Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με αιχμή μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και προνοιακά επιδόματα οι αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας

tags :
Με αιχμή μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και προνοιακά επιδόματα οι αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας
Ποιοι οι στόχοι της «τριάδας» που τοποθέτησε στο υπουργείο Εργασίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Αλλαγές σε όλο το φάσμα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τροποποίηση των επιδομάτων πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, που είχε σχεδιάσει και μοίραζε «αφειδώς»  η κυβέρνηση Τσίπρα, προδιαγράφει η τριάδα που τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως θα μετονομαστεί.
Ένα στέλεχος από τα παλιά, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας την περίοδο 2012-14, ο Γιάννης Βρούτσης, επανέρχεται στη Σταδίου, με πολλούς καυτούς φακέλους ανοιχτούς. Θα συνεπικουρείται από την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου σύμβουλο μεταρρυθμίσεων η οποία αναλαμβάνει το κομμάτι της πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μόλις 32 ετών, ήταν σύμβουλος μεταρρυθμίσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η τοποθέτησή της στο υπουργείο Εργασίας με χαρτοφυλάκιο τα προνοιακά επιδόματα, δείχνει ξεκάθαρα ότι θα γίνει επανεξέταση και ενδεχόμενα αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων χορήγησή τους.
Πρόκειται για τεχνοκράτισσα αιχμής, καθώς έχει πτυχίο στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας,  και στο Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́.
Το τρίτο στέλεχος με χαρτοφυλάκιο την Κοινωνική ασφάλιση είναι ο Νότης Μηταράκης ο οποίος έχει επεξεργαστεί το σχέδιο της ΝΔ για τους τρείς πυλώνες ασφάλισης, με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.
Το σχέδιο αυτό, ο κ. Μηταράκης το παρουσίασε σε δυο πρόσφατα ασφαλιστικά συνέδρια: Στο συνέριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και στο συνέδριο των Δελφών.
Στον 1ο Πυλώνα, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός, διανεμητικός (pay-as-you-go), αναδιανεμητικός, με τις παροχές αποκλειστικά από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα.
Η κύρια αυτή σύνταξη διακρίνεται σε ένα τμήμα της ανταποδοτικό και ένα χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τη φορολογία. Οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα μειωθούν σταδιακά από το 20% που είναι σήμερα, στο 15%, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και ενισχύοντας την αγορά εργασίας.
Στον 2ο πυλώνα, πάλι υποχρεωτικός, αφορά κατά βάση όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι εισφορές θα κεφαλαιοποιούνται και ταυτόχρονα, ο ασφαλισμένος θα έχει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας: επιλογή παρόχου, ηλικίας λήψης προϊόντος, μείγματος εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτικής στρατηγικής. Με κανόνες αμοιβαίων κεφαλαίων και υπό την αυστηρή εποπτεία θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.
Ο 3ος  πυλώνας θα είναι αποκλειστικά προαιρετικός, κεφαλαιοποιητικός και εκεί προβλέπει φορολογικά κίνητρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα, για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει εξαγγείλει τη σταδιακή μείωση του συντελεστή κύριας σύνταξης κατά 25%, από το 20% που είναι σήμερα στο 15%. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί και για φορολογικά κίνητρα.
Το φορολογητέο εισόδημα των εισφορών για ιδιωτική ασφάλιση, τουλάχιστον μέχρι ένα επίπεδο, ενώ το προϊόν των ασφαλιστικών πακέτων θα φορολογείται ως εισόδημα βάσει της ισχύουσας κλίμακας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης