Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - Στο -0,97% και τις 21.534,35 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - Στο -0,97% και τις 21.534,35 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,68% στις 28.291 μονάδες
Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην επερχόμενη συνεδρίασή της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,97% στις 21.534,35 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,17% στις 6.672,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,20% στις 2.064,17 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,32% και τις 10.751,22 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,68% στις 28.291 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη διαπραγματεύεται στο -1,07% και τις 3.330,67 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,58% στις 2.933,36 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2,72% και τις 9.186,29 μονάδες.
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παροουσιάζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηρίξουν την εγχώρια οικονομία απέναντι στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα, ωστόσο τα θετικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν αρωτήματα αναφορικά με το εάν η Fed εξακολοθεί να πιστεύει ότι χρειάζεται μείωση επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 224.000 τον περασμένο μήνα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών.
«Τα στοιχεία δημιοργούν ερωτήματα αναφορικά με το εάν θα δούμε δύο μειώσεις επιτοκίων το 2019 και όχι τις απαραίτητες τρεις μειώσεις που αναφέρουν μερικοί», σχολίασε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο και η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, «θα τονίσουν πιθανω΄ς τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και θα στηρίξουν τις εκκλήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης παγκοσμίως».
Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου του 2019, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα προχώρησε σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το περασμένο έτος, προκειμένου να αποτρέψουν εν μέρει τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και να έχουν περιθώρια μείωσης των επιτοκίων εάν η οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, ανέφερε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει τη δυναμική της, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η επιβράδυνση από το εξωτερικό έχει ασκήσει πιέσεις.
Ο κ. Kuroda, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας συνεδρίασης της Τράπεζας, επανέλαβε ότι «θα πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στην πολιτική μας προκειμένου να διατηρήσουμε τη δυναμική της οικονομίας προς τον στόχο πληθωρισμού».
«Η οικονομία της Ιαπωνίας είνια πιθανό ότι θα συνεχίσει την επέκταση, αν και έχει επηρεαστεί από την επιβράδυνση στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Kuroda, αναφερόμενος κυρίως στην παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο καταναλωτικός πληθωρισμός κινείται προς το εύρος του 0,5% με 1%».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Bank of Japan υπογράμμισε ότι «το οικονομικό σύστημα της Ιαπωνίας διατηρεί τη σταθερότητά του», ενώ κατέστησε για ακόμα μία φορά σαφές ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική της για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτεύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2% με σταθερό τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τη θέση ότι οι περιφερειακές οικονομίες της χώρας θα συνεχίσουν την επέκταση ή την ανάκαμψή τους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει αρχίσει να επηρεάζει περισσότερες εταιρείες.
Η Bank of Japan διατήρησε τις εκτιμήσεις της και για τις εννέα περιοχές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η σταθερή εγχώρια ζήτηση αντισταθμίζει ορισμένα σημάδια αδυναμίας στις εξαγωγές και την παραγωγή.
Οριακές μεταβολές σημειώνει κατά την έναρξη της εβδομάδας το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent διαπραγματεύεται στο +0,03% και τα 64,25 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% στα 57,54 δολ. ανά βαρέλι.
«Ένα ιδιαίτερα προσεκτικό άνοιγμα αυτό το πρωί δέχθηκε στήριξη από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Markets, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία».
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας απώλειες άνω του -3% και -1,5% αντίστοιχα, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζει τους κινδύνους στη ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης