Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed - Απώλειες -0,08% για Dow Jones, κέρδη +0,14% για S&P 500

Νευρικότητα στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed - Απώλειες -0,08% για Dow Jones, κέρδη +0,14% για S&P 500
Το κλίμα είναι αρνητικό και λόγω της διαφαινόμενης διάψευσης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου
(upd) Νευρικότητα σημείωσαν σήμερα (9/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,08% στις 26.784 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη 0,14% στις 2.980 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,54% υψηλότερα, στις 8.141 μονάδες.

Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στην αυριανή ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, καθώς και στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου διαμορφώνονταν στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ωστόσο μετά τη δημοσίευση των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση έχουν μετριαστεί.
Οι αγορές στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά την έναρξη της εβδομάδας, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η άνοδος στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων της Fed.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Fed έχει περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου και ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει την αύξηση των επιτοκίων που εφάρμοσε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν πρόκειται να απολύσει τον Powell, αν και υπογράμμισε ότι έχει την εξουσία να το κάνει.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο εμπόριο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι διαπραγματευτικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία, με απώτερο στόχο να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.
Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι εν όψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας αυτήν την εβδομάδα και ύστερα από μια περίοδο δύο μηνών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ελάχιστα έχουν περιοριστεί.
Σημειώνεται ότι εν όψει αυτών των διαβουλεύσεων και κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανέβαλε την επιβολή ενός νέου γύρου δασμών σε κινέζικα προϊόντα ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση του Trump με τον Jinping δεν ξεκαθαρίστηκε τίποτα ως προς τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.
Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε πως οι συζητήσεις επρόκειτο να αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα με ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικάνου αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου, Robert Lighthizer και του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπόριο, ο Kudlow δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της 3M υποχώρησε περισσότερο από 1,99%, καθώς αναλυτής της RBC Capital Markets την υποβάθμισε σε «sector perform» από «outperform», εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Παράλληλα, πτώση 0,62% σημείωσε η μετοχή της PepsiCo, παρά τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών και σνακ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση σε:

Dow Jones

S&P 500

Nasdaq

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών χημικών να δέχονται πιέσεις, μετά την προειδοποίηση για επιβράδυνση από τον γερμανικό κολοσσό BASF.
Το κλίμα ήταν αρνητικό και λόγω της διαφαινόμενης διάψευσης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε κατά 0,51% κι έκλεισε στις 387,92 μονάδες.
Ο κλάδος αυτοκινήτων κατέγραψε ισχυρές απώλειες 1,6%, ενώ οι εταιρείες χημικών υποχώρησαν κατά 1,2%, καθώς η BASF προειδοποίησε χθες ότι η κερδοφορία της θα υποχωρήσει κάτω από τις προβλέψεις στο β’ τρίμηνο του 2019 και στο σύνολο της χρήσης 2019, ενώ προειδοποίησε για μια επιβράδυνση στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η μετοχή της χημικής βιομηχανίας BASF διολίσθησε κατά 3,3%.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 4,2%, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ξεκίνησε την εφαρμογή του νέου της σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές 18 χιλ. θέσεων εργασίας.


Στη Φρανκφούρτη, ο DAΧ διολίσθησε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 12.436,55 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.536,47 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 5.572,10 μονάδες.
Οι απώλειες του FTSE 100 παρέμειναν περιορισμένες, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας σε χαμηλά έξι μηνών, εν μέσω ανησυχιών για το Brexit.
Ειδικότερα, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,2458 δολ. -χαμηλό έξι μηνών.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,41% στις 21.886,17 μονάδες.
Ήπια βελτίωση καταγράφηκε, εν τω μεταξύ, στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,74%, από 1,780% στο προηγούμενο κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές «καλωσορίζουν» την πώληση 50ετών τίτλων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές δυσκολεύονται να εντοπίσουν assets με θετικές αποδόσεις.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο λόγω της θετικής εξέλιξης στην «κόντρα» με την ΕΕ, αλλά και εν μέσω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίζει την ήπια νομισματική της πολιτική υπό την ηγεσία της νέας προέδρου της, Christine Lagarde.


Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πτώσης που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 21.549,47 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 6.665,70 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,59% στις 2.052,03 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,45% και τις 10.702,78 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,76% στις 28.116,28 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,18% και τις 2.928,23 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 9.198,79 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης