Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη αυξάνει τον κίνδυνο υποβάθμισης για την Τουρκία

Scope: Η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη αυξάνει τον κίνδυνο υποβάθμισης για την Τουρκία
Το νέο σχόλιο της Scope Ratings για την Τουρκία 
Με νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας προειδοποιεί την Τουρκία (και) η Scope Ratings, αυτή τη φορά με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Erdogan να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη Murat Çetinkaya με τον Murat Uysal.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η κίνηση του Τούρκου Προέδρου υπογραμμίζει τη θεσμική υποβάθμιση της χώρας και την περιορισμένη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυξάνοντας τους κινδύνους σημαντικών πολιτικών λαθών στο μέλλον.
«Μέχρι στιγμής, τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα στην Τουρκία, με τη λίρα αρκετά σταθερή και τον Πρόεδρο Trump να φαίνεται να λαμβάνει μία πιο ήπια στάση.
Η απόλυση του κ. Çetinkaya, ωστόσο, αντικατοπτρίζει τους κινδύνους, ακόμη και εν μέσω αναμενόμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις Fed και ΕΚΤ.
Η απόλυση του κ. Çetinkaya υπογραμμίζει την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τουρκίας.
Η προβλεψιμότητα και η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο Πρόεδρος Erdogan απέκτησε εξουσίες Εκτελεστικής Προεδρίας -συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να διορίζει μόνος του διοικητές στην κεντρική τράπεζα.
Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή την αναταραχή, καθώς σηματοδοτεί ότι ένα βιώσιμο τουρκικό οικονομικό μοντέλο μπορεί να απέχει ακόμη περισσότερο.
Οι απώλειες του Recep Tayyip Erdogan στις φετινές εκλογές δεν φαίνεται να έχουν μετριάσει τις αυταρχικές τάσεις του Προέδρου.
Μάλλον φαίνεται ότι τον έχουν ωθήσει σε μια ανορθόδοξη πολιτική κατεύθυνση.
Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα σοβαρών κρίσεων ισοζυγίου πληρωμών στο μέλλον, θέτοντας την Τουρκία σε κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης», σχολιάζει ο οίκος.

Διαβάστε: Scope: Με αθέτηση πληρωμής ομολόγων σε ξένο νόμισμα κινδυνεύει η Τουρκία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης