Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Δύσκολη η μάχη για το πρωτογενές πλεόνασμα - Ανησυχητικά μηνύματα σε Μητσοτάκη από Βρυξέλλες

Διεθνής Τύπος: Δύσκολη η μάχη για το πρωτογενές πλεόνασμα - Ανησυχητικά μηνύματα σε Μητσοτάκη από Βρυξέλλες
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες για το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος
Οι Βρυξέλλες θα είναι ο επόμενος μεγάλος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικράτησε έναντι του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Μάλιστα, στη μάχη του κ. Μητσοτάκη με τους δανειστές της Ελλάδας έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λοιπόν, θα πρόκειται μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη φροντίσει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες για αυτό το ενδεχόμενο.

CNBC: Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει δύσκολη μάχη με τους δανειστές της Ελλάδας - Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Καθοριστικό ρόλο στην πρωθυπουργία του αλλά και στον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, θα παίξει η μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δανειστές της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η Ελλάδα συμφώνησε κάποιους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους πέρυσι ως αντάλλαγμα για κάποια μέτρα χαλάρωσης του χρέους.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για δαπάνες.
«Έχω λάβει σημαντική πλειοψηφία...
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική, ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα και αυτό είναι που έχω υποσχεθεί και αυτό που κάνω» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC.
O ίδιος είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι στην Ελλάδα η λιτότητα είναι υπερβολική και πως μια από τις προτεραιότητες του ως πρωθυπουργός θα είναι η αλλαγή κάποιων εκ των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και εκείνος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με το CNBC, ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφές σχέδιο αλλά κάποιοι εκ των δανειστών της Ελλάδας έχουν ήδη κάνει σαφές ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος από την αρχή» δήλωσε χθες (8/7/2019) ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, αναφερόμενος στο στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Είναι προϋπόθεση για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο Regling υπενθύμισε ότι η Ελλάδα οφείλει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στον ESM.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, διεμήνυσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται κάθε στιγμή ενώ συμπλήρωσε «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για την ανάκτηση της αξιοπιστίας».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει τη νέα κατάσταση.
«Υπήρχαν υποσχέσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία... αλλά την κατάσταση στην Ελλάδα θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα και με βάση συγκεκριμένα αιτήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Handelsblatt: Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά τον Μητσοτάκη και η Ελλάδα σταθεροποιείται

«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα.
Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα σταθεροποιείται, γράφει σε σχόλιό με τίτλο "Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά" η Handelsblatt.
Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον Κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία.
Την ίδια στιγμή όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική.
Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων.
Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%.
Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».

FAZ: Νέα αρχή στην Αθήνα - Ακόμα και οι Αριστεροί ψηφοφόροι ψήφισαν ΝΔ

«Νέα αρχή στην Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της FAZ για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκης στις εκλογές της Κυριακής (7/7/2019).
«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία.
Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της.
Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον.
Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της βουλής» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η γερμαντική εφημερίδα επισημαίνει ότι θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη FAZ, o κ. Μητσοτάκης «θα επιτύχει το στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία.
Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα.
Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει».

Independent: Η Ελλάδα απέρριψε το ΣΥΡΙΖΑ και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, αλλά καλωσόρισε τον Βαρουφάκη

Η Ελλάδα απέρριψε το ΣΥΡΙΖΑ και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, αλλά καλωσόρισε τον Βαρουφάκη. 
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Independent, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στην παράδοσή της. 
Έχει πλέον μια οικογενειακή δυναστεία που είναι υπεύθυνη για τη χώρα.
Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι γιος πρώην πρωθυπουργού και απόγονος του ιδρυτή της μεταπολεμικής Ελληνικής Δημοκρατίας, Ελευθερίου Βενιζέλου. 
Η αδελφή του ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο ανιψιός του είναι ο δήμαρχος της Αθήνας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος και εγγονός πρωθυπουργού (γραφείο που κατείχε και αυτός), επέστρεψε στο ελληνικό κοινοβούλιο αφού κέρδισε μια θέση στις εκλογές του Σαββατοκύριακου.
Ο Μητσοτάκης εκπαιδεύτηκε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, ενώ "κολύμπησε ελεύθερα στα υπερυψωμένα νερά της παγκοσμιοποίησης του Νταβός". 
Έφερε όμως το τέλος στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, κερδίζοντας το 39% των ψήφων έναντι του 31% του ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι φιλελεύθερος δεξιός και έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα βαρόνων που υποστηρίζουν την παραδοσιακή σχέση της ελληνικής πολιτικής.
Σε ένα επίπεδο είναι μια νίκη για την κεντροδεξιά, αντιλαϊκιστική πολιτική, έναντι ενός μονολιθικού ηγέτη, όπως είναι ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πιο γνωστός πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Ελλάδος ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει πλέον ανακάμψει στο κοινοβούλιο παράλληλα με οκτώ άλλους βουλευτές από το MeRa25, τον ελληνικό παραπόταμο του πανευρωπαϊκού κινήματος Diem25 του ιδίου. 
Είναι περίεργο να τον δούμε να επιστρέφει ακριβώς καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύχθηκε.
Την τελευταία φορά τον είχαμε δει όταν πήγαινε στην Ευρώπη για να διδάξει την ευδαιμονία τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem. 
Ο Βαρουφάκης προσπάθησε ακόμη και να βάλλει τον Wolfgang Schäuble, τον παντοδύναμο φιλελεύθερο γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους. 
Βέβαια, οι Έλληνες πολιτικοί είχαν καλωσορίσει τη βροχή των φθηνών ευρώ που έπεσαν στη χώρα μετά το 2000 από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοκινητόδρομους, το αεροδρόμιο της Αθήνας ή το λαμπερό μετρό της Αθήνας.
Οι συμβάσεις παραχωρήθηκαν σε φίλους των υπουργών και η ΕΕ απέτυχε να επιβλέψει τα καταστροφικά σχέδια για την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει μακριά από την αχαλίνωτη πελατεία και τη διαφθορά. 
Οι Ροβεσπιέροι του ΣΥΡΙΖΑ, που σχηματίστηκαν το 2004 από τη συγχώνευση κομμάτων, όπως η Ανανεωτική Κομμουνιστική Ευρώπη, η Αριστερά των Εργαζομένων της Διεθνοποίησης και το Κίνημα για την Αριστερά, διοργάνωσαν ατελείωτες διαμαρτυρίες. 
Χρησιμοποίησαν το δίκτυο ακαδημαϊκών τους σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν το νέο κόμμα και τελικά κέρδισαν εξουσία καθώς οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να στηρίξουν την παλιά Νέα Δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα, οι συνολικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την υποστήριξη της πλειοψηφίας σύντομα μετά την ανάληψη της κυβέρνησης το 2015. 
Το κόμμα είχε λίγους δεσμούς με άλλα σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, ένα αριστερό κόμμα πρέπει να καθαρίσει την οικονομική κληρονομιά από τους προκατόχους του, κάνοντας η αλήθεια είναι ότι μπορούσε. 
Έτσι ο Μητσοτάκης κληρονόμησε ένα πιο ευεργετικό οικονομικό κλίμα. 
Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του, άνοιξε τη Νέα Δημοκρατία σε φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές πολιτικούς όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην επικεφαλής της φορολογικής κυβέρνησης της Ελλάδας, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη δουλειά του να αντιμετωπίσει τη χρόνια φοροδιαφυγή από τις μεσαίες τάξεις της Ελλάδας. 
Το οικονομικό του πρόγραμμα είναι επιφυλακτικό και η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει θεμελιώδη μεταρρύθμιση της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της δημόσιας διοίκησης. 
Το ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα για την ελληνική Αριστερά είναι αν θα επανέλθει σε όλες τις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις, τις διαδηλώσεις δρόμου και μια στρατηγική εντάσεων κατά της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Guardian: Ριζικά διαφορετικό το στυλ του Μητσοτάκη - Η αλλαγή σηματοδοτεί την έναρξη νέας εποχής

Στην αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ο Guardian εστιάζοντας στις ενδυματολογικές προτιμήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών.
«Δεν πέρασε απαρατήρητη η στιλιστική αλλαγή. Αντίθετα με τον αριστερό προκάτοχό του που δηλώνει άθεος και φοράει ανοικτά πουκάμισα, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα για να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. 
Η αλλαγή δεν σηματοδοτεί μόνον την επάνοδο των συντηρητικών στην κυβέρνηση, αλλά και την έναρξης μιας νέας εποχής. 
Μετά την δραματική δεκαετία της βαθιάς ύφεσης, των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και της πρωτοφανούς φτώχειας και αναταραχής, η καταχρεωμένη Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο αναδεικνύοντας την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση» γράφει ο ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Helen Smith.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «σε μια χώρα που έχει καταβληθεί από την λιτότητα που υπαγόρευσε η ΕΕ, η υπόσχεση του Μητσοτάκη να αναζωογονήσει την οικονομία είχε απήχηση. 
Πηγές εκ των έσω αναφέρουν ότι απώτατος στόχος του Μητσοτάκη είναι να ενώσει ένα εριστικό έθνος πίσω από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, όντας απόλυτα προετοιμασμένος για το έργο που θα αναλάβει. 
Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και η αρχή ίσως να είναι εκρηκτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης