Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί sell off στις μετοχές; – Η αγορά ανησυχεί για το πρόγραμμα της ΝΔ και «κρατικοποίηση» τραπεζών μέσω της χρήσης των 24 δισ

tags :
Γιατί sell off στις μετοχές; – Η αγορά ανησυχεί για το πρόγραμμα της ΝΔ και «κρατικοποίηση» τραπεζών μέσω της χρήσης των 24 δισ
Η αγορά ανησυχεί για το εάν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και εάν θα χρησιμοποιηθούν από το απόθεμα 24 δισ κεφάλαια για τις τράπεζες
Γιατί οι τραπεζικές μετοχές και συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο βίαια υποχωρούν, τι συμβαίνει;
Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως -17% και η ΔΕΗ επίσης έως -7% γενικώς το κλίμα δύο ημέρες μετά την εκλογή της ΝΔ είναι άκρως αρνητικό.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι βασικοί λόγοι είναι δύο
1)Η αγορά ανησυχεί ότι τελικώς η ΝΔ δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το οικονομικό της πρόγραμμα καθώς οι δανειστές θα μπλοκάρουν το βασικό οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ήδη για το πρωτογενές πλεόνασμα η θέση των δανειστών είναι ξεκάθαρη καμία αλλαγή ούτε το 2020 και επανεξέταση από το 2021 και υπό όρους.
 Επίσης εγείρονται πολλά ερωτηματικά εάν μπορεί η νέα κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα.
2)Υπάρχει ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση για να επιλύσει εμπροσθοβαρώς το πρόβλημα των τραπεζών θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. ωστόσο ο κίνδυνος από μια τέτοια επιλογή είναι μεγάλος καθώς η προσωρινή κρατικοποίηση θα ήταν καταστροφική....
Η χρήση των 24 δισεκ από το κεφαλαιακό μαξιλάρι είναι λάθος επιλογή.
Επειδή σε ορισμένους κύκλους αναφέρεται ότι εάν το κράτος χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια αυτά τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα για την εξυγίανση των τραπεζών θα επιταχυνόταν η εμπροσθοβαρής ανάκαμψη της οικονομίας και των τραπεζών.
Όμως η προσέγγιση αυτή είναι λάθος.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα 24 δισεκ. οι λύσεις είναι οι εξής

-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ και εν συνεχεία με αυξήσεις κεφαλαίου να κρατικοποιηθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες.
Μια τέτοια λύση θα διέλυε το ελληνικό χρηματιστήριο, οι μετοχές των τραπεζών θα κατέρρεαν, οι ξένοι επενδυτές θα αποχωρούσαν κακήν κακώς.
Η ΝΔ από κόμμα φιλικό προς τις επενδύσεις θα είχε προκαλέσει χάος.
Τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται αποκλείεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Δεν υφίσταται η έννοια του bail in στις καταθέσεις καθώς όλες οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

-Να συσταθεί μια bad bank την οποία θα κεφαλαιοποιήσει το ελληνικό κράτος και εν συνεχεία η bad bank θα αγόραζε σε τιμές που να μην θεωρηθούν state aid κρατική βοήθεια τα κόκκινα προβληματικά δάνεια.
Ούτε αυτή η λύση μπορεί να εφαρμοστεί γιατί τα κεφάλαια θα θεωρηθούν στην bad bank έμμεση και άμεση κρατική βοήθεια οπότε μια τέτοια λύση θα απορριφθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Συν τοις άλλοις η bad bank πέραν των κεφαλαίων θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα εξίσου σπουδαίο πρόβλημα.
Ποια τράπεζα θα μεταφέρει τα NPEs τα προβληματικά δάνεια στην bad bank όταν π.χ. η Eurobank και η Πειραιώς έχουν κλείσει ή θα κλείσουν συμφωνίες με διεθνή funds;
Ποιος ξένος επενδυτής θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs όταν… μέσω της bad bank δεν θα έχει την διαχείριση;
Τι προμήθειες και πέναλτι πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες προκαταβολικά;
Οπότε ούτε αυτή η λύση της bad bank δεν μπορεί να ευδοκιμήσει για κεφαλαιακούς και πρακτικούς λόγους

-Η πρόταση της ΤτΕ που περιλαμβάνει σύσταση μιας εταιρίας ειδικού σκοπού SPV με παράλληλη μεταφορά 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και DTC 7,4 δισεκ. δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή πιο απλά κεφάλαιο που βρίσκεται στις τράπεζες πάσχει σε πολλούς τομείς
-Κατά την ΝΔ θα επιβαρυνθεί ετησίως ο κρατικός προϋπολογισμός από 700 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ.
-Θα προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες περίπου 4-5 δισεκ. τα οποία πρέπει να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια.
-Δεν απαντάει στον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν τα NPEs – εμπόδιο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ – ούτε στον μηχανισμό διαχείρισης.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τράπεζες – πλην της Alpha bank – την έχουν αποκλείσει αυτή την λύση.

-Υπάρχει ένα ζήτημα στο τραπεζικό σύστημα που ονομάζεται αναβαλλόμενη φορολογία DTA στα 22 δισεκ. και αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC στα 16 δισεκ. σε σύνολο tangible book δηλαδή καθαρών ενσώματων κεφαλαίων στα 23 δισεκ.
Το ακραία υψηλό DTC λειτουργεί αποθαρρυντικά για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι ιδιώτες μέτοχοι εάν συμμετάσχουν σε μια αύξηση θα ανησυχούν ότι εάν μια χρονιά η τράπεζα εμφανίσει ζημίες αμέσως ενεργοποιείται η νομοθεσία με το DTC και επέρχεται αύξηση υπέρ του ΤΧΣ κατά το ύψος της συσχέτισης ζημίας με DTC.
Το κράτος θα αυξήσει το ποσοστό του και οι ιδιώτες θα υποστούν dilution – απίσχναση.
Μια πρόταση που έχει υπάρξει είναι όχι να μεταφερθεί το DTC σε μια εταιρία ειδικού σκοπού που προτείνει – σχεδόν επιφανειακά – η ΤτΕ αγνοώντας την ζημία που προκαλεί στο ελληνικό δημόσιο αλλά να αποκτήσει το DTC κάποια χαρακτηριστικά ώστε όταν προκύπτουν ζημίες να μην ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα 24 δισεκ. κεφάλαια από το μαξιλάρι που δόθηκε στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια άρα να απορριφθεί από την DGcomp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ποια είναι όμως η πιο ουσιαστική αντιμετώπιση του ακραία υψηλού DTC;
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση φθάνει τα 16 δισεκ. το κράτος θα πάρει σε βάθος ετών 16 δισεκ. και το ερώτημα είναι θα τα πάρει;
Η απάντηση είναι προφανής όχι.
Όμως πως θα μειωθεί το DTC στα κεφάλαια;
Το DTC αποτελεί την χειρότερη, την πιο χαμηλής στάθμης και ποιότητας κεφάλαιο στις τράπεζες υπό μια έννοια.
Οι λύσεις είναι δύο
1)Σημαντικά κέρδη ετησίως ώστε να μειώνουν το DTC, όμως με την δομή των ισολογισμών των τραπεζών αυτό είναι περιορισμένη πιθανότητα.
Εδώ οι τράπεζες για να εμφανίζουν κέρδη λογιστικοποιούν έσοδα από τόκους σε δάνεια που είναι προβληματικά.
2)Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με νέα μετρητά από ιδιώτες.
Μέχρι τώρα μιλάμε για επενδυτές αλλά είναι επενδυτές οι ξένοι….μετοχών στο χρηματιστήριο όχι επενδυτές που επενδύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική μιας τράπεζας μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση θα έρθουν – ξανά – στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως πριν οδηγηθεί το σύστημα εκεί θα πρέπει να έχουν βρεθεί φόρμουλες για το DTC που αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν σε αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας.

Οι βασικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη 

Για να γίνει αντιληπτό τι προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση  ΝΔ θα πρέπει  αναλυθεί τι παραλαμβάνει
-Παραλαμβάνει ΑΕΠ που αυξάνεται με ρυθμό 1,8% ή 184 δισεκ. ευρώ
-Δημόσιο χρέος το οποίο επιμένει να μην υποχωρεί στα 357 δισεκ. ευρώ
-Δημοσιονομικό χώρο που έχει πλήρως εξαντληθεί λόγω της πολιτικής παροχών Τσίπρα προεκλογικώς
Οι παροχές όπως η 13η σύνταξη δεν είναι σαφές εάν τελικώς η ΝΔ την διατηρήσει ή όχι.
-Άρνηση των δανειστών να εξετάσουν μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
-Τράπεζες εγκλωβισμένες με το παρελθόν τους, διαθέτουν 80 δισεκ. προβληματικά δάνεια και αδύναμα κεφάλαια άπαξ και σε σύνολο 23 δισεκ. tangible book τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC και 21,8 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι θολό, έχει αλλάξει και το σκηνικό στην Ευρώπη, είναι ίσως λίγο πιο φιλικό αλλά η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει.

Ποιες οι 6 προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ

1)Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει υψηλά τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ.
Έχουν αναφέρει ότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ θα αυξάνεται 4% όπερ σημαίνει εάν η βάση είναι τα 185 δισεκ. δηλαδή θα φθάσει στα 192,5 δισεκ. κ.ο.κ.
Για να αυξηθεί το ΑΕΠ +4% θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά το υφιστάμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες, την κατανάλωση και τις ξένες επενδύσεις
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το μείγμα όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από τους δανειστές.

2)Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να επιδείξει έργο στην μείωση του χρέους το οποίο μετά το 2032 θεωρείται μη βιώσιμο.
Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 357 δισεκ. και εξαιρώντας το PSI+ που είχε επίδραση 106 δισεκ. με όρους πραγματικών πληρωμών η Ελλάδα από το 2005 έως σήμερα έχει πληρώσει 41 με 42 δισεκ. για να εξοφλήσει το δημόσιο χρέος αλλά πρέπει να εξοφλήσει και άλλα 300 δισεκ. έως το 2059-2060.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων αρχικώς 15ετίας ώστε να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να δανειστεί με ομόλογα που ξεπερνούν το οριοθετημένο πλαίσιο του 2032.

3)Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδος είναι σαφείς, έχουν επιβληθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και δεν θα αλλάξουν.
Η ΝΔ π.χ. υπόσχεται γενναίες μειώσεις φόρων.
Έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και από 28% σε 24% το 2020 και 20% το 2021 για τον φόρο των επιχειρήσεων.
Είναι βέβαιο ότι μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αντιμετωπιστούν από τους δανειστές ως μείωση εσόδων και αμφισβήτησης των δημοσιονομικών στόχων.
Θα ζητήσουν ξεκάθαρα ισοδύναμα μέτρα και οι συντάξεις μπορεί να βρεθούν ξανά στο μικροσκόπιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα πολύ αντιλαϊκές για να συμφωνήσουν οι δανειστές σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί λόγω της αύξησης των φόρων.
Οι φόροι συνέβαλλαν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι φόροι στα ακίνητα κυρίως μέσω ΕΝΦΙΑ επίσης αυξήθηκαν έφθασαν στο 3,2% του ΑΕΠ.

4)Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι προφανές ότι θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να περάσει το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι προτεραιότητα είναι οι ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο εταιρίες και έργα προς ιδιωτικοποίηση δεν είναι πολλά και τα περισσότερα θα ανακυκλωθούν από εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η ΝΔ πιθανότατα θα κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα όταν θα επιμείνει σε ορισμένες στρατηγικές.

5)Η Ελλάδα στοχεύει σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν η Ελλάδα να αναβαθμίζεται σε επενδυτική βαθμίδα για το βραχυπρόθεσμο χρέος και έως ΒΒ+ στο μακροπρόθεσμο χρέος.
Όμως αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό αφενός γιατί οι οίκοι αξιολόγησης και η ΕΚΤ δίνουν σημασία στο μακροπρόθεσμο χρέος αφετέρου για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση χρειάζεται επενδυτική βαθμίδα στο μακροπρόθεσμο χρέος.

6)Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν βάρος για την οικονομία.
Προφανώς και δεν βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής της περιόδου 2012 ή 2015 αλλά το απόθεμα προβληματικών δανείων ύψους 80 δισεκ. ή το ακραία υψηλό DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ. σε σύνολο 23 δισεκ. καθαρών κεφαλαίων καθιστούν τις τράπεζες αδύναμες με βάση τους ισολογισμούς τους.
Η συλλογική λύση για τα NPEs με βάση το ιταλικό μοντέλο (APS) και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια έχει πλεονέκτημα γιατί το κόστος των εγγυήσεων μειώνεται.
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τιμολόγηση της εγγύησης του κράτους στα τραπεζικά ομόλογα μειώνεται.
Το CDS στην 5ετία στις 237 μονάδες βάσης καθίσταται το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια πιο ελκυστικό για τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση θα φέρει νόμο προς ψήφιση για την μεταφορά του DTC σε εταιρία ειδικού σκοπού, στρατηγική λάθους γιατί η πρόταση της ΤτΕ (40 δισεκ. NPEs να μεταφερθούν σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV μαζί με 7,4 δισεκ. DTC δηλαδή κεφάλαιο των τραπεζών) θα επιβαρύνει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι κατά την ΝΔ η πρόταση της ΤτΕ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από 700 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι αδύναμες αφενός γιατί κατέχουν μικρά χαρτοφυλάκια ομολόγων περίπου 10 δισεκ. ώστε να πετύχουν υψηλά έκτακτα κέρδη ενώ τα λειτουργικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης