Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει δύσκολη μάχη με τους δανειστές της Ελλάδας - Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες

CNBC: Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει δύσκολη μάχη με τους δανειστές της Ελλάδας - Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες
Κάποιοι εκ των δανειστών της Ελλάδας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας
Καθοριστικό ρόλο στην πρωθυπουργία του αλλά και στον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, θα παίξει η μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δανειστές της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η Ελλάδα συμφώνησε κάποιους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους πέρυσι ως αντάλλαγμα για κάποια μέτρα χαλάρωσης του χρέους.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για δαπάνες.
«Έχω λάβει σημαντική πλειοψηφία...
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική, ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα και αυτό είναι που έχω υποσχεθεί και αυτό που κάνω» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC.
O ίδιος είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι στην Ελλάδα η λιτότητα είναι υπερβολική και πως μια από τις προτεραιότητες του ως πρωθυπουργός θα είναι η αλλαγή κάποιων εκ των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και εκείνος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σκεπτικισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το CNBC, ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφές σχέδιο αλλά κάποιοι εκ των δανειστών της Ελλάδας έχουν ήδη κάνει σαφές ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος από την αρχή» δήλωσε χθες (8/7/2019) ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, αναφερόμενος στο στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Είναι προϋπόθεση για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο Regling υπενθύμισε ότι η Ελλάδα οφείλει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στον ESM.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, διεμήνυσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται κάθε στιγμή ενώ συμπλήρωσε «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για την ανάκτηση της αξιοπιστίας».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει τη νέα κατάσταση.
«Υπήρχαν υποσχέσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία... αλλά την κατάσταση στην Ελλάδα θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα και με βάση συγκεκριμένα αιτήματα» είπε χαρακτηριστικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης