Τελευταία Νέα
Πολιτική

Barclay (Βρετανός υπουργός): Υποτιμημένη η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Barclay (Βρετανός υπουργός): Υποτιμημένη η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Brexit
Αμφότεροι οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να αποφύγουν το no deal στο Brexit, αλλά οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι υποτιμημένες, δήλωσε ο Υπουργός Brexit, Stephen Barclay.
Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Λονδίνο το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Barclay σημείωσε αρχικά ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό η χώρα να βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και για αυτό έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Ως προς τις πιθανότητες ενός no deal, αν και όπως είπε είναι προτεραιότητα τόσο του Boris Johnson Τζόνσον όσο και του Jeremy Hunt να βγάλουν τη χώρα από την ΕΕ με μια συμφωνία, τόνισε ότι το απευκταίο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Διαπιστώνω μια άτοπη σιγουριά ότι το κοινοβούλιο θα συμφωνήσει σε έναν τρόπο αποφυγής του no deal. Θα πρέπει να δούμε ποιά θα είναι η προσφερόμενη εναλλακτική.
Αν είναι μια παράταση στο Brexit, θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί από κάποιους βουλευτές προτιμότερη. Αν είναι μεταξύ no deal και no Brexit, νομίζω ότι το δεύτερο δε θα ήταν αποδεκτό από τους βουλευτές», σχολίασε ο κ. Barclay.
Προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός no deal θα είναι χειρότερες για την Ιρλανδία σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα δυναμική στις προσπάθειες για μια νέα συμφωνία που θα αντικαθιστά το λεγόμενο backstop για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
«Εν τέλει η αντικατάσταση του backstop, το οποίο έχει απορριφθεί τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων, είναι ζήτημα που επαφίεται στην ΕΕ», σχολίασε ο Βρετανός Υπουργός.
Απέρριψε το σενάριο νέου δημοψηφίσματος διότι θα διαιρούσε ακόμη περισσότερο τη χώρα, και θα μπορούσε ξανά να μην επιτρέψει ένα αποτέλεσμα με μεγάλη διαφορά.
Όπως είπε, οι υποστηρικτές της λεγόμενης «επιβεβαιωτικής ψηφοφορίας» δεν εννοούν πραγματικά μια επιβεβαιωτική ψήφο, που θα έπρεπε να περιλαμβάνει ως επιλογές την όποια τελική συμφωνία ή το no deal.
Αυτό που θέλουν, συμπλήρωσε, είναι επανάληψη του πρώτου δημοψηφίσματος, το οποίο όμως μεταξύ άλλων θα άνοιγε το δρόμο για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία και πιθανώς για διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Boris Johnson, όπως και υπό τον Jeremy Hunt, τον οποίο χαρακτήρισε «ταλαντούχο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης