και της υπερχρεωμένης χώρας.
Ο 45χρονος Στάϊκουρας διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2012 έως το 2015, και πρόσφατα τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ.
Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα θα είναι η διαπραγμάτευση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, ούτως ώστε να ελευθερωθεί χώρος για φορολογικές περικοπές και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2022, αλλά ο Μητσοτάκης επανέλαβε την Κυριακή ότι μία από τις προτεραιότητές του είναι η μείωση των στόχων. 
Ένας υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα μπορεί να χάνει ήδη τον δημοσιονομικό της στόχο για το 2019 λόγω των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης για δαπάνες παροχών.
Ο Σταϊκούρας, πρώην αναλυτής της Τράπεζας της Αγγλίας και σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank-Ergasias, είναι νομοθέτης από το 2007 και έχει διδάξει στα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ όσο το κόμμα του βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εκείνος διετέλεσε συντονιστής οικονομικών υποθέσεων.
Ο Μητσοτάκης, ο οποίος ορκίστηκε σήμερα Δευτέρα 8/7/2019, διόρισε τους ακόλουθους βασικούς υπουργούς, δήλωσε ο νέος εκπρόσωπος του, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα:

-Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομία και Επενδύσεις
Ο 46χρονος Άδωνις Γεωργιάδης,πωλητής τηλεόρασης, συγγραφέας, εκδότης και πρώην νομοθέτης με το εθνικιστικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία το 2012. 
Υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, και ως υφυπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στην προσωρινή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Ένα από τα άμεσα καθήκοντά του είναι να προωθήσει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της Ελλάδας, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. 
Πρόκειται για αξιοθέατο που θα αποκτήσει διπλάσιο μέγεθος από το διάσημο Central Park της Νέας Υόρκης και θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.
Αμφιλεγόμενη φιγούρα που αντιπροσωπεύει τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ο Γεωργιάδης δημιούργησε προβληματισμούς με κάποιες από τις δηλώσεις του για τους μετανάστες, την LGBT κοινότητα, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, αν και εκ των υστέρων αποσύρθηκαν. 

-Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Περιβάλλον και Ενέργεια
Ο Μητσοτάκης διόρισε τον Χατζηδάκη ως έναν από τους δύο αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας, όταν έγινε αρχηγός του κόμματος το 2016. 
Ο 54χρονος Χατζηδάκης είχε διάφορες υπουργικές θέσεις από το 2007 έως το 2014, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, επικοινωνιών, υποδομών και ανάπτυξης, σε κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Σαμαρά και Κώστας Καραμανλή. 
Εκλέχθηκε επίσης τρεις φορές ευρρωβουλευτής.
Ο Χατζηδάκης ήταν υπουργός Μεταφορών όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών το 2009. 
Ως υπουργός ενέργειας οι άμεσες προκλήσεις του θα είναι να αντιμετωπίσει την κρίση της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο και να εντείνει τις προσπάθειές για μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά ενέργειας.

-Νικόλαος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών
Ο 59χρονος Δένδιας,δικηγόρος και πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά, κατείχε επίσης τα χαρτοφυλάκια δικαιοσύνης και προστασίας των πολιτών. 
Αναλαμβάνει δουλειά σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων με τη γειτονική Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης